Váratlan vendég? Így teremts rendhangulatot 10 perc alatt!

Forrás: Shutterstock -
10percalatt otthon család anya rend gyerek
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A rend nem csupán a közérzetünk miatt fontos, de a gyermekek életébe is egyfajta biztonságot és megnyugvást hoz. Ám anyaként mind jól tudjuk, hogy már egy gyermek esetén sem könnyű ezt mindig fenntartani, és bizony előfordul, hogy aznap nincs időnk vagy energiánk rendet tenni, de váratlan vendégek ekkor is érkezhetnek. Hasznos tippekkel segítünk, hogy ne fájjon a fejed emiatt.

Délután felveszem a gyerekeket az óvodában és az iskolában, hazaérve pedig fél óra alatt gyorsan rendet rakok – elmosogatok, elpakolom a szárítóról a ruhákat, közben bedobok a mosógépbe egy újabb adagot, majd jöhet a nappali felnőtt birodalommá varázsolása. Eközben persze noszogatom őket, hogy a saját szobájukban is pakoljanak össze, majd játékidő velük, házifeladat-írás, és vacsora, fürdés. Persze ezekbe apa is besegít, ha sikerül időben megérkeznie a munkából. Míg lefektetjük őket, próbáljuk őrizni a rendet. De reggel, azalatt a másfél óra alatt, míg elkészül a család, akkor kupi lesz, mintha egy forgószél söpört volna végig a lakáson. Így délután kezdődik minden elölről.

Anyaként egyszerűen el kell fogadnunk, hogy már sosem lesz olyan tartós rend az otthonunkban, mint a gyerekek előtt Forrás: Shutterstock

Anyaként egyszerűen el kell fogadnunk, hogy már sosem lesz olyan tartós rend az otthonunkban, mint a gyerekek előtt. Amennyiben ez sikerül, már is könnyebben fogadjuk a talpunkba ékelődő legódarabkákat, a sípolós plüssállatokra huppanást a kanapén, és a kekszmorzsákat a lakás legmeglepőbb pontjain. Ezzel együtt lehet élni, de ha hirtelen kapunk egy telefont anyósunktól, egy barátunktól, netán a gyerek egyik játszópajtásának szüleitől, hogy tíz perc múlva érkeznek, akkor elfoghat a pánik.

Fontos, hogy sose érezd magad kényelmetlenül azért, mert egy-két játék ott hever a nappali szőnyegén, hogy pár tányér és pohár reggel óta ott figyel a mosogatóban, és amiért két adag ruha is ott kuksol a szennyes kosárban. A családoddal töltött minőségi idő mindent felülír, ha aznap épp nem volt időd a rendrakásra, ne érezd magad rosszul.

Mutatjuk, hogy tehetsz rendet pár perc alatt

Amikor barátok érkeznek

Velük lesz a legegyszerűbb dolgod, hiszen ők jól ismernek téged, titeket. Mivel elsősorban a nappaliban fogtok csevegni, így ezt a területet kell vendégfogadó állapotba hoznod. Fogd be a gyerekeket játékosan, a cél, hogy a lehető leggyorsabban bevigyék a szobájukba a játékaikat, könyveiket, rajzaikat. A dohányzóasztalról pakolj mindent egy tálcára, és vidd a konyhába, majd járj el ugyanígy minden sík felülettel, amin oda nem illő dolgok lehetnek. A morzsákat egy rapid kétperces porszívózással tüntesd el, a ruhaszárítót vidd át egy másik helyiségbe, a kanapé párnáit rázd fel. Kész is vagy.

Fogd be a gyerekeket játékosan, a cél, hogy a lehető leggyorsabban bevigyék a szobájukba a játékaikat Forrás: Shutterstock

Amikor játszópajtás érkezik

Ritka, hogy előzetes egyeztetés nélkül ugorjanak át, de előfordulhat. A gyerekek terepe egyértelműen a gyerekszoba, épp az, ahol a legnagyobb káosz szokott uralkodni. Ekkor jön jól pár nagyobb tároló doboz, amibe egyszerűen csak belepakoltok mindent - természetesen a gyerekekkel együtt -, amit a földön találtok: babákat, építőkockákat, ceruzákat, kisautókat, műanyag állatokat... stb. Az ágyakra dobj ágytakarót, ne foglakozz azzal, hogy alatta bevetetlen, most a gyors esztétikára mész. A nappalit is érdemes az előző pontban foglaltak szerint gyorsan összekapni, hátha a szállító szerepét betöltő szülő is maradni szeretne. A két szobában történő rapidpakolás mehet szimultán, főleg, ha a gyerekek már elég nagyok ahhoz, hogy besegítsenek. Hajrá!

