Oroszország híresség űrhajós
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Sokan csillagok szeretnének lenni - kicsik vagy nagyok, az nem fontos. Mások lehoznák a csillagokat is az égről az ő kedvükért. Egyesek csillagokat látnak, míg páran tényleg a csillagok között utazgatnak. Van-e ennél menőbb? Űrhajósnak lenni, szerintem, az egyik legszuperebb dolog! Hihetetlenül kiváltságos pozíció. Olyan élmény, ami semmilyen földi dologgal nem hasonlítható össze. 1963-ban Tyereskova volt az első nő a világon, aki erről személyesen is megbizonyosodhatott.
Cikkünk szerzője Takács Nóra, a Hogyan legyek jó nő? sorozat háziasszonya

Csatlakozz Nórához az iWiW-en és a Facebookon!


Valentyina Vlagyimirovna Tyereskova 1937. március 6-án született Oroszország közepén, egy Bolsoje Maszennyikovo nevű kicsiny faluban. Családja pont olyan volt, mint a legtöbben arrafelé: apja földmunkás-traktoros, anyja szövőnő. Édesapjára szinte nem is emlékezhet: a férfit lánya születését követően nem sokkal besorozták a Vörös Hadseregbe, majd 1939-ben meghalt a szovjet-finn háborúban. A családnak tehát apa nélkül kellett boldogulnia, így aztán Tyereskova már korán megízlelte, mi az a munka. Az iskolát kénytelen volt hamarabb befejezni, mivel 1954-től, anyjához hasonlóan a textilgyárban dolgozott, miközben pamutfonó technikus-technológus szakképesítést szerzett esti tagozaton.

Lépj be a Lifefashion virtuális próbafülkéjébe, próbálj és vásárolj a fotelből!



Amikor ilyesmit hallok vagy olvasok, mindig belegondolok abba, amikor nekünk volt vizsgaidőszakunk a testvéremmel. Anya és apa lábujjhegyen járkáltak a lakásban, folyton valami finomsággal leptek meg minket, és abszolúte semmit sem kellett csinálnunk a tanuláson kívül. Nagy erő és kitartás kell ahhoz, hogy miután az ember tinédzserként egész nap keményen dolgozik, este holtfáradtan még tanuljon is. A kényszer nagy úr! Később, amikor a család egyenesbe jött kissé, Tyereskova engedhetett vágyának és ejtőernyőzni járt szabadidejében. Első ugrása 1959. május 21-én volt. Itt meg is állnék egy percre. Ejtőernyőzés. Aki próbálta már, azt mondja, eszméletlen. Aki lentről látja és olyan tériszonyos, mint én, annak maga a kénköves pokol. Tehát nem mondom, hogy feltétlen megértem a szenvedélyét, de igyekszem beleélni magamat. Mire az űrrepülős részhez érünk, remélem, a szédülésem is elmúlik. Addig szokatom magamat a magasröptű mondatokhoz.

Forrás: AFP
Forrás: AFP

Tyereskova édesanyjával és bátyjával
Kattints a képre a galériáért!

Történelmi kitérő szükségeltetik, mielőtt továbbmegyünk. A hidegháború derekán a Szovjetunió és az Egyesült Államok annyiszor léptek egymás tyúkszemére, ahányszor csak tudtak. Versenyeztek mindenen: kinek van több pénze, nagyobb hadserege, gyilkosabb fegyvere, és ki hódítja meg elsőként a csillagos eget. Beindult az űrverseny! Az szovjetek fellőtték a Szputnyik 1 műholdat, aztán Lajka kutyát. Erre válaszul az amerikaiak is fellőttek pár szondát, köztük olyat is, ami a mai napig az űrben kering, meg olyat is, amiben Sam, a majom utazott. A szovjetek következtek: 1959-ben valamiért a Holdat kezdték lövöldözni Luna1, 2, 3, 4, satöbbi nevű űrszondáikkal. Passz, hogy miért! Az egyikkel mellélőttek, egy másik telibe találta, a többi pedig tanulmányozni kezdte a Holdat a későbbi években. Amikor a Hold unalmassá vált, a versenyzők hunyorítva messzebb néztek. Az amerikaiak a Marsra, a szovjetek a Vénuszra repítettek szondákat.Végül a szovjetek merész húzásra szánták el magukat.

Tudj meg minden érdekességet már a hírfolyamodból! Csatlakozz hozzánk iWiWen és Facebookon!



1961. április 12-én fellőtték Jurij Gagarint az űrbe. Elsőként a világon. Az amerikaiak meg marhatták az arcukat kínjukban, hogy ez miért nem nekik jutott először eszükbe. Ezek után érthető volt, ha a szovjetek magukénak akarták az Első nő az űrben címet is. Megindult hát a toborzás. Több százan jelentkeztek, köztük Tyereskova is. A kritériumok a következők voltak: olyan nőt kerestek, aki 170 centiméternél alacsonyabb, 70 kilogrammnál könnyebb, 30 évesnél fiatalabb és gyakorlott ejtőernyős. Tyereskova mindenben jó volt, egyetlen ellenérv mégis mellette szólt: nem rendelkezett repülőgép-vezetési gyakorlattal. Úgy fest, ez mégsem volt akkora bukkanó, hamar megtanult mindent a kiképzésen. Az eredeti tervek szerint két nőt lőttek volna fel, végül csak Tyereskova mellett döntöttek, így Valentyina Ponomarjova, a kitűnő vadászpilóta a Földön ragadt. Helyette egy szovjet férfi pilóta vezette a másik gépet. Ketten indultak neki egyszerre, de két külön gépen. Egy nő és egy férfi: Tyereskova és Valerij Fjodorovvics Bikovszkij űrhajósok a Vosztok-5 és Vosztok-6 fedélzetén. A döntést maga Hruscsov hozta meg.

