Ezek az ételek és italok segítenek, hogy jobban teljesíts a munkádban

gyümölcsök energia vitaminok ételek karrier munkaerő
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ha a munkahelyeden szeretnéd kivívni a főnököd és a munkatársaid elismerését, kreatív ötleteket kell kiötölnöd. Ha pedig a fokozott stressz miatt nem tudsz megfelelően a feladataidra koncentrálni, a feszültséget kell oldanod. Könnyű azt mondani - gondolhatod -, de hidd el, tényleg az, csak a táplálkozásodon kell változtatnod.

Víz

Néha a legegyszerűbb dolgok a legnagyszerűbbek! Ha túl nagy nyomás nehezedik rád, ha egy bonyolult projekten dolgozol, fokozottan ügyelned kell a megfelelő magnéziumbevitelre. Kézenfekvő megoldás, ha olyan ásványvizet választasz, amelyben legalább 100 milligramm magnézium van literenként - ez a javasolt mennyiség egyharmadát teszi ki.

Tudtad?

Ha megbeszélésre vagy prezentációra készülsz, langyos vizet igyál. A hideg innivaló ugyanis lassítja a gondolkodást és rontja az előadási képességeket.

Forrás: Dreamstime

Mentolos rágó

A mentolos rágó nemcsak evés után jó, hogy friss legyen a leheleted, hanem akkor is rágózz, ha friss ötletekre van szükséged. A mentol ugyanis motivációt erősítő dopamint szabadít fel, ráadásul a rágás oldja a feszültséget, ellazítja a feszültségtől beállt nyakizmokat, lassítja a szívverést, javítja az agy oxigénellátását, így könnyebben találod meg a megfelelő szavakat és jobban számolsz majd.

Paradicsomlé

Tiszta ideg vagy? Hajts fel egy pohár paradicsomlevet! A paradicsomlében lévő 5-hidroxi-triptamin, ismertebb nevén szerotonin, segít lecsillapítani a gondolatokat és erősíti az önbizalmadat.

Tudtad?

A paradicsom és a paradicsomlé azon élelmiszerek egyike, amelyek nem veszítenek tápanyagértékükből a feldolgozásuk, hőkezelésük során. Hő hatására ugyanis likopin, egy karotin-féle szabadul fel, amely kiváló antioxidáns, többek között a rák megelőzésében hatásos.

Diákcsemege

Ha nyakig el vagy merülve a munkában, majszolj el egy maroknyi diákcsemegét. Az olajos magvak és aszalt gyümölcsök keveréke valódi energiabomba, ráadásul bőségesen van benne magnézium is, ami megakadályozza, hogy a szervezet túl sok tejsavat termeljen, ami fáradtságot okozhat. A finomságban található B-vitaminok javítják a koncentrációt, segítenek az izgalom levezetésében. A diákcsemegében lévő mazsola pedig káliumban gazdag, ami a vércukorszint stabilizálásában remek.

Forrás: Dreamstime

Tejes kávé

Nem újdonság, hogy a kávé felpörget, ha fáradt vagy. Két csésze kávé, azaz 100 milligramm koffein elég ahhoz, hogy a produktív gondolataid villámként cikázzanak. A kávé hatását azonban fokozhatod, ha nem feketén, hanem tejjel iszod, ugyanis a tejben levő aminosavak semlegesítik a vérben úszkáló stresszhormonokat és megnyugtatják az idegeket.

Kivi

Az Új-Zélandról származó gyümölcs 30 százalékkal több C-vitamint tartalmaz, mint a citrusfélék, ezenkívül magnézium is van benne bőségesen. A vitamin és az ásványi anyag kettőse kiváló nyugtató, javítja a stressztűrő képességedet.

Tudtad?

Kóstoltad már a gold kivit? Érdemes, hiszen minél sárgásabb a gyümölcs húsa, annál egészségesebb. A világosabb, csúcsos formájú kivikben ugyanis még több hasznos tápanyag található.

Fekete rozskenyér

A stressz rengeteg fontos tápanyagot von el a szervezetedtől, és csökkenti a vércukorszintedet, amitől fáradtnak és erőtlennek érezheted magadat. Gyors megoldást jelenthet erre egy-két szelet fekete kenyér, amely azonnal feltankol energiával és szerotoninnal, azaz boldogsághormonnal. Az éjfekete rozskenyérben lévő magnézium és folsav megnyugtat, csökkentik a hangulatingadozásokat, ezért ha szenvedsz a PMS tüneteitől, néhány szelet pirítóssal is kikúrálhatod magadat.

Forrás: Dreamstime

Füge

A füge gyönyörű lila héja alatt nemcsak egy isteni gyümölcs, hanem egy valódi energiabomba rejtőzik. A fügében nagyon sok B-vitamin és magnézium van, amelyek remek hatással vannak az idegrendszerre, nyugtatnak és kiegyensúlyozottá tesznek. Bár az egzotikus gyümölcs cukortartalma nagyon magas, a benne lévő élelmi rostoknak köszönhetően a megfelelő szinten tartják a vércukorszintet.

Citromfűtea

Ha gyorsan szeretnél lecsillapodni, akár egy bögre citromfűtea is elég lehet a háborgó idegeid lecsendesítésére. Ez a gyógynövény ugyanis az idegrendszer jó barátja, de fejfájás ellen is hatékony, illetve csökkenti az adrenalinszintet is.

Tökmag

A tökmagban bőségesen előforduló cink nemcsak az étvágycsökkentésben kiváló ásványi anyag, hanem a stresszhelyzetek kezelésében is támogatja a szervezetedet. A pirított rágcsálnivalóban lévő B1- és B6-vitaminok erősítik az idegrendszert, és megóvják azt a kimerültségtől. A minden magban, így a tökmagban is megtalálható omega-3-zsírsavak pedig hosszú távú, remek hatással vannak a szervezet és az idegek kiegyensúlyozottságára.

Elhunyt William Windom amerikai színészhttp://www.life.hu/tested-lelked/20120821-elhunyt-william-windom-emmydijas-szinesz-88-evesen.htmlBereczkiék jó üzletet csinálnak a válásbólhttp://www.life.hu/tested-lelked/20120821-bereczki-zoltan-szinmuvesz-es-szinetar-dora-szineszno-jo-uzletet-csinal.htmlTökéletes alakkal tér vissza a tehetségkutató mentora - Bikiniben mutatta meg magáthttp://www.life.hu/tested-lelked/20120820-britney-spears-enekesno-az-xfactor-mentora-gyonyoruen-nez-ki-bikiniben.htmlÖngyilkos lett Tom Cruise és Brad Pitt nagysikerű filmjeit is rendező Tony Scotthttp://www.life.hu/tested-lelked/20120820-ongyilkos-lett-hidrol-ugrott-a-melybe-a-top-gun-film.htmlKristen Stewart mély depresszióban van és alig eszikhttp://www.life.hu/tested-lelked/20120819-kristen-stewart-az-alkonyat-szinesznoje-mely-depresszioban-van-szakitasa-utan.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.