Romantikus kerti ösvények és járdák – 3 dolog, amire nem árt, ha odafigyelsz

Forrás: Shutterstock -
ösvény járda lugas romantikus bauhaus2019 kert
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A kertet számtalan módon lehet használni, az, hogy egyes részeit mivé alakítod, csak rajtad áll. A gyerekparadicsom, grillélvezetek és nyugalom szigete mellett nem szabad kihagyni a lehetséges funkciók közül a romantikus álmokat sem.

Az angolkertek a maguk bujaságával kiváló alapot képeznek, amennyiben megvalósításukhoz rendelkezel elég térrel. Kialakításánál nem kell lemondanod szinte semmiről, hiszen a kanyargós, árnyékos ösvények előhívják a gyermekek felfedező énjét, az apró tisztásokkal kiszolgálható a nagyobb tér igénye is, miközben egy igazi kis meseszerű csodakerted lehet.

Természetesen nem kell az élményhez az egész kertet áttervezni, és több tucat bokrot, fát beültetni. Egy átlagos kert is könnyedén átalakítható. Ami elengedhetetlen a romantikus érzéshez, az a térburkolat, melyre kiváló alternatívát jelent a járdalap. Ezzel lehet a legegyszerűebben „kikövezni” az ösvényeket, melyeket így akár esős időben is könnyedén bejárhatsz. Sőt, a járdalapoknak az előkertben is nagy hasznát veheted, mivel megspórolod a kaputól a bejáratig vezető szakasz lebetonozását, ami egyrészt sokkal nagyobb munka és szakembert kíván, másrészt pedig a járdalapok közt kikandikáló fű sokkal természetesebb, barátságosabb közeget hoz létre a rideg, egybefüggő betonnal szemben.

Ami elengedhetetlen a romantikus érzéshez, az a térburkolat, amelyre kiváló alternatívát jelent a járdalap Forrás: Shutterstock

Az ösvényeket és a kert többi részét gazdagíthatod pergolával, virágrácsokkal vagy épp lugasokkal. Az ezekre felfuttatott zöld növények és színpompás virágok kiváló természetes árnyékolók, az érzékekre való hatásuk pedig leírhatatlan.

Nem kell kertészcsapatot hívnod, ha nem egyenletes a talaj, a kisebb szintkülönbségek csodásan idomulnak a romantikus kerthez, hiszen adja magát a lépcsők és a sziklakertek lenyűgöző megvalósítása.

Ezekre figyelj a kialakításánál

1. Döntsd el, hogy mit hová szeretnél

Egy alapos tervezés elengedhetetlen, hiszen ezzel elkerülheted a kuszaságot, a felesleges anyagvásárlást, és a végeredmény valóban olyan lesz, mint amit elképzeltél.

Tervezd meg, mit hová szeretnél tenni, ezzel elkerülheted a kuszaságot Forrás: Shutterstock

2. Ne feledkezz meg a stílusról

Bár az angolkertet hoztuk fel példaként, a modern, letisztult, sőt, a rusztikus és ipari dizájn vonalvezetésével is könnyedén megvalósíthatod a saját romantikus életérzésedet. A térburkolatok mérete, elhelyezése, anyaga, színe nagyban hozzájárul az elérni kívánt összhatáshoz.

A térburkolatok méretével és elhelyezésével könnyedén megvalósíthatod a saját romantikus életérzésedet is Forrás: Shutterstock

3. Ne becsüld alá a kiegészítők erejét

Egy kert nemcsak a növényekről, hanem a tulajdonosa igényeiről is szól. Az alapvető kerti bútorokon túl szerezz be bátran az ösvény közepén megbúvó padot, két fa közé kifeszített függőágyat, a kerti járdák mentén elhelyezkedő magas ágyást, kültéri kaspókat. A kényelem mellett gondolj a vizuális gyönyörre is.

Szerezz be a kerti járdák mentén elhelyezkedő magas ágyást, kültéri kaspókat Forrás: Shutterstock

A cikket támogatta a Bauhaus Szakáruházak.

Itt a kertszezon, készülj fel bakik nélkülhttp://www.life.hu/otthon/20190407-itt-a-kertszezon-keszulj-fel-bakik-nelkul.htmlVégre megérkezett a tavasz, amit mindenki szeretne a kertjében megélni. Ez a gyönyörű évszak azonban a kerttulajdonosok számára egyfajta felkészülés is a nyári és őszi főszezonra, amelynek során sajnos komoly bakikat is lehet véteni. Segítünk a legfontosabb feladatokkal, hogy te ne ess ebbe a hibába! OtthonOrigoA hét ötlete: tűzrakó hely a kertbenhttp://www.life.hu/otthon/20190404-a-het-otlete-tuzrakohely-a-kertben-diy.htmlA kert kiválóan használható grillezésre, de aki autentikusabb élvezetekre vágyik, az mindenképp készítsen magának egy biztonságos tűzrakó helyet. Remek lesz esténként a mini tábortűz mellé telepedni, vagy épp szalonnát sütni a lángok után maradt parázs felett. OtthonOrigoMosolyogjanak rád a virágcserepeid - DIYhttp://www.life.hu/otthon/20190313-a-het-otlete-csinald-magad-tavaszi-mosolygos-viragcserep.htmlEzek a mosolygós vagy éppen minimalista állatos virágcserepek nem csupán vidámságot hoznak a mostanában borongós tavaszi napokba, de remekül ki is kapcsolnak, hiszen a kreatív elfoglaltságok koncentrációt igényelnek, ami eltereli a figyelmedet a mindennapokban ért izgalmakról, stresszről. OtthonOrigoKonyhakert az ablakban – Fűszernövények és konyhai felhasználásukhttp://www.life.hu/otthon/20190403-konyhakert-az-ablakban-fuszernovenyek-es-konyhai-felhasznalasuk.htmlA cserépben tartott fűszernövények nem csupán az általuk keltett hangulattal, de többségük illatával is a konyhába fog csábítani. Nagyobb kedvvel állsz majd neki a főzésnek, és a már ismert ételek is finomabbá válnak a friss fűszereknek köszönhetően. OtthonOrigoÍgy lehet függőleges kerted: élőfal készítési ötletekhttp://www.life.hu/otthon/20190319-igy-lehet-fuggoleges-kerted-elofalad-avagy-novenyek-es-viragok-elrendezese.htmlImádod magad növényekkel körbevenni? Akkor a függőleges kertet neked találták ki. Nem csupán csodaszép, de kiválóan díszíti is az adott helyiséget, ráadásul így sokkal több növényt, virágot tudsz elhelyezni, mint egy többágú tartón. Az élőfalat beépítheted a lakásba, de kiválóan működik a kerti kerítés mellett vagy a teraszon, erkélyen is. OtthonOrigoCsodás fehér kertek; egyszerűek és lenyűgözőek: fotókhttp://www.life.hu/otthon/20180817-egyszeru-es-lenyugozo-feher-angol-kertek-fotok.htmlKépzelj el egy titkos ajtót, mely egy mesebeli angol kertbe vezet, ahol tündérekre és hercegnőkre bukkanhatsz. Nos, most ilyen lenyűgöző, fehér kertekbe repítünk el. OtthonOrigo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.