kártevők tavasz kerti munkák bauhaus2019 kert fűnyíró
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Végre megérkezett a tavasz, amit mindenki szeretne a kertjében megélni. Ez a gyönyörű évszak azonban a kerttulajdonosok számára egyfajta felkészülés is a nyári és őszi főszezonra, amelynek során sajnos komoly bakikat is lehet véteni. Segítünk a legfontosabb feladatokkal, hogy te ne ess ebbe a hibába!

Ami elhalt, annak mennie kell

A nem megfelelő teleltetés kárát bizony a kényesebb évelő növények látják. Az elhalt ágaktól és egyéb részektől érdemes tehát megszabadulni, nem beszélve a pázsitról. Abban az időben, amikor nem élvezhetted a buja zöld fű szépségét, előfordulhat, hogy figyelmen kívül hagytad az igényeit: odaengedted a kutyát, ahová nem lett volna szerencsés, oda parkoltál az autóval, ahol egyébként napozni terveztél, stb. Mérd fel tehát, hogy milyen „károk” érték a kertet, a menthetetlen részeket pedig tisztázd le, hogy a helyükre új növények vagy fű kerülhessen.

Az elhalt ágaktól és egyéb részektől érdemes megszabadulni Forrás: Shutterstock

Jelöld ki a kert feladatait

A ház körüli természetet nem kötelező minden évben ugyanúgy berendezned. Lehetséges, hogy idén szeretnél egy veteményest, ahol friss zöldségeket termeszthetsz, vagy a kert elejébe mesés virágágyásra vágysz, netán idén felállítasz egy medencét, esetleg építesz egy tűzrakó helyet. Természetesen a faültetés sem elvetendő ötlet, ami nyáron édes gyümölcsökkel és éltető árnyékkal ajándékozna meg. A kuszaságok elkerülése érdekében érdemes tehát megtervezni a kert különböző részeinek funkcióit, mielőtt elindulnál bevásárolni.

Add meg a földnek, amire szüksége van

A trágyázást érdemes komolyan venni, hiszen ezzel nyeri vissza a föld a megfelelő tápanyagtartalmát, ami még a sima füves területeken sem elhanyagolható. Erre a célra választhatsz komposztot, műtrágyát vagy épp istállótrágyát is. A lótrágya azonban nem ajánlott, mivel ebben a lótücsök könnyen kitenyészik, és megrágja a növények gyökereit.

A földnek szüksége van a tápanyagra, erre a célra választhatsz komposztot, műtrágyát vagy épp istállótrágyát is Forrás: Shutterstock

Szerezd be a megfelelő célszerszámot

Abban az esetben, ha nagyobb a kerted, és annak java része füvesítésre kerül vagy a tavalyi gyepet tervezed megújítani, érdemes a megfelelő eszközzel rendben tartanod. Erre kiválóan alkalmas egy benzinmotoros fűnyíró, ami több remek, kényelmi tulajdonsággal is bír. Egyrészt nem kell alkalmazkodnod a kültéri – és bizonyos esetekben csak – beltéri konnektorokhoz, valamint nem kell hosszabbítóhegyeket kerülgetned fűnyírás közben, ami akár veszélyes is lehet.

Harc a kártevőkkel

Bár még csak mostanában kezdett el újjáéledni a természet, a kártevők már most megindultak. Fontos, hogy minél előbb megkezdd a védelmi stratégia életbe léptetését, hiszen hamarosan túl késő lesz tenni ellenük, amit az egész nyári szezonban sajnálhatsz majd.

A levéltetvek, cserebogarak és különböző molyok ellen használj környezetbarát növényvédő szereket, de egyes fajok petéivel szemben csak a talajfertőtlenítés fog megvédeni. A kert egyik legnagyobb pusztítója azonban egy nagyobb állat, méghozzá a vakond. Ne késlekedj, már most tedd ki a vakondriasztót, de ha ez túl hangos lenne számodra, akkor használj vakondhálót, amit a gyep alá kell letenni.

A levéltetvek, cserebogarak és különböző molyok ellen használj környezetbarát növényvédő szereket Forrás: Shutterstock

A kerted tehát igényli a tavaszi törődést, amely ezekben a kellemesen meleg napokban nem munkát, hanem igazi kikapcsolódást jelenthet a rohanó hétköznapokkal szemben.

A cikket támogatta a Bauhaus Szakáruházak.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.