Csarna-völgykörnyezetvédelemvitaEgyenlítő

Egyenlítő: Csarna-völgy vita

2012. 06. 08., 14:36 | OzoneNetwork
Az utóbbi hónapokban óriási vita bontakozott ki a Csarna völggyel kapcsolatosan. Az Ipoly Erdő Zrt. és a Duna- Ipoly Nemzeti Park egymással szemben álló véleményeket fogalmaz meg. A WWF petíciót írt, hogy Magyarország legnagyobb háborítatlan erdő területén ne indulhasson meg gazdasági célú fakitermelés.

A Csarna-völgy a Börzsöny-hegység északi részén fekszik, egy körülbelül ezerhektáros, hegyekkel körbezárt terület. Jelenleg ez Magyarország egyetlen nagyobb kiterjedésű háborítatlan erdeje. A nagyrészt fokozottan védett Csarna-völgy jelentős mértékben őrzi a Kárpátok élővilágának értékeit, számos ritka faj találta meg itt újra életfeltételeit. A völgyben fészkel a fekete gálya, a parlagi sas és a fehérhátú fakopáncs. A patakokban él a kövi rák és a petényi márna, valamint a Magyarországon csak néhány helyen előforduló hiúz.


szólj hozzá: Csarna-völgy vita

Az OzoneNetwork hétfőn 23 órakor kezdődő Egyenlítő c. műsorának vendége Lomniczi Gergely, az Országos Erdészeti Egyesület főtitkára szerint a fakitermelés a természetvédelmi kezelés része, jogszabályban rögzített eljárás. A természeti gazdaság megőrzése érdekében az erdőtervező feladata a különböző erdészeti beavatkozások megtervezése az erdőtörvény alapján. Gálhidy László, a WWF erdészeti programvezetője azonban azon az állásponton van, hogy a fakitermelés veszélyezteti az erdő háborítatlanságát. Jelenleg egy miniszteri döntésre várnak, ami eldönti elkezdődhetnek-e az erdőtervező által kiírt munkálatok.

További érdekes Egyenlítő témák:

A magyar Ace Ventura

Maszatos adatok

Földikutya

A világ konyhái

A gazdasági válság hatása - Bod Péter Ákos

Az OzoneTV kiadója a New Wave Media Group Kft. © Minden jog fenntartva.