A pont, amikor ki kell kapcsolnod a mobilod

reggel stressz stresszkezelés tipp Este
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A pszichológia újabb irányzatai (mint például az úgynevezett pozitív pszichológia) nemcsak a betegekkel foglalkoznak, hanem azzal is, hogyan működnek az egészséges emberek, illetve azok, akik másoknál jobban kezelik a stresszt. Az egyik fontos tanulság, hogy a fokozott stressz alatt élő emberek főként a stressz két belépési pontját kezelik nagyon jól: a nap legelejét és a legvégét. Az alábbiakban gyakorlati tanácsok formájában adunk közre néhány reggeli és esti stresszkezelési metódust.

Védekezés a reggeli stressz ellen

A nap indítása olyan beállítódást (attitűdöt) hoz létre, ami sokáig érezteti hatását. Fontos ezért, hogy reggel, felkelés után teremtsd meg az időt arra, hogy nyugodtan induljon el a napod. Ha csak 10 perc jut erre, az is fontos eredmény, de ha még több időt tudsz magadra szánni, annál jobb. Inkább előző este végezz el a másnap reggeli feladatokból mindent, amit csak lehet. Még ha fáradt is vagy már este, akkor is megéri! Ha kell, gondold át pontról pontra, mire lesz szükséged másnap, pakolj el mindent az asztalodról és csak az maradjon rajta, amire reggel szükséged lesz; készítsd ki a másnapi ruhát, amit felveszel, tedd rendbe és pakold be másnapra a táskádat, a zsebeidet, a babakocsit, az autót, az edzéscuccot, a recepteket, a dossziét, a számlákat stb. (egyénileg, ami neked segíthet).

Forrás: Thinkstock

Írhatsz listát is arról, mit nem szabad elfelejteni, és kiteheted az asztalra, felragaszthatod az ajtóra vagy beírhatod a mobilodba időzített emlékeztetővel. Akaszd fel a bejárati ajtó kilincsére, amit hajlamos lennél otthon felejteni, vagy tedd olyan helyre, ahol mindenképpen belebotlasz! Ezekkel a nagyon egyszerű intézkedésekkel nyugodtabb reggeled lesz, több időd marad a nap elindítására és önmagadra.

Reggeli rituálé, ami csak rólad szól

Vezess be egy rövid rituálét reggel, ami csak rólad szól és örömet okoz! Ez sokat segít a stressz reggeli támadása ellen. Tartalma természetesen egyéni. Van, akinek a reggeli kávézás és közben olvasgatás, másoknak egy forró zuhany vagy a reggeli futás, esetleg egy könyv lapozgatása, idegen szavak tanulása, a kedvenc internetes oldalad felkeresése, vagy a nap átgondolása és megtervezése. A lényeg, hogy az előző pontban leírtak segítségével teremts időt rá és minden nap add meg magadnak ezt a lehetőséget. Amit élvezel, arra nagyon könnyű lesz rászokni...

Ezt a reggeli rituálét is meg kell tanulni azonban szabályozni. Hosszú ideig nem tarthat, mert (főként huzamosabb távon) nem fog beleférni a napodba és apránként elmarad. Amikor lejár az időd, tanuld meg abbahagyni és időben munkába indulni vagy hozzáfogni a kötelességeidhez.

Forrás: Giphy

A késő esti stressz kezelése

Bárhogyan is telt a napod, az esti, lefekvés előtti időszak már csak a tiéd. Ez az időszak nem arra való, hogy újabb problémák találjanak meg vagy hogy döntéseket kelljen hoznod. Erre inkább a nap első fele alkalmas. Tűzz ki ezért egy időpontot (órát), amikor bezárod az ajtót a stressz előtt! Az időpont legyen reális, amikor már tényleg kizársz minden zavaró impulzust. Ez után az időpont után már ne olvass e-maileket, ne nézd a Facebookot, ne kezdj el problémákat megbeszélni a pároddal és ne nézz negatív érzelmeket előhívó filmeket sem. A problémák várhatnak holnapig. Ha nagyon nyugtalanítanak és nehéz letenni őket, akkor írd fel őket valahova (papírra, a mobilodba, a naptáradba), ahol biztosan megtalálod másnap. Ha a következő napon valóban előveszed a problémát, akkor ez nem halogatás, hanem egy olyan megküzdési módszer, amelyet a pszichológia tudatos szupressziónak (elnyomásnak) nevez és a hatékony stresszkezelési módszerek közé sorol.

A fizikai testmozgás az egyik legjobb mód a stressz feszültségeinek levezetésére. Eredete a legkorábbi gyermekkorba nyúlik vissza és mindig megtartja fontos szerepét. A kutatások szerint viszont intenzív fizikai testmozgást nem szabad lefekvés előtt végezni, mert a testmozgás is izgalmi állapotot (úgynevezett fizikai arousalt) hoz létre, ami gátolja az agy elalvási folyamatait. Időzítsd tehát lehetőleg a nap első felére, de legalább néhány órával az elalvás előtti időszakra!

Gyerekkorban eldől, milyen párkapcsolatod leszhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20130502-stressz-es-parkapcsolat-biztonsagosan-elkerulo-modon-vagy-ambivalensen-kotodo-parok.htmlVas megyében kevesebbet aggódnak az emberekhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20130411-a-lifehu-nagy-stresszteszt-eredmenyei.htmlÉletesemények, melyekbe belebetegedhetszhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20130424-a-legstresszkeltobb-dolgok-listaja-kozeli-hozzatartozo-halala-betegseg-munkahely-elvesztese.htmlBálnahangokkal a stressz ellenhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20130319-stresszoldo-technikak-mozgas-uszas-relaxacios-technikak-lazitas-vitaminok.htmlAz öt leggyakoribb stressz okozta betegséghttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20130319-a-leggyakoribb-stresszokozta-betegsegek-szivproblemak-gyomorfekely-magas-vernyomas-alvaszavar-es.htmlStresszes vagy? Nem ciki a pszichológushttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20130314-hazankban-meg-sokszor-kinos-pszichologushoz-jarni.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.