Takács Nóra alkohol 27-esek klubja énekesnő drogfüggőség sztár Amy Winehouse kábítószer
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Hamarosan kapható az Amy inspirálta kollekció, Amy szelleme kísérti Pete Doherty énekest, Amy haja lámpadizájnereket ihletett meg - a szalagcímek továbbra is özönlenek. Amy Winehouse nyáron halt meg, mégsem felejtettük el. Még most is felröppen egy-két hír vele kapcsolatban, pedig sajnos már rég a 27-esek klubjában énekel.
Cikkünk szerzője Takács Nóra, a Hogyan legyek jó nő? sorozat háziasszonya
Csatlakozz Nórához az iWiW-en és a Facebookon!
Ha tanácsra van szükséged, írj Nórának a hogyanlegyekjono@gmail.com címre!

Kattints a képre a galériáért!

Családi életük nem volt kifogástalan, édesapja ugyanis korán beleszeretett egy másik nőbe és elhagyta érte a feleségét és a gyerekeit, ami mély sebet ejtett az amúgy is különc kislány szívén. Bánatát éneklésbe, dúdolgatásba fojtotta legtöbbször, amire a nagymamája lett figyelmes. Annyira megdöbbentette Amy hangi adottsága, hogy szinte kötelezte a családot, járassák zeneiskolába a kislányt. Amy 10 évesen már saját r&b zenekart alapított a környékbeli gyerekekkel, persze csak játszásból. 12 évesen egy színi tanodába iratkozott be, de nem ment neki valami fényesen a szereplés, pár évvel később pedig jött a lázadó korszak: piercinget lövetett magának, Betty Boop-figurát tetováltatott a fenekére, gitározott, bandázott éjjel-nappal, de legalább közben szorgosan képezte a hangját. 16 évesen már tisztán látszott, hogy őstehetség a lány, nem volt mire várni. Tyler James, szintén zenész barátja szétküldte egy-két helyre Amy demofelvételét, amire olyan sebességgel csaptak le a kiadók, hogy kész szerencse, hogy nem lapult össze. Amy végül az Island Records kiadónál kezdte meg munkáját, velük szerződött le. Első albuma 2003 őszén jelent meg, Frank címmel. Ha egy tehetséges ember rálép a helyes útra, akkor az nem kanyarog, nem taszít le, hanem szinte helyette mozog. Így volt ez vele is. A szakma egyből meghallotta, amit meg kellett hallani és a közönség is rögtön megszerette a különleges hangot. Vitte az út, Amy az első perctől sikeres volt.

Forrás: AFP
Forrás: AFP

Kattints a képre a galériáért!

A dalok az első lemezen viszont nem tetszettek neki túlzottan, sokszor hangoztatta, hogy ezek nem olyanok, mint a lelke, a gondolatai. Kirúgta hát menedzserét, és új csapattal kezdte készíteni a következő lemezét a Back to Blacket, ami végül 2006-ban meghozta a világsikert. Ez az album élete második és egyben utolsó stúdiólemeze lett. Olyan számok találhatók rajta, mint a Tears Dry on their Own, Love is a Losing Game vagy a mára rengetegszer fel- és átdolgozott Rehab című dal. Az album egy ablak, amin át tökéletesen beláthatunk Amy szerelmi cívódásaiba, csalódásaiba, a kokain mámorába, és abba az életbe, amit azután kezdett élni, miután megismerkedett jövőbeli exférjével, Blake Fielder-Civillel.

Amy 2004-ben találkozott Blake-kel egy helyi kocsmában, nem kis szerencsétlenségére. A botrányos életű férfinek jó pár zűrös ügye volt: lopott, verekedett és előszeretettel drogozott. Nyilván ez a keményfickós életmód jött be Amynek, aki amúgy sem volt mimóza lelkű, így összekötötték az életüket egy időre. Blake belevitte minden rosszba, amibe csak lehetett: crack, heroin, alkohol. Kapcsolatuk elsőre nem tartott sokáig, Blake ugyanis visszatért korábbi szerelméhez. Ezt a szakítást, a közös emlékeket és az állandó szerelmi harc történetét hallgathatjuk meg a 2006-os Back to Black lemezen.

Forrás: AFP
Forrás: AFP

Kattints a képre a galériáért!
Amy és Blake

Az album átütő siker lett, az év legnagyobb eladását produkálta, a rádiók unásig játszották a már korábban említett dalokat. Amyt a gyorsan mozgó út eljuttatta a világhírnév kapujába, amit valószínűleg nagyon kábán lépett át. Egyre többet és keményebben ivott és drogozott. Kialakította saját züllött stílusát: a jellegzetes, nagyra tupírozott, gubancos hajjal és a szupervastag tusvonallal a szeme körül. Apró és igen vékony testét különböző tetoválásokkal díszítette: egy sassal a hátát, vasmacskával a hasát, jobb vállát két pin-up lánnyal, bal karját pedig egy pikáns női képpel, ami miatt zűrbe is keveredett. Amy ugyanis fellépett a Grammy Awardson - lemezét 6 Grammyre jelölték, amiből ötöt meg is kapott -, ahol a szervezők egyből kiszúrták a tetkót és bedühödtek. Azt mondták, vagy letakarja valamivel, vagy nem léphet fel. Amy erre egy szemceruzával fekete melltartót rajzolt a tetovált lánynak a karján, hogy valami elfedje kilátszó testrészeit. Amint véget ért az előadás, már mosta is le a festéket.

