Kate Middleton családját sem kímélik a lesipuskás fotósok

esküvő Anglia párkapcsolat herceg Kate Middleton Vilmos herceg szerelem
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Vilmos brit trónörökös menyasszonyának, Kate Middletonnak a rokonait sem kímélik a lesipuskás fotósok, ezért a brit sajtópanasz-bizottság (PCC) csütörtökön nyomatékos figyelmeztetést intézett a lapszerkesztőkhöz, hogy hagyják békén a hercegi kedves családját.  

Az idén 29 esztendős Vilmos - Károly walesi herceg és a néhai Diana hercegnő elsőszülött fia - április 29-én esküszik örök hűséget vele azonos korú, polgári származású menyasszonyának az angol-brit monarchia ősi londoni koronázótemplomában, a Westminster apátságban.

Forrás: AFP
Forrás: AFP

Michael és Carole Middleton, Kate szülei

A jeles nap közeledtével a brit sajtó - a bulvárbirodalom mellett még a mértékadó, tekintélyes nagy lapok is - egyre lázasabban tálalnak mindent, ami a trónörökösi párral kapcsolatos. Kate és Vilmos esetében az újságok önmérsékletet vállaltak, ám a jelek szerint ezt nem tartják kötelezőnek a menyasszony közvetlen családi környezetére, ugyanis az 56 esztendős, igen csinos mamáról, Carole Middletonról és Kate 27 éves, szintén feltűnően megragadó küllemű húgáról, Pippáról egyre-másra jelennek meg az utcán elkapott fotók.

A család azonban ezt most megelégelte, és felvette a kapcsolatot a sajtópanaszügyi tesülettel. A BBC úgy tudja, hogy a megkeresés előzményeként Carole-t és Pippát sok esetben motoros fotósok üldözték, de gyalogosan is állandóan a nyomukban futottak.

Middletonék csak tájékoztatták minderről a sajtópanasz-bizottságot, hivatalos panaszt nem tettek, ám a PCC ezzel együtt is jónak látta kötelezettségeikre figyelmeztetni a szerkesztőket. A testület által Diana halála után kidolgozott magatartási szabályok között szerepel a magánélet tiszteletben tartásának kötelme is. A szabálygyűjtemény 4. záradéka tiltja az újságíróknak, hogy "megfélemlítés, zaklatás vagy folyamatos üldözés" révén szerezzenek információt.

Forrás: AFP
Forrás: AFP

Pippa Middleton, Kate húga

Diana és akkori barátja, Dodi Fayed motoros sajtófotósoktól üldözött kocsija 1997 augusztusában nagy sebességgel egy párizsi közúti aluljáró pillérének csapódott. A balesetben Vilmos édesanyja - aki egy évvel korábban vált el Károly hercegtől - és Fayed, valamint a gépkocsi vezetője is meghalt.

Jóllehet a fotósok közvetlen felelősségét hivatalosan nem állapították meg, azóta a brit sajtófelügyelet és a királyi család is rendkívül komolyan veszi az ilyen jellegű zaklatási ügyeket.

Kate Middleton már évekkel ezelőtt megelégelte a fotósok részéről elszenvedett folyamatos üldöztetést, és a királyi család jogászainak segítségét kérte.

Az udvar nevében eljáró londoni Harbottle and Lewis ügyvédi iroda 2007-ben átiratban figyelmeztette az írott és az elektronikus sajtót, hogy vagy visszafogják magukat, vagy bírósági eljárással lesznek kénytelenek szembenézni.

Forrás: AFP
Forrás: AFP

Kate kamerák kereszttüzében

Ehhez jogi támpontot ad a Diana halála után, 1997-ben elfogadott zaklatásellenes törvény, amely polgári és büntetőjogi eljárást tesz lehetővé a hírességek magánéletének védelmére.

A News International sajtócsoport, amelynek portfóliójába a The Sun, a News of the World, a The Times és a The Sunday Times - vagyis a négy legnagyobb példányszámú brit napi- és hetilap - tartozik, már akkor bejelentette, hogy nem közöl többé lesipuskás fotósoktól származó képeket Kate Middletonról. A mamára és Kate húgára azonban a jelek szerint nem tartották kötelezőnek e vállalást, de a sajtópanasz-testület most egyértelművé tette, hogy a közvetlen családtagok sem tekinthetők szabad prédának.

A trónörökös és menyasszonya eközben jövőbeni otthonát keresi. A Daily Mail csütörtöki beszámolója szerint még az is előfordulhat, hogy a házaspár egy ideig Vilmos öccsével, Harry herceggel lakik majd együtt, mivel egyelőre nem sikerült eldönteni, hol legyen londoni lakhelyük. Vilmosnak és Harrynek a Clarence House-ban, édesapjuk, Károly herceg londoni rezidenciáján van egy közös lakosztálya. Harry, a brit hadsereg harci helikopterpilótája úgyis egész héten alakulatánál teljesít szolgálatot, úgyhogy nem lennének túl sokszor egymás útjában, és Kate egyébként is "ragyogóan" kijön majdani sógorával - fedte fel a Mail bennfentes udvari forrása.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.