[origo]
Nyomtatás

Egyenlítő: Csarna-völgy vita
2012. június 8., péntek, 14:36


Az utóbbi hónapokban óriási vita bontakozott ki a Csarna völggyel kapcsolatosan. Az Ipoly Erdő Zrt. és a Duna- Ipoly Nemzeti Park egymással szemben álló véleményeket fogalmaz meg. A WWF petíciót írt, hogy Magyarország legnagyobb háborítatlan erdő területén ne indulhasson meg gazdasági célú fakitermelés.


A Csarna-völgy a Börzsöny-hegység északi részén fekszik, egy körülbelül ezerhektáros, hegyekkel körbezárt terület. Jelenleg ez Magyarország egyetlen nagyobb kiterjedésű háborítatlan erdeje. A nagyrészt fokozottan védett Csarna-völgy jelentős mértékben őrzi a Kárpátok élővilágának értékeit, számos ritka faj találta meg itt újra életfeltételeit. A völgyben fészkel a fekete gálya, a parlagi sas és a fehérhátú fakopáncs. A patakokban él a kövi rák és a petényi márna, valamint a Magyarországon csak néhány helyen előforduló hiúz.

<object width="640" height="390"><param name="movie" value="http://videa.hu/flvplayer.swf?v=kn82e7cuQuoGnO8U" /><param name="allowscriptaccess" value="always" /><param name="allowFullScreen" value="true" /><embed width="640" height="390" src="https://videa.hu/flvplayer.swf?v=kn82e7cuQuoGnO8U" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" type="application/x-shockwave-flash" /></object><br /><a href="https://videa.hu/videok/nagyvilag/csarna-volgy-vita-kn82e7cuQuoGnO8U" title="Csarna-völgy vita">szólj hozzá: Csarna-völgy vita</a>

Az OzoneNetwork hétfőn 23 órakor kezdődő Egyenlítő c. műsorának vendége Lomniczi Gergely, az Országos Erdészeti Egyesület főtitkára szerint a fakitermelés a természetvédelmi kezelés része, jogszabályban rögzített eljárás. A természeti gazdaság megőrzése érdekében az erdőtervező feladata a különböző erdészeti beavatkozások megtervezése az erdőtörvény alapján. Gálhidy László, a WWF erdészeti programvezetője azonban azon az állásponton van, hogy a fakitermelés veszélyezteti az erdő háborítatlanságát. Jelenleg egy miniszteri döntésre várnak, ami eldönti elkezdődhetnek-e az erdőtervező által kiírt munkálatok.

További érdekes Egyenlítő témák:

A magyar Ace Ventura

Maszatos adatok

Földikutya

A világ konyhái

A gazdasági válság hatása - Bod Péter Ákos