Tovább emelkednek a lakásárak: alig ér valamit egy vidéki ház ára Budapesten

2018.08.31. 13:55

Az utóbbi években az egekbe szöktek a budapesti lakásárak, és bár a vidéki nagyobb városokban is tapasztalható némi emelkedés, mégsem eléggé. Ha valaki például egyes településeken rendelkezik egy 200 négyzetméteres családi házzal, lehet, hogy a fővárosban mindössze egy 18 négyzetméteres minigarzont kap érte. 

Egy budapesti lakás árából vidéken akár villát is vásárolhat magának az, aki vállalja az ingázást. Ám még mindig az a gyakoribb, hogy a jobb munkalehetőségek és a magasabb fizetés miatt valaki a fővárosba akar költözni. 

A Portfolio.hu cikke szerint vannak olyan vidéki városok, ahol ha eladnak egy 200 négyzetméteres családi házat, akkor is csak egy 18 négyzetméteres minigarzont tudnak vásárolni az árából Budapesten. Számítasik szerint azonban az, aki Budapesten elad egy 50 négyzetméteres lakást, akár egy 526 négyzetméteres villához is juthat az ország egyes részein. 

Egyre nehezebb lesz Budapesten lakást találni a megfelelő áronForrás: 123RF

Van azonban, aki bizakodhat. Akiknek Nyugat-Dunántúl (Győr, Szombathely, Zalaegerszeg) valamelyik megyeszékhelyén volt korábban saját lakásuk, itt egy 200 négyzetméteres otthon árából a fővárosban is egy nagyobb, átlagosan 115 négyzetméteres lakást, vagy peremkerületi házat tudnak vásárolni. Valamivel kisebb, de hasonló alapterületű ingatlant vásárolhatnak a Közép-Dunántúl régió megyeszékhelyeiről (Veszprém, Székesfehérvár, Tatabánya) költözők, a KSH 2018 első negyedéves átlagárai alapján - írja a portál. 

A legrosszabb kilátásaik azoknak vannak, akik Dél-Alföld vagy Észak-Alföld régiók egyik községéből szeretnének a fővárosba költözni.

Budapestlakásáraklakásemelkedésvidék