Kutatás: az I. és az V. kerületben a legjobb élni

Forrás: Flickr.com -
kutatás Magyarország
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Nincs változás a tavalyihoz képest, a fővárosban továbbra is az I. és az V. kerületben a legjobb lakni, a vidéki nagyvárosok közül pedig Eger, Veszprém és Tata a listavezető az Otthon Centrum elemzése szerint.

Harmadszor készítették el az elemzést, a tavalyihoz hasonlóan a vizsgálatban a 20 ezernél népesebb városokat, azok életminőség szempontjából lényeges mutatóit tekintették át - közölte az Otthon Centrum.

A két vezető budapesti városrész mellett jó helyezést ért el a fővárosban a VI., VII., IX., valamint a II. és XII. kerület is. A rangsor végén a fővárosi külső kerületek találhatók, ezek a XV., XIX. és a budai XXII. kerület kivételével nem olyan erős költözési célpontok, mint a közelben lévő agglomerációs települések.

A legélhetőbb vidéki városok listáján az élen álló Egerbe viszonylag sokan költöztek be az elmúlt években, Veszprémbe szintén, és itt a foglalkoztatás is kedvezően alakult. Az összesített lista első tíz helyezettje közé bekerült Szekszárd is.

Forrás: Flickr.com

A nagyobb régióközpontok, mint Debrecen, Szeged vagy Pécs a középmezőnyben szerepelnek, mert bár megfelelő az intézményi ellátottság, de az ott lakóknak a munkába járás több időt igényel. A megyei jogú városok többsége szintén a középmezőnyben helyezkedik el. Az agglomerációban Budaörs és Gödöllő értékei a legjobbak, a két város a településre költözők számában emelkedett ki a többi város és kerület közül.
Az elemzés szerint az életminőségi mutatók komoly hatással vannak az ingatlanárakra, a fővárosban a belső és a budai kerületek lakásárai a legmagasabbak. Az Otthon Centrum kitért arra is, hogy vannak olyan kisebb városok, amelyeknek ingatlanárai az életminőségük alapján mért érték alatt maradnak. Dunaújváros, Gyöngyös vagy Tata például a hasonló méretű városokhoz képest kedvezőbb körülményeket biztosít lakóinak, ennek ellenére az itt található lakások olcsóbbak ahhoz képest, amit az életminőség mutató alapján várni lehetne.

Az elemzés szerint Salgótarján és Kazincbarcika lakáspiaci megítélése jóval rosszabb, mint a foglalkoztatási, oktatási, egészségügyi ellátás mutatói alapján várható lenne. Ez a jelenség a fővárostól távolodva egyre jelentősebben érvényesül. Ennek ellentéte figyelhető meg a főváros külső kerületeiben és az agglomeráció településein, ahol az árak jóval magasabbak, mint a hasonló életminőségi mutatókkal jellemezhető vidéki városokban. Ennek oka, hogy az itt élők számára nem csak az adott kerület vagy település intézményei elérhetőek, életminőségüket a szomszédos kerületek, illetve általában a főváros egésze biztosítja - közölte az Otthon Centrum.

Pécsi Ildikó: "Érvényes kilakoltatási végzésünk van. Most már költözniük kell! Elég volt!"http://www.life.hu/otthon/20180430-pecsi-ildiko-kilakoltatna-partos-csillat.htmlPécsi Ildikó végre érvényesíteni akarja igazát: kijelentette, Pártos Csillának és fiának költöznie kell. OtthonFotó: Hámori Zsófia/Life.huIlyen körülmények között él Deák Bill Gyulahttp://www.life.hu/otthon/20180330-ilyen-korulmenyek-kozott-el-deak-bill-gyula-zenesz-kobanyan.htmlKőbányán, egy régi házban él Deák Bill Gyula. Állítja, ez és a közönsége, valamint a zenélés jelenti számára a világotOtthon--26 évesen hagyta el a mamahotelt Korda Györgyhttp://www.life.hu/otthon/20180103-26-evesen-mar-sikeres-enekeskent-hagyta-el-a-mamahotelt-korda-gyorgy.htmlJanuár 4-én ünnepli 79 éves születésnapját Korda György, aki ennek kapcsán mesélt életéről és idézte fel azt az időszakot, amikor elköltözött a szülői házból. OtthonOrigoSzörnyű állapotban van Básti Lajos egykori villája: Básti Juli nyilatkozotthttp://www.life.hu/otthon/20171104-szornyu-allapotban-van-basti-lajos-szinmuvesz-egykori-villaja.htmlElkeserítő az állapota Básti Lajos egykori Bürök utcai villájának. A legendás színész lánya elmondta, mi történt a valaha pompás kúriával. OtthonFotó: Bielik István - OrigoÍgy néz ki Majka és Dundika új családi háza: videóhttp://www.life.hu/otthon/20170924-igy-nez-ki-majka-es-dundika-uj-csaladi-haza.htmlMiközben Majka és a srácok Dundikára hoznak frászt, addig a zenész követői szépen "végigjárhatják" a családdal az új otthonukat. Otthon--Milliókat költ új otthonára Bereczki Zoltánhttp://www.life.hu/otthon/20170304-milliokat-kolt-uj-otthonara-bereczki-zoltan-szinesz.htmlÉpítkezésbe fogott Bereczki Zoltán. A színész maga álmodta meg új otthonát, és azt is elmondta, melyik helyiség kapja majd a főszerepet. Otthon--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.