Budapesti belvárostúra - Körfolyosós mesevilág a belvárosban

ház Nagykörút körfolyosó Belváros lakóház urbanista belső udvar Budapest épület
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A József körút 30-32-es szám alatt lévő épület nem is kívülről fogott meg minket, egyszerűen csak kíváncsivá tett, mi rejtőzhet a nyitott kapu mögött. A házba lépve, a lépcső bal és jobb oldalán is találtunk egy-egy körudvart. Amikor jobbra fordultunk, fotós ismerősömmel elég volt egymásra pillantanunk, hogy tudjuk, emellett nem mehetünk el.

A lakóház atmoszférája, a nagykörúti nyüzsgés keltette belső zsongást fokozatosan csökkentette bennünk, melynek helyét a meglassult gondolatok, a kinyílt lélek és az általános béke vette át. Az udvar árnyékos hűvössége és a növénytenger üdesége egy titkos kert varázslatos benyomását kelti.

Fotó: Faluhelyi Fanni

Az ablakok és ajtók zöld színe tovább erősíti az udvart uraló frissességet, kiváló belső keretet szolgáltatva a háznak.

Fotó: Faluhelyi Fanni
Fotó: Faluhelyi Fanni

A tégla vakolatú falak, a kovácsoltvas korlátok már önmagukban is otthonossá varázsolták számunkra ezt a többszintes épületet, de ami még élőbbé tette, az a lakók érezhető és látható alázata, szeretete, valamint odafigyelése.

Fotó: Faluhelyi Fanni
Fotó: Faluhelyi Fanni

A központi lépcső szép tágas és rendezett, de ami minket sokkal inkább megfogott, az a cselédlépcső. Buja, természetes elhanyagoltsága olyan bájt kölcsönzött neki, amivel egyetlen felújított és világos feljáró sem vetekedhet. A pince felé közelítve, szinte hallani lehetett a 100 évvel ezelőtti, kezükben szenet cipelő cselédlányok lépteit. Igazi időutazás volt a ház ezen, kissé eldugott szeglete.

Fotó: Faluhelyi Fanni

Fotó: Faluhelyi Fanni

Irány a belváros, és fedezd fel a saját szájízed szerint!

Lakásdekorációs ötletek, hogy Olaszországban érezd magadhttp://www.life.hu/otthon/20190626-lakasdekoracios-otletek-hogy-otthon-olaszorszagban-erezd-magad.htmlOlaszország nem csupán a változatos és mesés tájai miatt kivételes európai ország, a mindent átjáró impulzív, mégis nyugtató energiái feltöltik az ember lelkét. Ki ne szeretné ezt az otthonában is érezni anélkül, hogy mediterrán stílusban átépíttetné? Hoztunk némi segítséget ahhoz, hogy nyáron Itália beköltözhessen a lakásodba. OtthonOrigoApró rovarok a lakásban – Természetes módszerek a hangyák ellenhttp://www.life.hu/otthon/20190623-apro-rovarok-a-lakasban-termeszetes-modszerek-a-hangyak-ellen.htmlA csótányok mellett a hangyák a második leutálatosabb lakásokban „lakó” rovarok. Aprók, ám igen sokan vannak, beférnek gyakorlatilag bárhová és nehéz úgy lezárni és elzárni az ételeket, hogy ne férjenek hozzájuk. Igen kellemetlen, amikor egy percre sem hagyhatsz elől valamit a konyhaasztalon miattuk. Mielőtt azonban a vegyszerekhez nyúlnál, próbálj ki pár természetes módszert a kilakoltatásukhoz. OtthonOrigoÁlomotthonok – Keleti elegancia a luxus köntösébenhttp://www.life.hu/otthon/20190615-alomotthonok-keleti-elegancia-es-luxus.htmlEgy magántulajdonban lévő dombon, Hongkongban áll egy ház, ami már két tulajdonost is kiszolgált. Amikor másodszorra cserélt gazdát, az új lakók úgy érezték, ráférne egy alapos átalakítás és felújítás. Ezzel pedig egy döbbenetesen letisztult, elegáns és kényelmes otthon született. OtthonOrigoKertészkedés a globális felmelegedés elleni küzdelem jegyébenhttp://www.life.hu/otthon/20190610-kerteszkedes-a-globalis-felmelegedes-ellen-es-a-kornyezetvedelem-szellemeben.htmlA kertünkben lévő növényekkel anélkül csökkentjük a levegő szén-dioxid-tartalmát és egyben növeljük az oxigénszintjét, hogy lényegi dolgot nem is tettünk. Ám némi odafigyeléssel és tenni akarással ennél sokkal többre vagyunk képesek. Kerted gondozása legyen környezetvédelmi hobbi is egyben. A fenntartható jövő megalapozása és a globális éghajlatváltozás megállítása kicsiben kezdődik, légy te is ennek részese! Mit tehetsz? Mutatjuk! OtthonOrigoSok pénz, kevés ízlés - Súlyos lakberendezési bakikhttp://www.life.hu/otthon/20190523-sok-penz-keves-izles-sulyos-lakberendezesi-bakik.htmlIdőnként lehet látni megmosolyogtató, netán már az ízléstelenség határát súroló lakberendezési remekeket. Írtunk már döbbenetesen csúnya házakról, ám arra, ami most következik, még mi sem voltunk felkészülve. Dőlj hátra, és élvezd! OtthonOrigoHatalmasak és lenyűgözőek - Így nevelj fát a lakásodban!http://www.life.hu/otthon/20190630-hatalmasak-es-lenyugozoek-igy-nevelj-fat-a-lakasodban.htmlA növények minden otthont szebbé, kellemesebb hangulatúvá és üdébbé tesznek. Nem kell azonban hobbi botanikusnak lenned, vagy egy egész élőfalat készítened ahhoz, hogy bevidd közvetlen életteredbe a természetet. Gondozz csupán egyet, ami elég nagy és látványos: ültess a lakásba fát!OtthonOrigo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.