Trollkodás áldozata lettél? – Így kezeld a negatív kommenteket

Forrás: Thinkstock -
kommentelés troll Facebook komment Instagram közösségi média
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Mivel nem vagyunk egyformák, ezért el kell fogadnunk, hogy nem tetszhet minden mindenkinek. A trollkodás jelensége azonban nem éppen a jól megfogalmazott, negatív kritikáról szól: a főképp internetes berkekben használt kifejezés olyan cselekvést takar, amikor valaki provokatív, másokat ingerlő módon, a kommentelés tárgyához nem tartozó megjegyzésekkel illet valamit, és ezzel sérti az online közösség valamely tagjait. De mit lehet tenni ellenük?

Aki felhasználója valamely közösségi oldalnak, bizonyára találkozott már olyan kommentelőkkel, akik puszta rosszindulatból fűztek valamilyen egyáltalán nem építő kritikát megfogalmazó, intelligenciát nélkülöző megjegyzést.

Ők a trollok, akik nem válogatnak, és abban lelik örömüket, hogy különböző oda nem illő kommentekkel bombáznak.

Forrás: Thinkstock

Nem minden kritika trollkodás

A trollkodás azonban nem jelent egyet a negatív kritikával: a troll nem az, aki nem ért egyet veled, és ezt komment formájában a tudtodra is adja. Különösen igaz ez például olyan megosztó témáknál, mint a vallás, a politika vagy akár a nyilvános szoptatás kérdése is:

el kell fogadnod, hogy mindenkinek megvan a maga véleménye, a vitának pedig megvan a maga kultúrája.

Akárcsak az életben, úgy az online térben is értékeld az építő jellegű kritikát, amire ha válaszolsz, ennek szellemében tedd meg!

Sztárok, akik egy-egy fotóval igazi kommentcunamit indítottak el

A negatív kommentelők a sztárokat sem kímélik. Sőt! Nemrégiben Sarka Kata egyik pikánsra sikerült fotója indíott el valóságos kommentcunamit. A hozzászólók között többen is azt sérelmezték, hogy Kata az adott fotón úgy fest, mint egy szolid prostituált. Vajna Timit pedig idősebb férje, Andy Vajna miatt támadták az utóbbi néhány évben. A legízléstelenebb kommentek ITT olvashatók. És hogy mit szólnak a sztárok ezekhez az igazán sértő megjegyzésekhez? Sokan napokig bosszankodnak miattuk, de nem tudnak mit tenni. Ezt felismerve pedig a legjobb megoldásnak azt tartják, ha egyáltalán nem olvasnak kommenteket.

Válogasd meg, ki láthat téged!

Persze nem minden ennyire egyszerű. Előfordulhat, hogy Facebookon új profilképre váltasz, netán a nyaralásod pillanatait töltöd fel az Instagram-oldaladra, esetleg valamelyik új munkádat szeretnéd megosztani ismerőseiddel a közösségi oldaladon. Ezek esetében sajnos nem lehet elvonatkoztatni attól, hogy

nem a témát, hanem bizony téged kritizál az a bizonyos negatív hozzászólás.

Forrás: Thinkstock

Az első és legfontosabb tanulság ezzel kapcsolatban: válogasd meg, kiket igazolsz vissza ismerőseidnek, illetve ha még nem tetted meg, állíts a profilodat priváttá, így biztos lehetsz benne, hogy csak azok látják a dolgaidat, akiket szeretnél is, hogy láthassák.

Téged mi idegesít fel a közösségi oldalakon? Ide kattintva szavazhatsz, és azt is megtudhatod, másokat mi bosszant fel a leginkább.

Ne veszekedj!

Előfordulhat, hogy a kritikusodnak éppen rossz napja volt, ezért kattintott a „Tetszik" gomb helyett valamelyik másik, nem éppen pozitív arcocskára a Facebookon. Ezekkel még nem is érdemes foglalkoznod.

Ha rendszeresen így adja tudtodra, mennyire nem tetszenek neki a dolgaid, esetleg rendszeresen fűz is hozzá valamilyen negatív kommentet, akkor is érdemes kerülnöd a sértő és utálkozó stílust.

Ne süllyedj le az ő szintjére:

írj neki privátban, és kérdezd meg tőle illedelmesen, mi a gondja veled, ha pedig olyan viszonyban vagytok, hívd fel vagy találkozz vele, és kérdezz rá személyesen, miért csinálja ezt veled. Szemtől szemben valószínű, hogy teljesen máshogy fog reagálni, mint a virtuális világ biztonságában lapulva.

Ne foglalkozz vele!

Ha nem tudsz vele szót érteni, egyszerű a képlet: tiltsd le, töröld ki őt és a hozzászólásait is. Mivel nem tud veled intelligens módon szót érteni, ezért

nem is érdemes rá fecsérelned az idődet és az energiádat.

Forrás: Thinkstock

Majsai László pszichopedagógus

A negatív kommentekkel, ikonokkal, matricákkal ugyanaz a helyzet, mint a lájkokkal. Értékük, tartalmuk, létrejöttük körülményei ugyanazok, és éppen ezért pontosan úgy is kell kezelni őket. Ez azt jelenti, hogy nagyon sokszor nem a tartalomnak vagy a tartalom megosztójának szólnak, hanem pótcselekvések. Ha azonban a gyakorisága nagyon magas, már-már kimeríti a zaklatás tényét, stílusa egyre bántóbb, agresszívabb, vagy megalázóbb, akkor a legegyszerűbb a törlés az ismerősök közül, avagy a letiltás - hacsak nem vagyunk mazochisták. Ha valaki olyan „trollkodik" velünk, aki fontos számunkra valamiért, akkor érdemes valamilyen más csatornán keresztül tisztázni, mi a gondja velünk.

Tudtad?

A szervezeted magnéziumszintje összefüggésben áll a stressztűrő képességeddel. Feszültebb állapotban, kimerültség esetén magnéziumhiány alakulhat ki, amely alvásproblémához, ingerültséghez és szorongáshoz is vezethet. Ezért fontos, hogy magad is gondoskodj a szervezeted normál magnéziumszintjének visszaállításáról.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.