Átalakítanád az otthonod? Használd az analóg színeket!

átalakítás analóg színek szoba színkör otthon szín
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Képzelj el egy csodás naplementét, a tenger hullámzását, az erdők zöldjét. Szívesen beengednéd ezeket a csodákat az otthonodba is? Az analóg színskála nagy segítségedre lehet ebben, hiszen így lakberendezői előképzettség nélkül is harmonikusan alkothatod meg a szobáid színeit.

A színkörön egymás mellett elhelyezkedő 3-5 színből álló csoportot nevezzük analóg színeknek: egy domináns, egy alátámasztó és az első kettő keveréke vagy egy belőlük kiemelkedő szín alkotja. Ezek a természetben is megfigyelhetőek, például a színátmenetes virágok esetén.

A színkörön egymás mellett elhelyezkedő 3-5 színből álló csoportot nevezzük analóg színeknek Forrás: Shutterstock

Így használd az otthonodban!

Válaszd ki a színkör három, maximum öt egymás mellett álló színét, és ezeket használva rendezd be a szobát. Sok tervező a 60-30-10 szabály mentén dolgozik, mely csodás vizuális vonzerőt kölcsönöz az adott helyiségnek, miközben egyensúlyt is teremt.

Az arányokat így érdemes alkalmazni:

  • Domináns szín 60 százalék: falak, szőnyegek, nagy bútorok
  • Alátámasztó szín 30 százalék: székek, függönyök, ablakkeret, ágynemű
  • Maradék szín, színek 10 százalék: díszpárnák, kiegészítők, képek

A zöld-kék-zöldeskék analóg színekkel egy kifejezetten letisztult, nyugodt teret tudsz létrehozni úgy, hogy melléjük egy semleges árnyalatot is választasz. A zöldet érdemes növényekkel behozni, melyek még frissebbé és üdébbé varázsolják a helyiséget.

A zöld-kék-zöldeskék analóg színekkel egy kifejezetten letisztult, nyugodt teret tudsz létrehozni Forrás: K Interiors

A sárga-zöld-kék színpárral úgy teremthetsz vidám légkört, hogy közben nem kell attól tartanod, túl zsibongó, túl intenzív lesz.

A sárga-zöld-kék színpárral vidám légkört teremthetsz Forrás: K Interiors

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.