Kezdd a tavaszt ragyogóan tiszta lakással – mutatjuk, hogyan

2019.03.20. 11:00

A csicsergő madarak, az arcunkat melengető napsugarak a tavasz hírnökei, ami nem csupán a télikabátok lecserélését jelenti. A tavaszi nagytakarítás sokak számára rémisztően sok feladatot ígér, de ennek ellenére sem érdemes halogatnod.

A tavasz a friss levegőt hozza magával, amelynek a lakásban rejtőző porgócok bizony könnyedén útját állhatják. Ezért légy kíméletlen és alapos, fordíts rá egy vagy akár két napot, hogy ne csak a szíved és a lelked, de az otthonod is megújulhasson.

Az, hogy melyik helyiségben kezded, lényegtelen. A fontos, hogy mindig fentről lefelé haladj, így nem kerülheti el semmi sem a figyelmedet, és a már megtisztított részeket sem fogod újra bepiszkolni.

Takarításnál, portörlésnél mindig fentről lefelé haladjForrás: Shutterstock

Szabadulj meg a sarkokban megbúvó pókhálóktól, majd jöhetnek azok a helyek, amelyekre a hétköznapi takarításkor nem igazán szentelünk különösebb figyelmet: a szekrények teteje. Mivel magasan vannak, nincsenek szem előtt, így gyakorta megfeledkezünk arról, hogy ott is lerakódik az a fránya porréteg, amely bár nem látszik, a levegőben éppúgy száll. A csillárok, lámpabúrák, képek, tükrök, ajtók is az előbbi körbe esnek, ne hagyd ki ezeket sem.

A takarítás ebben az állapotában fog a legkaotikusabbnak tűnni, de ne csüggedj! Töltekezz az egyre tisztább lakás nyomán feltörő csodás illatokból.  

Ezek még élénkebben törnek majd elő, amikor a kanapék, fotelek, díszpárnák, függönyök és szőnyegek alapos tisztítását is elvégezted. Ne feledkezz meg a könyvespolcokról, ablakokról sem, sőt, a szobanövények leveleit is érdemes lemosnod – például egy gyenge zuhannyal.

A szobanövények portalanításáról se feledkezz megForrás: Shutterstock

A megszokott zegzugok után jöhetnek a bútorok alatti padlórészek. Ehhez jobb, ha elhúzod őket a helyükről, utat nyitva így a mögöttük lévő falfelületeknek is, melyek szintén hálásak lesznek egy száraz ruhás áttörlésért.

A tavaszi nagytakarítás kiváló lehetőséget termet a kisebb-nagyobb lomtalanításra is, amelynek nyomán fellélegzik az élettered.

Hidd el, megéri a ráfordított időt és energiát, hogy otthonod megtisztulva várja a természet ébredését és kivirágzását.

takarításportavaszi nagytakarítás