Így stresszel a gyomor – ez történik belül, amikor idegeskedsz!

Forrás: Thinkstock -
reflux beregség gyomor stressz reflux görcs2015
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Gyomorégés, gyomorfájdalom, stressz. Mi az összefüggés közöttük? A mindennapi problémákat és az abból fakadó fesztültséget előbb-utóbb a testünk is megsínyli, ezzel jelezve, hogy lassítanunk kell(ene) a tempón. Azonban nem mindegy, hogy mikor kapunk észbe, hiszen a kezeletlen gyomorbántalmak komoly és akár évekig tartó egészségi problémához vezethetnek. Egy szakértővel közelebbről is megvizsgáltuk a témát!

Az emésztőszervi panaszok mögött könnyen azonosítható idegrendszeri zavarok állnak, hiszen a gyomorfalban komplex idegrendszeri hálózat húzódik. A test ezen részének működése szorosan összekapcsolódik a vegetatív idegrendszerrel, amely a stressz-válaszokat és behatásokat közvetíti testünkben. Ezért függ össze a stressz a bélműködéssel.

Forrás: Thinkstock

Akár reflux is kialakulhat!

Dr. Szőnyi Mihály gasztroenterológus adjunktust kérdeztük arról, hogy pontosan mi történik a gyomrunkban, amikor stresszelünk: „Stressz hatására fokozódhat a savképződés, ekkor az erek összehúzódnak, a keringés a gyomorfalban/nyálkahártyában kicsit lassul, így a védelmi vonal gyengül: ezáltal gyulladás, eróziók, de akár úgynevezett stressz-fekélyek is kialakulhatnak.”

Ugyanakkor nem csupán a stressz lehet veszélyes a gyomrunkra, más,

hétköznapi „ellenségei” is vannak.

Forrás: Thinkstock

„A rendszertelen táplálkozás, a nehéz, zsíros és fűszeres ételek, a kávé, a nagy mennyiségben fogyasztott citrusfélék és kávé, valamint a csokoládé mind fokozzák a savképződést. Ez a folyamat a nyelőcső öntisztulását korlátozza, ami nyelőcső és gyomor közti záróizomban csökkenti a nyomást. Ez felerősítheti a refluxot, súlyosbítja a tüneteket.Amennyiben folyamatosan stresszes környezetben éljük mindennapjainkat, organikus (azaz komoly szervi betegség nélküli) puffadás, székrekedés vagy éppen hasmenés fordulhat elő. Súlyosbodhatnak a refluxos vagy egyéb ilyen jellegű panaszok is.”

Az öt leggyakoribb stressz okozta betegség

Kinek jobban, kinek kevésbé, de a stressz mindannyiunknak megnehezíti az életét. Hatékony stresszkezelő technika nélkül ráadásul hosszú távon olyan komoly betegségeket is okozhat, melyek kezeletlenül korai halálhoz vezethetnek.

Tehetünk ellene? Tehetünk ellene!

Az orvos szerint a rendszeres étkezés, a heti háromszori dinamikus testmozgás, a bő folyadékfogyasztás mind használhatnak. A vitaminok pótlására is érdemes odafigyelni (D-vitamin, cink, magnézium), valamint a kiegyensúlyozott, céltudatos mindennapok és egy boldog párkapcsolat is sokat lendíthet közérzetünkön.

Forrás: Thinkstock

Te jól kezeled a modern stresszhelyzeteket? Most megtudhatod!

Tudtad, hogy a személyiséged igencsak meghatározó lehet abban, hogy hogyan birkózol meg a különféle stresszfaktorokkal az életedben? Néhányan teljesen természetes módon küzdenek meg azzal a mennyiségű stresszel, amit mások elviselhetetlennek tartanának. Te hogy kezeled ezeket a dolgokat?

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.