Karácsonyi sütik egészségesen

füge Egészséges élet - egészséges konyha csokoládé Gréta konyhája nádcukor bejgli szilva
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Valaki már a karácsony szó hallatán is hízik, hát még ha azt mondom, bejgli, csokitorta... Pedig az ünnepnek nem kell feltétlenül súlynövekedéssel is járnia. Ami finom, az lehet egészséges is!

A karácsony gasztronómiája régen összefonódott az almával, mákkal, naranccsal, fügével, csokoládéval. Nem is fogyaszthatnánk jobbakat a hideg télben, hiszen ezek az alapanyagok vitaminokban, energiában és tápanyagokban gazdagok.

Az én konyhámban minden megtalálható, ami hagyományos, az egyetlen trükk, ami az életmódváltásomat is megalapozta: bizonyos alapanyagok cseréje. Mindennek megvan a maga egészséges változata. Használok ugyanúgy csokoládét, csak kevesebb cukorral és tej nélkül, cukrot, lisztet, csak nem fehéret, és jó sok, vastag tölteléket természetes édesítővel, mazsolával vagy avokádóval dúsított krémeket.
Íme, a kalóriában szegény, de isteni finom, nem mellesleg szuperegészséges, karácsonyi kedvenceim.

MÁKOS BEJGLI

Forrás: Gréta konyhája

Hozzávalók:

25 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
25 dkg fehér tönkölyliszt
2 evőkanál nádcukor
1 csomag (7 g) bio szárított élesztő v. 1 teáskanál szódabikarbóna
1 evőkanál őrölt aranylenmag (tojás helyett)
1 ½ dl olvasztott natúr kókuszolaj (nem pálmaolaj vagy pálmazsír)
2 ½ dl növényi tej (rizs, zab, köles, kókusz, szója, mandula, mogyoró)

töltelék:

2 db alma hámozva és reszelve
2 marék áztatott mazsola
50 dkg darált mák
2 db bio citrom héja reszelve
rizs-, agavé- vagy juharszirup ízlés szerint

1. Lágyabb, de nem ragadós tésztát gyúrunk, a nedves hozzávalókat fokozatosan a száraz anyagokhoz dolgozzuk, majd félretesszük pihenni konyharuhával letakarva meleg helyre.

2. A töltelék hozzávalóit összekeverjük, ügyeljünk, hogy kenhető legyen a mákos massza.

3. A tésztát két egyenlő részre osztjuk, egyenként téglalap alakúra nyújtjuk, a töltelék felét a két részre egyenletesen eloszlatjuk. Nem túl szorosan feltekerjük, és előmelegített 180 fokos, sütőpapírral bélelt tepsibe, majd a sütőbe helyezzük a két rudat. 25-30 perc alatt készre sütjük, majd ha kihűlt, szeletelhetjük.

Extra tippünk:

Alma helyett használhatunk meggyet is.

FÜGÉS-SZILVÁS CSOKOLÁDÉTORTA

Forrás: Gréta konyhája

18,5 cm-es kapcsos tortaformában készítjük el.

Hozzávalók:

A torta alapjához:
150 g mandula (őrölt)
50 g datolya
50 g aszalt füge
Himalaya-só
1 evőkanál kókuszolaj

A krémhez:

2 db érett avokádó
5 evőkanál kakaópor (cukrozatlan, jó minőségű)
7 evőkanál natúr kókuszolaj (folyékony halmazállapotban, nem pálmazsír vagy pálmaolaj)
4-5 evőkanál agave- vagy rizsszirup
csipet Himalaya-só
1 vaníliarúd kikapart magjai vagy 1 teáskanál vaníliaaroma
sűrű szilvalekvár

1. A datolyát és a fügét beáztatjuk egy órára, majd leöntjük róla a vizet. Egy aprítóba tesszük az őrölt mandulával és a kókuszolajjal együtt. Az így kapott masszát lenyomkodjuk a tortaforma aljára, egyenletesen elosztjuk. Mélyhűtőbe tesszük.

2. Az érett avokádókat, a kakaót, az agaveszirupot, a vaníliát, a csipet sót és a kókuszolajat szintén aprítóba helyezzük, és pár percig krémessé turmixoljuk a hozzávalókat.

3. Kivesszük a tortaformát a hűtőből és megkenjük az alapot szilvalekvárral, majd harmadik rétegként ráhalmozzuk a csokoládékrémet. Egyenletesen eloszlatjuk, s egy éjszakára hűtőbe tesszük.

Extra tippünk:

Kibélelhetjük alufóliával a tortaformát. Datolyával vagy friss fügével díszíthetjük.

Erdélyi Mónika adventi tippje december 14-re:

Fotó: Rostás Bianka/Life.hu

A sokoldalú hűsítő - a citrom
"A karácsonyi süteményekbe általában citromot is teszünk, mert finom ízével és illatával hozzájárul az ünnepi hangulathoz. Ha marad reszelt citromhéjunk, amit nem használunk fel az épp készülő süteményhez, alaposan szárítsuk meg, keverjük össze azonos mennyiségű porcukorral, és tegyük befőttes üvegbe. Ugyanez érvényes a narancshéjra is. Fontos, hogy semmi víz ne maradjon benne, mert az elindítja a penészedést. A maradék citromlét jégkockatartóban lefagyaszthatjuk és később teába, süteményekbe tehetjük. Csak a gyümölcs sárga héját reszeljük le, mert az alatta lévő fehér rész kesernyéssé teszi a keveréket. A citromot préselés előtt görgessük kicsit asztalon, hogy puhuljon, mert így könnyebb kifacsarni a levét."

Újítsd fel a megunt díszeidet mákkal! http://www.life.hu/karacsony/bejgli/20131211-takacs-nora-dekoracios-tippje-makozd-ossze-az-elavult-diszeket.html Galambos Dorina leverte a nagymamáját http://www.life.hu/karacsony/bejgli/20131210-galambos-dorina-az-unokaink-is-fozni-fogjak-blog-haziasszonya-marcipanos-rumos-bejglit-sut.html Erdélyi Mónika elkészíti a tökéletes bejglit http://www.life.hu/karacsony/bejgli/20131208-erdelyi-monika-elkesziti-a-tokeletes-bejglit-es-bevallja-hogy-rudban-szokta-enni-nem-szeletben.html Mit kezdjünk a maradék bejglivel? http://www.life.hu/karacsony/bejgli/20131207-a-maradek-bejgli-felhasznalasahoz-adunk-recepteket-es-tippeket.html Ha nincs időd bejglit készíteni, vegyél! http://www.life.hu/karacsony/bejgli/20131203-utanajartunk-hol-kaphatok-a-legjobb-bejglik-a-varosban.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.