A bulibáró és a "Magdi anyus" – Íme, az öt legirritálóbb szomszédtípus

szomszéd otthon szomszédság idegesítő lakás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Milyen szép is lenne egy eldugott, lakatlan szigeten élni, ahol a legnagyobb problémát a szél zúgása és színpompás madarak csivitelése jelentené... Az idilli környezet helyett azonban a legtöbbünknek be kell érnünk a betondzsungellel, hogy idegesítő embertársaink túlzott közelségében éljük mindennapjainkat. Az alábbiakban összeszedtük azt az öt legirritálóbb szomszédtípust, akikkel mindennap megvívjuk a magunk kis harcát.

Megtörtént események alapján, szigorúan szubjektív lista.

A folyton ügyködő

Nem szeretnék rigolyás idegbetegnek tűnni, ezért azt előre leszögezem, hogy természetesen mindenkinek lehetnek olyan elintéznivalói az otthonában (fúrás-faragás, porszívózás, mosás), amiket – a munka miatt – van, hogy nem a legkellemesebb időben tud elvégezni. Ez szerintem teljesen érthető, volt már rá példa, hogy én is SOS kezdtem porszívózásba este fél 8-kor, közben magamban azon izgultam, hogy szomszédaim bosszúból ne gyújtsák rám a lakást. Most nem is erről van szó, itt most a notórius ügyködőkről beszélünk.

Forrás: giphy.com

Arról, aki minden másnap – de tényleg – reggel fél 6 és 6 között intézi a nagymosást, arról, aki emellett rendszeresen és hosszasan fúr-farag valamit – de mit??? –, arról, akitől folytonosan furcsa, megmagyarázhatatlan zajok szűrődnek le. Reggelente fél 6-kor a mosógép ugrálását hallgatva gyakran elgondolkozom az életemről, és persze kedves Mosó Masa szomszédom életéről. Egyszerűen nem tudom elképzelni, miért akkor, miért minden másnap, és egyáltalán mi a francot moshat ilyet serényen.

Téged mi idegesít?

Ha kíváncsi vagy rá, téged mi húz fel a legjobban, akkor kattints ide!

A nagyothalló tévéző

Ismerőseim gyakran meséltek rémtörténeteket idős szomszédokról, akik maximális hangerőn üvöltetve nézik a Barátok közt aktuális epizódját, ám egészen addig, amíg én nem találkoztam ilyen delikvenssel, nem éreztem át ennek a problémának a súlyát. Nagyjából egy évig éltem egy társasházban, ahol a kedves földszinten lakó néni valószínűleg imádott a tévére elaludni.

Forrás: giphy.com

Ez az első hallásra teljesen ártalmatlan szokása a nyári hónapokban volt igazán tetten érhető, mikor bukóra nyitott ablakkal aludtam, és hajnali háromkor egyszer csak idegen emberi hangokra ébredtem. Három emelettel feljebb is tisztán hallottam, hogy milyen sorozat ismétlése van éppen adásban. El nem tudom képzelni, mit élhettek át a tévés néni közvetlen szomszédai.

A bulibáró

Be kell vallanom, egyetemista koromban én is laktam bulibáróval, de amíg az ember maga is része a rendszernek, tényleg nem tudja elképzelni, milyen zavaró is lehet, ha a szomszédokat rendszeresen arra kényszerítjük, hogy a mi éppen aktuális kedvenc dj-nk legújabb szettjét hallgassák éjfél és hajnali két óra között. Akkoriban még mi voltunk felháborodva, hogy minden péntek este (na jó, néha csütörtökön és szombaton is) két váratlan vendég csöngetett be a buli legnagyobb forgatagában: a szomszédok természetesen rendszeresen kihívták ránk a rendőrséget.

Forrás: giphy.com

Nos, éppen a sötét múltam miatt próbálok relatíve megértően viszonyulni a particsászár szomszédaimhoz, és a rendőrhívogatás helyett csak magamban küldöm el őket hetente melegebb éghajlatra.

A minden lében kanál néni

Ő az a bizonyos „Magdi anyus”. Aki mindig ott van, mindig minden lát és hall, és természetesen mindenbe beleüti az orrát. Meggyőződésem, hogy ha egyszer kipécézett magának, akkor gyakorlatilag onnantól kezdve arra teszi fel az életét, hogy megtalálja benned azokat a hibákat (vélt, kitalált hibákat), amikbe azután rendszeresen beleköthet. Nekem eddig egyszer volt dolgom „Magdi anyussal”, akinek sajnos könnyű volt rajtam fogást találnia. Bringával jártam munkába, amit aztán mindennap felcipeltem a lakásba a biztonság kedvéért. Nos, amint ezt a néni kineszelte, szentül hitte (és bizonygatta is), hogy a körülbelül 42-es lábnyomokkal tarkított, valaha fehér falat természetesen én tettem tönkre a biciklimmel.

Forrás: giphy.com

Miután pedig tudomást szerzett arról, hogy még macskám is van, valódi közellenséggé váltam. Elkezdte terjeszteni a házban, hogy bizony az én macskám (akit lakásban tartok) ássa fel és piszkítja össze az ő virágágyásait, ráadásul még azt is kinyomozta, hogy a kiürült macskakonzerveket nem mosom ki, mielőtt a kukába dobom. Őrület. Hogy a „Magdi anyusokkal” szemben mi a legjobb megoldás? Nem tudom, én szerencsére egy költözéssel megszabadultam tőle.

