Hulladékmentesen él a magyar család, elárulták, hogyan csinálják

Forrás: Shutterstock -
spórolás hulladékmentesség zero waste család
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Nagyjából 50 ezer forintot spórol havonta az a magyar család, akik hulladékmentesen élnek.

Flaisz Barbara állatorvos egy főváros közeli kisvárosban él családjával és a hulladékmentesség elkötelezett híve. Vele készített most egy hosszabb interjút a Szeretlek Magyarország.

A családanya elmondta, négyüknek egy körülbelül 15–20 literes kiskukájuk van és ez hetente nagyjából egyszer telik meg. Fokozatosan tértek át arra, hogy minél kevesebb hulladékot termeljenek, eleinte csak szelektíven gyűjtöttek, majd kipróbálták gyermeküknél a mosható pelenkát, és műanyagzacskó használata helyett kis zsákokat varrnak maguknak a bevásárláshoz. Igyekeznek olyan helyen bevásárolni, ahol a sajtot, felvágottat saját dobozukban vihetik haza. Emellett rengeteg zöldséget, gyümölcsöt saját maguknak termelnek meg.

A kép csak illusztráció Forrás: Shutterstock

A lényegi gondolat számomra az, hogy a szemét nem tűnik el. Az átlagember abban a hitben él, hogy amit beletesz a kukába, az megszűnik létezni, pedig ez nem így van. Minden, amit a kezedbe veszel, valahonnan jött és valahová megy. Jelen pillanatban az a hely, ahová a hulladékunk kerül, a szeméttelep, és bár betemetik földdel, mégis, évszázadokig, sőt, évezredekig ott marad. Ezzel a gondolattal nehéz együttélni: megvettem, kidobtam – és nem tűnik el, hanem ott van. Ezzel már nem tudok nem törődni” – mesélte Barbara, aki hozzátette azt is, módszerükkel nagyjából havi 50 ezer forintot takarítanak meg.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.