karácsony testmozgás étkezés bejgli
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Már az ünnep előtt azon stresszelsz, hogyan éld túl pluszkilók nélkül a karácsonyt? Ne tedd! Ha okosan étkezel, és ilyenkor is odafigyelsz néhány dologra, akkor garantáltan nem fog változni a ruhaméreted. 

Az ünnepek alatt gyakran felborul a megszokott napirendünk. Ha általában nem reggelizel, karácsonykor biztosan fogsz, hiszen a süteményeknek és az isteni bejglinek igen nehéz ellenállni. Teli hassal pedig kinek van kedve edzeni? Persze olykor-olykor lustálkodhatsz, és belefér a sütizés is, de jó, ha tudod: másfél hét lakmározásnak komoly következményei lesznek. Megkértük Nagy Amarillát, a Life.hu és az Ez zsír! aerobikoktatóját, hogy adjon nekünk néhány tanácsot a karácsonyi hízás ellen. Következzenek a szakértő tippjei:

Forrás: Thinkstock

Törekedj a mértékletességre!

Az ünnepek meghitt pillanatok az ember életében, így ilyenkor könnyebben engedünk a csábításnak - a finom falatoknak, a pompás italoknak nehéz ellenállni. Mégis fontos, hogy törekedj a mértékletességre. Ha ellenállhatatlan vágyat érzel a mákos vagy a diós bejgli iránt, inkább délelőtt vagy kora délután fogyaszd! Ezekben az időszakokban még könnyebb ledolgozni az édességet, pláne akkor, ha nap közben beiktatsz egy családi sétát, hóesésben pedig egy jó kis hócsatát a gyerekekkel.

Óvatosan az esti lakomákkal!

Késő délután, estefelé már nem ajánlott jól belakmározni. Egy kiadós vacsora megterheli a szervezetet, rossz lesz tőle a közérzet és nyugtalan az alvás, ráadásul a kilók is könnyen rakódnak. Vacsoránál kerüld a köretet és az édességeket - húsból, halból és salátából fogyaszthatsz bőven.

Barátkozz meg a kis adagokkal!

Ha mégsem tudod kikerülni a hízlaló ételeket, akkor is megfogadhatsz egy jó tanácsot: csökkentsd az adagokat! Bármit megkóstolhatsz, csak ügyelj arra, hogy annál több ételt ne szedj a tányérra, mint amennyi a tenyeredbe beleférne.

Süti és testmozgás - csakis együtt!

Ha nem tudsz ellenállni a kedvenc kókuszgolyódnak este hat után, akkor se keseredj el, inkább kompenzáld a nassolást testmozgással! Iktass be egy kis kocogást vagy tempós sétát - így az sem lehet kifogás, ha zárva vannak az edzőtermek! Két ünnep között a korcsolyázás is remek program, ha pedig havazik, akkor jöhet egy jó kis szánkózás!

Erdélyi Mónika adventi tippje december 21-re:

Fotó: Rostás Bianka/Life.hu

Azonnali természetes hangulatfokozók
"Egyes tudósok szerint a test és az elme olyan szoros kapcsolatban áll egymással, hogy ha irányításunk alá vonjuk az egyiket, akkor a másikat is az ellenőrzésünk alatt tudhatjuk. Mivel az érzelmeinket nehéz befolyásolni, egyszerűbb, ha a testünkön keresztül próbáljuk meg a hangulatunkat irányítani.
Négy állapotot különböztetünk meg: Az aktív-negatív állapotban feszültek vagyunk, nem tudunk aludni, lazítani. Passzív-negatív állapotban semmihez sincs kedvünk és megmagyarázhatatlan szomorúságot érzünk. A passzív-pozitív a kellemes ellazulás érzete, míg az aktív-pozitív állapotban tettrekészek és vidámak vagyunk. Ezek az állapotok étkezéssel és különböző technikákkal sikeresen befolyásolhatók.
Érzelemszabályozó étrend: Ha nagyon feszültek vagyunk, fogyasszunk el éhgyomorra 60 gramm szénhidrátot (2 db zsemle vagy 60 dkg gyümölcs). Ha passzív-pozitív állapotból szeretnénk aktívvá válni, fehérjében gazdag ételeket kell fogyasztanunk. Hosszú távon a jó teljesítményt és hangulatot a 60% szénhidrát, 25% zsír és 15% fehérje alapú táplálkozás biztosítja."

Se nem diós, se nem mákos - mi az?http://www.life.hu/karacsony/bejgli/20131217-tul-a-makoson-es-a-dioson-milyen-lehet-meg-a-bejglitoltelek.htmlIzgalmas tipp: mákkal díszített hajcsathttp://www.life.hu/karacsony/bejgli/20131216-takacs-nora-sztarszerzonk-kulonleges-dekortippje-a-makkal-diszitett-hajcsat.htmlÍgy válaszd ki a legszebb karácsonyfát!http://www.life.hu/karacsony/bejgli/20101202-igy-valaszd-ki-a-legszebb-karacsonyfat.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.