Amikor anyós toppan be

Nos, ez a szituáció a legkeményebb dió. Ő az, aki a lakás minden pontjára eljut még akkor is, ha csupán egy órát marad, így vess be mindenkit a cél érdekében. Gyorsan oszd ki a feladatokat a fentiek mintájára: gyerekszoba a csemetéké, a nappali apáé, a tiéd pedig a konyha. Az asztalról pakolj el mindent - hűtő, szemetes, mosogató szortírozási rend szerint. Amennyiben apa még nincs otthon, a gyerekek pedig túl kicsik a besegítéshez, úgy a fókuszt a nappalira és a gyerekszobára helyezd, majd amíg a nagyi a picikkel játszik, egy kávé ürügyén gyorsan pakold össze a konyhát is. Csak nyugi, menni fog!

Amikor az anyós toppan be gyorsan oszd ki a feladatokat: gyerekszoba a csemetéké, a nappali apáé, a tiéd pedig a konyha Forrás: Shutterstock

Ahhoz, hogy 10 perc alatt rendet tudj tenni, fontos, hogy hetente legalább 1-2 alkalommal takaríts ki alaposan – portörlés, porszívózás, felmosás... stb. Így még egy kis kupi felett is elsiklik a vendég szeme.

Így vess véget a poloskák honfoglalásánakhttp://www.life.hu/otthon/20181007-igy-vedekezz-a-poloskak-budosbogarak-ellen.htmlAzt hiszem, mindenki nevében szólok, ha az mondom, elég volt! Ez így nem mehet tovább, véget kell vetni a poloskák térhódításának. Gyakorlatilag már belemennék génmódosított vérmadarak betelepítésére is, csak ne kelljen folyton lesöpörnöm mindenhonnan ezeket a nagy, vaskos és mélyen gyűlölt rovarokat. Nah jó, azért az se lenne jó, ha mutáns büdösbogárvadász papagájjal a vállunkon kellene kilépni az utcára. Nézzünk pár trükköt, ami távol tarthatja a poloskákat. OtthonOrigoJessica Alba is tudja, hogy a játékkonyhák már túlmutatnak a csicsás műanyag csodákonhttp://www.life.hu/otthon/20181005-jessica-alba-is-tudja-hogy-a-jatekkonyhak-tulmutatnak-a-csicsas-muanyag-csodakon.htmlA Te idegeid is kikészülnek az ezerszínben pompázó játékoktól? Persze, a gyerekszobában tanyáznak, de még így is túl nagy adagban kapjuk őket szülőként. Nos, az egyik legnagyobb játék szerencsére mára ma új értelmezést nyert, amire a híres színésznő is ráerősített a napokban. OtthonOrigoTöbbet ártasz, mint használsz - Tisztítási tévhitek http://www.life.hu/otthon/20181005-tobbet-artasz-mint-hasznalsz-tisztitasi-takaritasi-tippek.htmlMindenki szereti a hatékony takarítási tippeket, de nem szabad mindent elhinni, amit hallasz. Sok ilyen ötlettel igazából többet árthatsz, mint használsz. A Good Housekeeping Institute összegyűjtött pár, széles körben elterjedt háztartási tanácsot, melyeket inkább ne fogadj meg. OtthonOrigoEzeket a hibákat követik el leggyakrabban az emberek a felújítás soránhttp://www.life.hu/otthon/20180924-ezeket-a-hibakat-kovetik-el-leggyakrabban-a-lakasfelujitas-soran.htmlEgy felújítás, építkezés próbára teheti párkapcsolatodat, kilyukaszthatja a pénztárcádat, felőrölheti az idegeidet és hiú álmokba ringathat. A következőkben megmutatjuk, milyen fő hibákat követhetsz el. Tanulj belőlük! OtthonOrigoÍgy erősítsd a családi egységet az otthonodban - Családfák minden mennyiségbenhttp://www.life.hu/otthon/20180914-igy-erositsd-a-csaladi-egyseget-az-otthonodban-csaladfa.htmlA fal díszítésétől válik egy lakás igazi otthonná. Egy családfa pedig minden lakásban jól mutat, hiszen esztétikai szerepe mellett, komoly érzelmi töltete is hatással van a lakókra. Jó érzés időnként rápillantani, de már maga a „feldíszítése”, elkészítése is remek elfoglaltságot jelent. OtthonOrigoLégy Te a lakberendezési stílusrendőrség: Menő vagy ciki?http://www.life.hu/otthon/20180912-legy-te-a-lakberendezesi-stilusrendorseg-meno-vagy-ciki-szavazas.htmlRengeteg olyan lakberendezési stílus, elem és kiegészítő van, amely megrekedt az évek örvényében, és mi sem szeretnénk őket lecserélni. Beépülhetnek otthonunk stílusába, ragaszkodhatunk hozzájuk, netán praktikumuk miatt nem akarunk megválni tőlük. A következőkben összeszedtünk ezek közül párat, melyeknél nehéz eldönteni, hogy valóban lejárt-e az idejük. Dönts Te! OtthonOrigo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.