Felejtsd el a vegyszereket! Itt az öt legtutibb természetes fertőtlenítőszer

Forrás: Shutterstock -
vegyszer fertőtlenítő környezetvédelem
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A környezetvédelem, a zöld gondolkodás egyre fontosabbá válik az átlagember életében is. A műanyag zacskókat textilre cseréljük, autó helyett bringával járunk dolgozni, szelektíven gyűjtjük a hulladékot. Arra azonban talán kevesebben gondolunk, hogy mi a helyzet a háztartási tisztítószerekkel. Rengeteg vegyszert és kemikáliát juttatunk a csatornahálózatba így, ami ugyanolyan környezetszennyező, csak talán kevésbé kézzelfogható.

Jó hír, hogy számos természetes tisztító- és fertőtlenítőszer létezik, így a környezettudatosságról ezen a téren sem kell lemondani, ráadásul még pénzt is spórólhatunk. A RAVAK csapata összegyűjtötte az öt leghatékonyabb természetes tisztítószert, hogy a fürdőszobád fenntarthatóan csillogjon.

1. Súrolj sóval!

Keverj el finomszemű asztali sót egy kevés vízzel, hogy sűrű, de kenhető pasztát kapj. Nem csak az odaégett ételmaradékot távolítja el a tűzhelyről, hanem a mosogató, a kád vagy a mosdó kisikálásához is használhatod.

A só remek súrolószer Forrás: Shutterstock

2. Fényezz szódabikarbónával!

A szódabikarbóna lúgos kémhatású, ezért jól oldja a makacs, zsíros szennyeződéseket. Kevéske vízben feloldva használhatod folttisztításra, de a csaptelepeket is csodásan kifényesíti. Segítségül hívhatod lefolyótisztításhoz is; keverj össze egy csésze szódabikarbónát és egy csésze ecetet, hogy megszüntesd a dugulást.

3. Mindentudó ecet

Az ecet egy rendkívül sokoldalú szer. Egyrészt hatékony zsíroldó, így akár mosogatáshoz is használhatod. A hígítatlan 20%-os ecet nagyszerű vízkőoldó; locsoljuk a zuhanyrózsára, kádba, mosdóra vagy WC-be, hagyjuk nagyjából 10 percig hatni, majd töröljük le. Nem marad más, csak a csillogás. Mindezeken kívül az ecet képes elpusztítani a penészgombát is, így valóban nélkülözhetetlen, ha a fürdőszoba takarításáról van szó, ahol a nedves környezet a gombák melegágya.

Az ecet hatékony zsíroldó és vízkőoldó Forrás: Shutterstock

4. Fertőtlenítő teafaolaj

Töröld át vele a WC ülőkét, a konyhai, fürdőszobai csempéket, illetve bármilyen fürdőszobai vagy konyhai felületet. Antiszeptikus hatásának köszönhetően garantáltan elpusztítja a gombákat és baktériumokat, ráadásul még a levegőt is tisztítja.

5. Ne dobd ki a használt fogkefédet!

A régi fogkefédet ugyanis remekül használhatod például a fuga tisztításához. Készíts ecetből és sóból sűrű masszát, mártsd bele a fogkefét, és indulhat a sikálás. Meg fogsz lepődni, hogy milyen könnyedén fog menni.

Biztos, hogy eddig te is rosszul pucoltad a kivit vagy a narancsothttp://www.life.hu/otthon/20190825-biztos-hogy-eddig-te-is-rosszul-pucoltad-a-kivit-vagy-a-narancsot.htmlImádják az internetezők a FoodGasmic videóját, amit a Bors szúrt ki, és bejárta a közösségi médiát. A felvételen alternatív módszereket mutatnak arra, hogyan tudunk egyszerűen megpucolni különféle zöldségeket és gyümölcsöket. Otthon--Vond meg a tápanyagot és adj nekik rovarokat – Húsevő növények tartása lakásbanhttp://www.life.hu/otthon/20190820-vond-meg-a-tapanyagot-es-adj-nekik-rovarokat-husevo-novenyek-tartasa-lakasban.htmlA húsevő növények lakásban tartása hazánkban egyre népszerűbb. Nem csupán különleges kinézetükkel, de életmódjukkal is a rabjává tehetik gondozójukat. Ám fontos figyelni arra, hogy ne tartsd igazán jól, mert az a pusztulásához vezethet. OtthonOrigoÁlomotthonok - Lélegzetelállító csillárokkal gazdagított, modern marokkói luxusvillahttp://www.life.hu/otthon/20190820-alomotthonok-lelegzetelallito-csillarokkal-gazdagitott-modern-marokkoi-luxusvilla.htmlMarokkóról a történelmi épületek, a nyüzsgő terek és a riádok jutnak elsőként eszünkbe. Van azonban ennek a kultúrának is egy igen modern építészeti vonala, melyre kiváló példaként szolgálnak a most következő villa terei és valóban lélegzetelállító csillárjai. OtthonOrigoElhagyott helyek - Tbiliszi, egy építészetét tekintve igen kontrasztos fővároshttp://www.life.hu/otthon/20190820-elhagyott-helyek-tbiliszi-az-epiteszetet-tekintve-igen-kontrasztos-fovaros-gruzia.htmlA Fekete-tenger keleti partján fekszik a csodás Grúzia. Az egykori szovjet tagállam kulturális gyökerei több ezer évre nyúlnak vissza, bortermelése pedig nem csupán a világ egyik legrégebbi hagyományával rendelkezik, de a mai napig gazdaságának fő részét is képezi. Ám ami minket most igazán érdekel, az a fővárosa, Tbiliszi, ami a Kura folyó két partján fekszik. Nem csupán Grúzia legnagyobb területű városa, de az ország abszolút központja is egyben, nem mellesleg pedig építészetében igen sok kontrasztot találni. OtthonOrigoÍgy lesz újra friss és ropogós a szikkadt kenyérhttp://www.life.hu/otthon/20190815-igy-lesz-ujra-friss-es-ropogos-a-szikkadt-kenyer.htmlLétezik egy egyszerű módszer arra, hogyan varázsolhatsz a szikkadt kenyérből újra finom ropogósat. Otthon--Építészeti katasztrófák: vicces és rémisztő fotókhttp://www.life.hu/otthon/20190813-epiteszei-katasztrofak-vicces-es-remiszto-fotok.htmlCikkünkben igazi építészeti katasztrófákat gyűjtöttünk össze. Viccesek, mégis rémisztőek. OtthonOrigo




Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.