A rigolyás

Ahogy fentebb írtam, nem az egyszeri fúró-faragóval, egyszeri bulibáróval vagy egyszeri hangos tévézővel van probléma. Azon az elven vagyok, hogy élni és élni hagyni, ha valaki egy közösségben él, akkor bizony egy jó adag rugalmasságra van szüksége embertársai szokásainak valamilyen szintű elfogadásához. Ez azonban nem megy mindenkinek.

Forrás: giphy.com

Este 9-kor véletlenül leejtesz egy kulcscsomót? Biztos lehetsz benne, hogy ő hallja, és meg is jegyzi. Nemcsak hogy megjegyzi magának, de bizony kibírhatatlanságodat közhírré is teszi. A 21. században egy valamire való társasháznak már van online fóruma, ahol a lakók 0–24-ben megbeszélhetik a ügyes-bajos dolgaikat. Nos, ha azt veszed észre, hogy van egy bizonyos lakó, aki nagyjából naponta ad hangot, nem éppen kulturált stílusban, az éppen aktuális sérelmeinek, mindig más, számára „elviselhetetlen” szomszéddal szemben, akkor kezdhetsz gyanakodni, hogy ő az a bizonyos rigolyás. Neki soha semmi nem lesz jó, mindenbe bele fog kötni, és alpári stílusában mindenkit le fog osztani, aki csak megzavarja az életét.

Tudtad?

A szervezeted magnéziumszintje összefüggésben áll a stressztűrő képességeddel. Feszültebb állapotban, kimerültség esetén magnéziumhiány alakulhat ki, amely alvásproblémához, ingerültséghez és szorongáshoz is vezethet. Ezért fontos, hogy magad is gondoskodj a szervezeted normál magnéziumszintjének visszaállításáról.

Támogatott tartalom

A „bosszantó anyós”-jelenség: a drága mama, aki nálad biztosan mindent jobban tudhttp://www.life.hu/stresszfaktor/20161028-barat-vagy-ellenseg-ilyen-az-anyosjelenseg.htmlJóképű, humoros, kedves, hűséges, megértő – és még sorolhatnánk. Csodálatos érzés, ha a férfi, akivel az élet összehoz, és akivel összekötöd az életedet, maga a megtestesült tökély. Pontosítunk: mindaddig csodálatos, amíg egy családi összeröffenés alkalmával ki nem derül, hogy a Nagy Ő valójában még mindig anyuci pici fia, aki még meglett férfi korában is (számodra) túl szoros kapcsolatot tart imádott édesanyjával. Stresszfaktor--Trollkodás áldozata lettél? – Így kezeld a negatív kommentekethttp://www.life.hu/stresszfaktor/20161019-igy-kezeld-a-negativ-kommenteket-mint-jelenseget.htmlMivel nem vagyunk egyformák, ezért el kell fogadnunk, hogy nem tetszhet minden mindenkinek. A trollkodás jelensége azonban nem éppen a jól megfogalmazott, negatív kritikáról szól: a főképp internetes berkekben használt kifejezés olyan cselekvést takar, amikor valaki provokatív, másokat ingerlő módon, a kommentelés tárgyához nem tartozó megjegyzésekkel illet valamit, és ezzel sérti az online közösség valamely tagjait. De mit lehet tenni ellenük? StresszfaktorThinkstockTe mit üzensz a lájkjaiddal?http://www.life.hu/stresszfaktor/20161018-mit-uzensz-a-lajkokkal-facebookon-es-a-kozossegi-oldalakon.htmlTe is izgatottan várod egy-egy újonnan megosztott bejegyzésednél vagy fényképednél, hány új lájk fog érkezni rá a közösségi oldaladon? Kétségtelen, remek érzés bezsebelni a virtuális elismeréseket – de vajon miért is vágyunk ilyesfajta méltatásra? Majsai László pszichopedagógussal körbejártuk, miért is gyűjtjük azokat a bizonyos lájkokat. Stresszfaktor--Zsarnok a főnököd? Így kezeld!http://www.life.hu/stresszfaktor/20161020-igy-kezeld-ha-zsarnok-a-fonokod.htmlEleged van a főnöködből? Mindig kritizál, és mindenbe beleköt? Ne dobd be rögtön a törülközőt, próbálj meg inkább néhány technikát, amivel javulhat a helyzeted! Mindent bele! Stresszfaktor--Az 5 legidegesítőbb kollégatípus – Téged melyik húz fel?http://www.life.hu/stresszfaktor/20161017-az-5-legidegesitobb-kollegatipus.htmlNapi 8-10 órát töltünk el a munkahelyen, tulajdonképpen az a második otthonunk. Így egyáltalán nem mindegy, hogy milyen emberek vesznek körbe minket, és milyen hangulat uralkodik az irodában. Íme, öt kollégatípus, akiket érdemes elkerülni! Stresszfaktor--Ideges vagy az első randi előtt? Ezek a falatok megmentenek a stressztőlhttp://www.life.hu/stresszfaktor/20160623-ezeket-edd-ha-stresszelsz-az-elso-randi-elott.htmlMit vegyél fel? Farmert vagy szoknyát? Mintást vagy egyszínűt? Ékszerrel vagy anélkül? Vajon beszédes a srác, vagy sem? És még folytathatnánk az első randi előtt felbukkanó kételyeket. Van azonban pár étel, ami elűzi a stresszt, ráadásul egyáltalán nem puffaszt. Stresszfaktor--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.