Kiderült, milyen gyakran kellene mosni a ruháinkat

izzadság kosz törülköző ruha ágynemű mosás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az mindenki számára evidens, hogy az alsónemű, a zokni és a harisnya egyszeri használat után ugrik a szennyes kosárba. De mi a helyzet a többi ruhadarabbal?

A válasz igen egyszerű: a ruháink viselésükkor koszolódnak. No, de mégis mitől, ha nem a játszótéren ugrabugráltunk bennük? Erre a BBC Earth Lab videójából kapjuk meg a választ:

1. Izzadság

Egy átlagos napon, körülbelül egy liternyi verejtéket „párologtatunk el", aminek nagy részét a rajtunk lévő ruha szív magába, gyakran észrevétlenül.

Az izzadság nagy részét a rajtunk lévő ruha szívja magába Forrás: Shutterstock

2. Bőrünk megújulása

Egy átlagos emberről naponta körülbelül 500 millió elhalt bőrsejt válik le, melyek jókora százaléka a ruhánkra tapad.

Önmagukban ezek is elég okot adnak arra, hogy a közvetlenül a bőrünkkel érintkező ruhadarabok egyszeri használat után a mosógépben végezzék, de ezt tetézhetik a szagok is. A fentiek esetén ugyanis megjelenhetnek azok a baktériumok, amik a fehérje lebontása közben igen erős szagot termelnek.

Nem is hinnéd, hogy ezeket mind beteheted a mosógépbe

A mosógép az egyik legszuperebb háztartási kisgép. Betesszük a ruhákat, beleöntjük a mosószert és az öblítőt, beállítjuk a megfelelő programot, majd hagyjuk, hogy elvégezze a munka java részét. Ám a mosógépben nem csupán ruháink és egyéb lakástextilünk tisztulhat meg. Nézd meg, mivel könnyíthetsz még a háztartási feladatkörödön.


Törülköző, pizsama és ágynemű

A törülköző ugyebár a frissen megmosott testünkkel érintkezik, de az ilyenkor leváló bőrsejtek és a nedves környezet a már említett baktériumok számára maga az éden. Mindig terítsd ki, hogy megszáradhasson, de még ebben az esetben is érdemes 3-4 használat után új törülközőt elővenni a szekrényből.
A hálóruha és az ágynemű cseréjét hetente érdemes meglépni.

A műanyag palack újrahasznosítása - Tedd velük szebbé, praktikusabbá az otthonodat!http://www.life.hu/otthon/20190828-muanyag-palack-ujrahasznositas-tedd-veluk-szebbe-praktikusabba-otthonod-diy.htmlA műanyag palackok vészesen szennyezik a környezetet, ez tény. Ám nem csupán a szelektív hulladékgyűjtés lehet erre a problémára a megoldás, hanem a kreatív és tartós felhasználásuk is. Ehhez nyújtunk most némi segítséget kreatív ötletek formájában. OtthonOrigoVond meg a tápanyagot és adj nekik rovarokat – Húsevő növények tartása lakásbanhttp://www.life.hu/otthon/20190820-vond-meg-a-tapanyagot-es-adj-nekik-rovarokat-husevo-novenyek-tartasa-lakasban.htmlA húsevő növények lakásban tartása hazánkban egyre népszerűbb. Nem csupán különleges kinézetükkel, de életmódjukkal is a rabjává tehetik gondozójukat. Ám fontos figyelni arra, hogy ne tartsd igazán jól, mert az a pusztulásához vezethet. OtthonOrigoA legszuperebb függőszékek beltéri és kültéri pihenésrehttp://www.life.hu/otthon/20190806-a-legszuperebb-fuggoszekek-belteri-es-kulteri-pihenesre.htmlA függőszékeknek és -foteleknek nem csupán a kertben van helyük. A nappali csodás kiegészítőiként is remekül funkcionálnak, főként, mivel sokféle változatban kaphatók. De mégis miért érdemes beszerezned egyet? Eláruljuk. OtthonOrigoIdőben cseréld le ezeket a konyhai, fürdőszobai és hálószobai cikkeket!http://www.life.hu/otthon/20190731-idoben-csereld-le-ezeket-a-konyhai-furdoszobai-es-haloszobai-cikkeket.htmlMikor cserélted le utoljára a mosogatószivacsot vagy a párnádat? Vélhetőleg számtalan olyan dolgot őrzöl otthon, aminek a cseréje már rég időszerű lenne, de elfelejtetted, vagy épp nem is tudtál róla. Az itt található lista remek kiinduló ahhoz, hogy leszámolj a már túlhasznált háztartási kellékeiddel! OtthonOrigo2019 legmenőbb színei - A trendiség az otthonodban kezdődikhttp://www.life.hu/otthon/20190726-2019-legmenobb-szinei-a-trendiseg-az-otthonodban-kezdodik.htmlA tavalyi év az élénkvörös, a modern fémes színek és a fekete akcentusában teljesedett ki, a 2019-es falszín trend azonban sokkal nyugodtabb, és életmódalapú megközelítés eredménye: az otthoni élet, a mentális igények és a digitális elkötelezettség nyújtottak inspirációt. OtthonOrigoHatalmasak és lenyűgözőek - Így nevelj fát a lakásodban!http://www.life.hu/otthon/20190630-hatalmasak-es-lenyugozoek-igy-nevelj-fat-a-lakasodban.htmlA növények minden otthont szebbé, kellemesebb hangulatúvá és üdébbé tesznek. Nem kell azonban hobbibotanikusnak lenned, vagy egy egész élőfalat készítened ahhoz, hogy bevidd közvetlen életteredbe a természetet. Gondozz csupán egyet, ami elég nagy és látványos: ültess a lakásba fát! OtthonOrigo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.