Kezdd a tavaszt ragyogóan tiszta lakással – mutatjuk, hogyan

Forrás: Shutterstock -
takarítás por tavaszi nagytakarítás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A csicsergő madarak, az arcunkat melengető napsugarak a tavasz hírnökei, ami nem csupán a télikabátok lecserélését jelenti. A tavaszi nagytakarítás sokak számára rémisztően sok feladatot ígér, de ennek ellenére sem érdemes halogatnod.

A tavasz a friss levegőt hozza magával, amelynek a lakásban rejtőző porgócok bizony könnyedén útját állhatják. Ezért légy kíméletlen és alapos, fordíts rá egy vagy akár két napot, hogy ne csak a szíved és a lelked, de az otthonod is megújulhasson.

Az, hogy melyik helyiségben kezded, lényegtelen.

A fontos, hogy mindig fentről lefelé haladj, így nem kerülheti el semmi sem a figyelmedet, és a már megtisztított részeket sem fogod újra bepiszkolni.

Takarításnál, portörlésnél mindig fentről lefelé haladj Forrás: Shutterstock

Szabadulj meg a sarkokban megbúvó pókhálóktól, majd jöhetnek azok a helyek, amelyekre a hétköznapi takarításkor nem igazán szentelünk különösebb figyelmet: a szekrények teteje. Mivel magasan vannak, nincsenek szem előtt, így gyakorta megfeledkezünk arról, hogy ott is lerakódik az a fránya porréteg, amely bár nem látszik, a levegőben éppúgy száll. A csillárok, lámpabúrák, képek, tükrök, ajtók is az előbbi körbe esnek, ne hagyd ki ezeket sem.

A takarítás ebben az állapotában fog a legkaotikusabbnak tűnni, de ne csüggedj! Töltekezz az egyre tisztább lakás nyomán feltörő csodás illatokból.

Ezek még élénkebben törnek majd elő, amikor a kanapék, fotelek, díszpárnák, függönyök és szőnyegek alapos tisztítását is elvégezted. Ne feledkezz meg a könyvespolcokról, ablakokról sem, sőt, a szobanövények leveleit is érdemes lemosnod – például egy gyenge zuhannyal.

A szobanövények portalanításáról se feledkezz meg Forrás: Shutterstock

A megszokott zegzugok után jöhetnek a bútorok alatti padlórészek. Ehhez jobb, ha elhúzod őket a helyükről, utat nyitva így a mögöttük lévő falfelületeknek is, melyek szintén hálásak lesznek egy száraz ruhás áttörlésért.

A tavaszi nagytakarítás kiváló lehetőséget termet a kisebb-nagyobb lomtalanításra is, amelynek nyomán fellélegzik az élettered.

Hidd el, megéri a ráfordított időt és energiát, hogy otthonod megtisztulva várja a természet ébredését és kivirágzását.

Csillogjon zölden a ház – Öko tisztítószerek házilaghttp://www.life.hu/otthon/20181116-csillogjon-zolden-a-haz-kornyezetbarat-tisztitoszerek-hazilag.htmlA környezettudatosságnak igenis jelen kell lennie az életünkben. A vegyszerekből összekutyult tisztítószerek ugyan hatékonyak, de drágák, körülményes a tartásuk – hogy se kisgyerek, se háziállat ne érhesse el őket. Szinte minden foltra és szennyeződésre van egyszerű módszer; keverj te is házilag ökotisztítókat. Mutatjuk, miként. OtthonOrigo6 csodás tipp, hogy gyorsabban menjen a takarításhttp://www.life.hu/otthon/20180823-6-csodas-tipp-hogy-konnyebb-gyorsabb-praktikusabb-legyen-a-takaritas.htmlMár írtunk a környezettudatos tisztításról, most azonban olyan módszereket és trükköket hoztunk, melyekkel gyorsabban és kisebb erőfeszítéssel végezheted el a szokásos takarítási fázisokat. OtthonOrigoÍme a lenyűgöző KonMari takarítási módszerhttp://www.life.hu/otthon/20190218-konmari-takaritasi-modszer-avagy-szabadulj-meg-a-felesleges-dolgoktol-otthon.htmlTe is úgy érzed egy-egy nagytakarítás után, hogy a tisztaság mellett nyertél némi rendet is, de ez a rend gyakran elrejtett dolgokból, kacatokból, porfogókból és felesleges tárgyakból áll? Nos, akkor a KonMari-módszer™ – ami a takarítás, a rendrakás, az otthonunk rendszerezésének egyfajta újragondolása – neked való. OtthonOrigoÍgy marad a tavaszi virágcsokor szép és illatos a vázábanhttp://www.life.hu/otthon/20190311-igy-marad-a-tavaszi-viragcsokor-vagott-virag-szep-es-illatos-a-vazaban.htmlAmikor nem ajándékba, hanem vázába veszel virágot, jogos az elvárásod, hogy finom illatával, üdeségével és frissességével sokáig otthonod éke maradjon. Ebben az esetben nem mindegy, hogy milyen vágott virágot választasz, ahogy az sem, milyen vízbe és hová teszed. OtthonOrigoInspiráló tavasz, avagy rendezd be az erkélyedet a saját igényeidnek megfelelően http://www.life.hu/otthon/20190304-inspiralo-tavasz-avagy-erkely-es-balkon-otletek.htmlAz erkélyek, balkonok a társasházak apró kertjeiként, teraszaiként funkcionálnak, egy kis privát térként, amely a szabadság érzetét kelti. Az, hogy miként rendezed be, elsősorban attól függ, hogy mire használnád. A következőkben hoztunk pár példát arra, hogy a különböző igényekhez milyen kis csodavilágot lehet megalkotni, amelyhez nem kell kivételes kreativitás. OtthonOrigoA hét ötlete: mosolyogjanak rád a virágcserepeidhttp://www.life.hu/otthon/20190313-a-het-otlete-csinald-magad-tavaszi-mosolygos-viragcserep.htmlEzek a mosolygós vagy éppen minimalista állatos virágcserepek nem csupán vidámságot hoznak a mostanában borongós tavaszi napokba, de remekül ki is kapcsolnak, hiszen a kreatív elfoglaltságok koncentrációt igényelnek, ami eltereli a figyelmedet a mindennapokban ért izgalmakról, stresszről. OtthonOrigo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.