Eljött a kilövés napja: 1963. június 16-a. Csak elképzelni tudom, hogyan érezhette magát Tyereskova. Vajon izgult? Várta? Hazaszaladt volna legszívesebben? Csak sejtésem van arról is, hogy én most, 2012-ben mennyire izgulnék egy ilyen kilövés előtt. Nyilván nem tartunk még a telekommunikációs és technikai fejlődés csúcsán, de azért pont ötven évvel modernebbek az eszközeink, mint akkor. Mégiscsak a hatvanas évekről beszélünk. Biztosan voltak dugi katonai okosságok, amikről én mit sem tudok. Nyilván jól összerakták az űrhajót is, ha egyszer az épségben visszajött. És mégis. A mai gépekhez képest ezek bizonyára jóval kezdetlegesebbek voltak, szóval a beszálláshoz bátorság kellett - vagy egy kis szocialista nyomás.

Forrás: AFP
Forrás: AFP

Kattints a képre a galériáért!

A kilövést követően Tyereskova így jelentkezett be az űrből: "Itt sirály, itt sirály, a repülés rendben zajlik, a közérzetem jó". Hazudott. Két napot, 22 órát és 50 percet töltött az űrben, eközben 48 alkalommal kerülte meg a Földet. Az orra folyamatosan vérzett a súlytalanság miatt, és egyfolytában rosszul volt. Minderre persze csak jóval a Szovjetunió felbomlását követően derült fény, addig a cenzúra idején az a hit élt, hogy egy bádogdobozban hánykolódni az űrben jó móka az erős szovjet asszonyok számára. A női űrprogramot végül leállították Tyereskova visszatérése után, ugyanis a földi irányítók arra a következtetésre jutottak, hogy a nők nem bírják a repülést, és kész. Leszámítva, hogy nem érezte magát rózsásan, Tyereskova a mai napig szépen emlékezik vissza a látottakra és a tapasztaltakra. Szó, ami szó: a feladatot derekasan teljesítette. Ő volt az első nő az űrben, sikeresen pályára állt, fizikai és űrbiológiai kísérleteket végzett az űrben, megfigyelte a Föld légkörét és felszínét, valamint tesztelte a kézi vezérlést és a rádiókapcsolatot, majd két nappal később sikeresen landolt. Azért ez egy nagy bravúr volt akkor, hozzáteszem, most is az lenne sokunk számára.

Tipp! Merész fotókkal kampányol a német divatmagazin. Kattints a galériáért! (18+)



Landolását követően Tyereskova nemzeti hős lett, egy csapásra minden szovjet nő példaképévé vált. Ami viszont igazán kedveltté tette, az a házassága volt. Szocialista nyomás hatására rohamtempóban férjhez ment űrhajós kollégájához, Andrijan Nyikolajevhez, a Vosztok-3 pilótájához. A frigyet Cupido helyett Hruscsov szőtte - el kell ismerni, ügyesen. A filmekben sem lehetne jobb véget találni egy ilyen kalandnak. A nő, aki elsőként járt az űrben, visszatérve a Földre beleszeret űrhajós kollégájába. A népnek tetszett, amit látott. Amikor pedig kislányuk is született, a szocialista blokk rendkívül elégedetten mosolygott és levonták a következtetést: a világűrben utazgatni teljes mértékben ártalmatlan az emberi szervezetre. A pár egyébként nem maradt együtt örökké, 1982-ben elváltak.

Forrás: AFP
Forrás: AFP

Férjével és lányával
Kattints a képre a galériáért!

Tyereskova űrutazását követően elvégezte a repülőakadémia űrhajós szakát, sokat írt űrben töltött élményeiről, előadásokat tartott, sőt, egy újabb rekordot is beállított: a szovjet hadsereg első női tábornokává léptették elő. Később csökkent katonai feladatköre, de továbbra is közszereplő maradt. Rengeteget utazott, beszédeket tartott, síkra szállt a női egyenjogúság mellett. Parlamenti képviselő lett, majd elnökségi tag, a szovjet nőbizottság elnöke. Rengeteg épület, utca és park viseli a nevét, illetve róla nevezték el a Hold egyik kráterét is. Szerintem teljesen jogosan, nem semmi dolog első nőként meghódítani a kozmoszt. Minél többet gondolkozom az űrutazáson, annál vonzóbbnak és félelmetesnek tűnik egyszerre. Földöntúli élmény? Erről a jelenleg 75 éves Tyereskova többet tudna nekünk mesélni.

Tipp! Ördög Nóra mindent megmutatott! Kattints a galériáért!



Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.