Hova és hogyan érdemes klímát szereltetni? – Eláruljuk!

Forrás: Shutterstock -
ház klíma otthon Nyár bauhaus2019
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Bár a tavasz még csak most kezdi igazán bontogatni a szárnyait, nem szabad megfeledkezni arról, hogy hamarosan beköszönt a nyár a maga bódító hőségével. Ne késlekedj, már most gondoskodj a klímáról.

A lakás felhevülése ellen egy ideig könnyen lehet védekezni lehúzott redőnyökkel és éjszakai szellőztetéssel. Ám már a pár napos kánikula is annyira felhevíti a házfalat és az utcai burkolatot, hogy képtelenség friss, hűs levegőhöz jutni. Ilyenkor, aki csak teheti, klímát használ.

Minden klíma két egységből áll, egy beltériből és egy kültériből. Amíg a benti hűt, a kinti fűt. Épp ezért fontos pontosan megtervezni, hogy melyik hová kerüljön.

A kültéri egység

A készüléknek elegendő friss levegő átforgatására van szüksége ahhoz, hogy működjön, ezért nem érdemes a külső egységet zárt, nem jól szellőző térbe szereltetni – például padlásra –, hiszen így a működése egyrészt nem lesz optimális, másrészt túlmelegedhet.

A karbantartásáról sem szabad megfeledkezni, elhelyezésénél ezt is vedd figyelembe. Elengedhetetlen, hogy a szerelő könnyen hozzáférhessen tisztítás vagy épp nyomásellenőrzés céljából.

A klíma kültéri egysége legyen könnyen hozzáférhető helyen Forrás: Shutterstock

A beltéri egység

Igen, ez adja azt az üdítően hűs levegőt, ami a forró nyári napokon aranyat ér. Nem mindegy azonban, hogy hová helyezed. Házakban akár több klíma felszerelésére is van lehetőség, de társasházi lakásokba – elsősorban a kültéri egység elhelyezése miatt – egy, maximum két klíma kerülhet.

Olyan helyet érdemes választani, ami a lehető legnagyobb szabad terület felé néz, tehát nem ütközik se falba, se növénybe, se bútorba a kiáramló hideg levegő. A szobák közepe felé érdemes tehát orientálni a klímakészüléket, de ne feledd, hogy egy csővel fog csatlakozni a kültéri részéhez. Ezt elfedheted álmennyezettel vagy más takarófelülettel, így meg tudod őrizni az adott helyiség esztétikáját.

A legelterjedtebb a nappali hűtése, hiszen a család itt tölti a legtöbb idejét, ugyanakkor nyáron talán a konyha a legmelegebb pont, érdemes ezt is átgondolnod. Sokan szereltetik a két szobát összekötő ajtó fölé, így egyszerre – majdnem teljes értékűen – két teret tudnak hűteni.

Olyan helyet érdemes választani a légkondi számára, ami a lehető legnagyobb szabad terület felé néz Forrás: Shutterstock

A BAUHAUS Szakáruházakban most szereléssel együtt kaphatók a klímák.

A cikket támogatta a BAUHAUS Szakáruházak.

A hét ötlete: bőrövből polc és más kreatív megoldásokhttp://www.life.hu/otthon/20190411-a-het-otlete-borovbol-polc-es-mas-kreativ-megoldasok-diy.htmlA régi bőröveidnek számtalan új felhasználási területet találhatsz az otthonodban. Használhatod polcok, székek készítésére, de ezeken túl is számtalan kreatív módon tudod őket hasznosítani. OtthonOrigoIlyen volt egy hamisítatlan tiniszoba a 90-es évekbenhttp://www.life.hu/otthon/20190410-ilyen-volt-egy-hamisitatlan-tini-szoba-a-90es-evekben.htmlA kilencvenes években még igazán lehetett lázadni. Akkoriban még nem a feng shui szerint rendeztük be a szobánkat, nem számított sem a színek összhangja, se a luxus érzése. Az egyediségen és praktikusságon volt a hangsúly. Ezek tették és teszik ma is igazán különlegessé az akkori tiniszobákat. OtthonOrigoFüvesítésre készülsz? 3 banánhéj, amin elcsúszhatsz!http://www.life.hu/otthon/20190414-fuvesitesre-keszulsz-3-bananhej-amin-elcsuszhatsz.htmlA csodaszép és jól kihasználható kert alapja a gyep. Egy tavalyi mesés füves rész is képes idén tavasszal borzalmas állapotokat produkálni, tehát a füvesítés kérdésköre nem csak egy alapos kertfelújítást követően válhat esedékessé. OtthonOrigoÍgy válassz külső vakolatothttp://www.life.hu/otthon/20190409-igy-valassz-kulso-vakolatot-hazepites-felujitas.htmlA vakolat nem csupán díszíti a házat, de védi a napsugárzással és más környezeti hatásokkal szemben. Így tehát nem mindegy, hogy milyet választasz. Csak semmi pánik, segítünk! OtthonOrigoA hét ötlete: tűzrakó hely a kertbenhttp://www.life.hu/otthon/20190404-a-het-otlete-tuzrakohely-a-kertben-diy.htmlA kert kiválóan használható grillezésre, de aki autentikusabb élvezetekre vágyik, az mindenképp készítsen magának egy biztonságos tűzrakó helyet. Remek lesz esténként a mini tábortűz mellé telepedni, vagy épp szalonnát sütni a lángok után maradt parázs felett. OtthonOrigoItt a kertszezon, készülj fel bakik nélkülhttp://www.life.hu/otthon/20190407-itt-a-kertszezon-keszulj-fel-bakik-nelkul.htmlVégre megérkezett a tavasz, amit mindenki szeretne a kertjében megélni. Ez a gyönyörű évszak azonban a kerttulajdonosok számára egyfajta felkészülés is a nyári és őszi főszezonra, amelynek során sajnos komoly bakikat is lehet véteni. Segítünk a legfontosabb feladatokkal, hogy te ne ess ebbe a hibába! OtthonOrigo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.