A botrányos viselkedés sosem állt távol tőle és ez sajnos csak fokozódott, amikor újra egymás karjaiba omlottak Blake-kel. Visszatért ugyanis a rossz lovag és megkérte Amy kezét, aki 24 óráig váratta, mire igent mondott. Állítólag meg kellett bocsájtania magában azért, mert a férfi elhagyta és megcsalta őt anno. Ez volt áprilisban, egy hónappal később, 2007 májusában már egybe is keltek Miamiban. Amilyen viharosan gyors volt az esküvő, olyan gyorsan ért véget az egész. 2009-ben váltak el, miután a házasság konkrét tartama alatt mást sem tettek, csak mérgezték magukat a legkülönbözőbb módon: főleg kokain, heroin, elvonó és alkohol szerepelt a napi programban. A válópert egyébként Blake nyújtotta be, arra hivatkozva, hogy Amy megcsalta őt. "Soha nem száradnak fel a könnyeim. Elmondhatatlan fájdalmat, veszteséget érzek. Aki ismert minket, az pontosan tudta, milyen mély is volt a mi szerelmünk. Nekem ő volt életem szerelme" - mondta a férfi, aki Amy halála után apai örömök elé nézett új barátnője révén. Gyilkos szerelem volt ez, szó se róla. Amy egyébként többször is volt elvonón, ahonnan rendszerint megszökött. Koncertjein szinte mindig részegen vagy bedrogozva lépett fel, elfelejtette a dalszöveget, elesett, verekedett és hasonlók.

Forrás: AFP
Forrás: AFP

Kattints a képre a galériáért!

A vokalisták mindig úgy készültek, hogy ha kell, egy egész koncertet is végigénekelnek egyedül, ahogy tették például Belgrádban. Amyt ugyanis kifütyülték a nézők, mire ő földhöz vágta a mikrofont, elsírta magát és nem énekelt többet. Zalon és Ade háttérénekesek mentették meg a koncertet úgy, ahogy, bár a botrány így is óriási volt. Ez volt egyébként az utolsó koncertje, mivel az összes többit törölték, köztük a Sziget Fesztiválon való szereplését is. Amyt egyébként mindenhová követték a fotósok, ő meg fittyet hányt az egészre, nem érdekelte, ha részegen fotózzák, nem számított. Örült, ha bódult állapotban volt, mert így könnyen elfelejthette a gondjait. Egyszer így nyilatkozott: "Miközben felnőttem és átmentem a sok fájdalmon és szenvedésen, amin a tinédzserek mind, úgy énekeltem, mint egy kismadár. Már nem tudok úgy énekelni többé... Érzem a nyomást. Vannak napok, amikor úgy elszakadnék ettől az egésztől. Mert ebben semmi valóság nincs. Semmi. És ez eléggé kifacsar. De hát tudod, hogy van ez. Meg kell csinálni."


Utolsó évében összejött Reg Trevis filmrendezővel, és úgy tűnt, ő talán tud segíteni rajta, de nem így lett. Amy többször kellemetlen helyzetbe hozta a férfit, így az szakított vele. Az énekesnő pár napra rá meghalt, 2011. július 23-án otthonában. A halál oka: alkoholmérgezés. Orvosa, aki évekig kezelte, ezt mondta utóbb a kihallgatáson: "Elmondtam neki, hogy a vizsgálatok alapján borzalmas állapotban van a mája, a veséje, a tüdeje, nagyon le van gyengülve, és jobban kellene vigyáznia magára..." Amy azonban nem hallgatott rá, állítólag 3 üveg vodkát ivott meg azon az estén, amit már nem bírt ki a szervezete. Amy Winehouse 27 évet élt.

Létezik egy csoport, a 27-esek klubja. Ehhez csatlakozott a nyáron Amy. A Club 27 azon énekeseket/zenészeket gyűjti össze, akik szintén 27 évesen haltak meg. A lista megdöbbentően hosszú, Amyvel együtt már 43-an vannak és legtöbbjüket a drog, az alkohol és a felfokozott élet vitt a sírba. Itt van például a csodálatos torkú Janis Joplin, aki Amy 60-as évekbeli kiadása. Janis holttestét 1970. október 4-én egy Los Angeles-i hotelben találták meg. A halál oka: herointúladagolás. Hasonló okok miatt halt meg 27 évesen Brian Jones, a Rolling Stones egyik alapítótagja, Jeremy Michael Ward, a The Mars Volta hangtechnikusa, Bryan Ottoson gitáros, Kristen Pfaff basszusgitáros, valamint Kurt Cobain, a Nirvana énekese, aki szintén kokain- és heroinfüggő volt. Igaz, ő golyó általi halált halt, feltehetőleg öngyilkos lett, bár sokan feleségére, Courtney Love-ra gyanakodnak a mai napig. Aztán ott van Jimi Hendrix gitárvirtuóz, aki halála éjszakáját német barátnőjével töltötte, és feltehetőleg saját hányásába fulladt bele a sok altatónak és alkoholnak köszönhetően. Jim Morrison, a The Doors frontembere is 27 évesen halt meg. Holttestét a fürdőkádjában találták meg, halálának oka vitatott. Lehetett kábítószer-túladagolás, fulladás vagy merénylet. Különös Richie Edwards gitáros halálának körülménye is, aki egyszercsak eltűnt, majd két hét múltán találták meg a kocsiját egy híd környékén. Állítólag a folyóba ugrott, bár családja ezt nem hiszi. 2008-ban nyilvánították hivatalosan halottá. Vannak egyébként a "listán" olyanok is, akik semmit sem tehettek halálukról, ilyen például Mia Zapata punkénekesnő, akit 1993. július 7-én megtámadtak éjjel az utcán, megerőszakolták, majd megfojtották.

És a névsornak sajnos ezzel még biztosan nincsen vége...

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.