Füvesítésre készülsz? 3 banánhéj, amiken elcsúszhatsz!

pázsit füvesítés bauhaus2019 gyep kert gyepszőnyeg
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A csodaszép és jól kihasználható kert alapja a gyep. Egy tavalyi mesés füves rész is képes az idén tavasszal borzalmas állapotokat produkálni, tehát a füvesítés kérdésköre nem csak egy alapos kertfelújítás után válhat esedékessé.

Mielőtt eljutnál a pázsit fűtípusának vagy épp gyepszőnyegének kiválasztásáig, számos dolgon megcsúszhatsz, amelyeket később kijavítani bizony költséges és időigényes munka lesz. A három legfontosabb dolgot hoztuk el, amikről nem érdemes megfeledkezned, ha hosszan szeretnéd élvezni a csodás kertedet.

1.Vakondveszély

A kerti kártevők közül talán ez az egyik legalattomosabb és a legtöbb problémát okozó állat. Elrágja a növények gyökereit, amitől azok elpusztulnak, a levegőztető földhalmokkal pedig tönkreteszik a kertet. Kétféle módon védekezhetsz ellenük anélkül, hogy bántanád őket. Az egyik a vakondriasztó, amelyet a földbe szúrva bármikor bevethetsz, ez azonban azt jelenti, hogy bizonyos időközönként egy éles hang fogja megzavarni a békés kerti nyugalmadat. A másik a vakondháló, ezt azonban füvesítés előtt kell leterítened. Sokan vallják, hogy érdemes mélyebbre – 20-25 centiméterre – helyezni, és egy humuszréteggel takarni, hogy a későbbi kisebb kerti munkák során ne sértsd meg. Ebben az esetben azonban nagyon nagy feladat lesz egy kertátépítés évekkel később, hiszen a hálót körbenövik az apróbb gyökerek. Közvetlenül a gyepszőnyeg vagy a füvesíteni kívánt rész alá helyezve azonban „mobil" marad a föld.

A földbe szúrt vakondriasztóval úgy védekezhetsz a vakondok ellen, hogy bántanád őket Forrás: Shutterstock

2. Fűnyíróválasztás

A füvet rendszeresen nyírni kell, ezzel is erősíted, valamint kényelmessé teszed a szabadtéri pihenéshez. Valljuk be, fűnyírót az ember nem egy évre vesz, és a szomszédtól sem lehet heteken át kölcsönkérni. A legkézenfekvőbb választás egy elektromos darab lenne, de egy nagyobb kert esetén ez távolról sem lesz praktikus. A kinti konnektor és a kábel hossza lesz az, ami rengeteg fejfájást okozhat. Érdemes tehát egy benzinmotoros fűnyírót vásárolni, ami kényelmesen eléri a háztól legtávolabb eső füves részeket is.

Benzinmotoros fűnyíróval kényelmesen el lehet érni a háztól legtávolabb eső füves részeket is Forrás: Shutterstock

3. Öntözési rendszer

A szép pázsithoz nem csupán a kártevőkre és a fűnyírásra érdemes nagy figyelmet fordítani, de a megfelelő öntözésre is. Természetesen a "kerti csap és slag" megoldást is választhatod, ám a legkényelmesebb egy automata öntözőrendszer telepítése. Ez nem csupán abból áll, hogy leszúrsz pár szórófejet a kert különböző részein, árkokat kell ásni a csövek számára, amivel a már kész és csodás gyepet bizony komolyan meg kell bolygatnod. Épp ezért érdemes a füvesítés előtt megtervezni ezt a rendszert!

Az automata öntözőrendszert érdemes a füvesítés előtt megtervezni Forrás: Shutterstock

A cikket támogatta a Bauhaus Szakáruházak.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.