izzadás lábszag zokni ellenszer hámsejt lábápolás váltócipő talp cipő láb
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A téli hónapokban, amikor előfordul, hogy egész nap csizmában kell ülnöd a fűtött helyiségben, szinte elkerülhetetlen a lábizzadás. Ha nem teszel ellene, akkor akár a gombásodásnak is szabad utat engedsz.

Nyáron jobban odafigyelünk a lábunk ápolására, hiszen szem előtt van. Míg azonban a szandál nem takarja el az esetleges bőrkeményedéseket, és nem fedi el a szagokat, addig a magasan zárt csizmák és bélelt téli cipők igen. Ezekben azonban a baktériumok és a kórokozók is jobban érzik magukat, így ha nem törődsz kellően a lábaddal télen, akkor ne csodálkozz, ha nem kímélnek a nemkívánatos szagok és a gombák.

Forrás: Thinkstock
Forrás: Thinkstock

Egyszerű megoldás: váltócipő, cserezokni

Ne ülj egész nap a fűtött helyiségben csizmában! Akkor is, ha szigorú a munkahelyed öltözködési etikettje, tarts egy váltócipőt az asztalod alatt, és ha éppen nem kell rohangálnod, a csizmádat cseréld le arra. Ha nem írják elő, milyen cipőt kell hordanod, csak az a kérés, hogy elegáns legyél, akkor egy nem túl magas sarkú, de kényelmes félcipőt tarts bent az irodában, és azonnal cseréld le a zárt, téli lábbelidet, amint beérsz. Ebből észrevétlenül ki is bújhatsz időnként, hogy szellőzhessen a lábad.

Ha izzadásra hajlamos a lábad, a váltócipő mellett nem árt egy plusz harisnyát vagy vékony zoknit is tartanod az íróasztalod fiókjában, amire lecserélheted a reggelit. Érdemes továbbá izzadásgátló spray-vel befújni a lábad, vagy hintőporral beszórni, mielőtt zoknit vagy harisnyát veszel, ezzel is sokat tehetsz az izzadás megelőzése érdekében.

Elhalt hámsejtek a szagok hátterében

A bőrön - beleértve a lábfejet és a talpat is - természetes állapotban is számtalan mikroorganizmus él, melyek tápláléka az izzadság és az elhalt hámsejtek. Ezeknek a mikroorganizmusoknak a mellékterméke az a kellemetlen szag, melyet érezhetsz, ha nem ápolod megfelelően a lábad. (Emellett gombás fertőzés is állhat a szag hátterében, melyet szintén nem szabad elhanyagolni.) Éppen ezért fontos, hogy kényelmes, jól szellőző - lehetőleg bőrből és nem műanyagból, műbőrből készült - cipőt viselj, mely nem nyomja sehol a lábad, és ezáltal nem fokozza a bőrkeményedés képződését sem, valamint hogy télen is fordítsd elegendő figyelmet a rendszeres lábápolásra.

Fürdésnél, zuhanyzásnál mindig dörzsöld át a talpad lábkővel, hogy eltávolítsd az elhalt hámsejteket. Ha bőrkeményedéssel küzdesz, készíts hetente háromszor kamillateát, hígítsd fel langyos vízzel, és abban áztasd a lábad. A főzet megpuhítja a megkeményedett bőrt, melyet könnyebben tudsz majd eltávolítani.

Forrás: Thinkstock
Forrás: Thinkstock

Természetes megoldások az izzadás és a szagok ellen

Ha gyakran izzad a lábad, akkor kezeld természetes módon, gyógynövényekkel. A zsurlóból készült lábfürdő például kitűnő izzadás ellen, miközben felfrissít. Kakukkfüvet is leforrázhatsz, és langyos vízhez keverheted, de a lestyán is segít a lábad felfrissítésében: előbbi tisztító hatással rendelkezik, utóbbi természetes módon illatosít, és csökkenti az izzadást.

A keserűsós-vizes fürdő is nagyon jót tesz a lábakkal, mivel fokozza a vérkeringést, összehúzza a pórusokat, és radíroz is: utóbbihoz tegyél egy kevés vizes sót a tenyeredbe, és azzal dörzsölgesd át a talpad. Ecetes vízzel pedig - egy-két decit két liter vízben elkeverve - a kellemetlen szagot tüntetheted el, csak áztasd benne a lábad 10-20 percig.

Ha felütötte a fejét a gomba
Ha nemcsak kellemetlen szagú a lábad, de ég és viszket is, nagy a valószínűsége a gombás fertőzésnek. A gombásodás ellen tanácsos a gombaölő tulajdonságáról híres teafaolajjal kezelned a cipőd - cseppents bele egy-két cseppet -, és teafaolajos lábfürdőt is vegyél naponta-kétnaponta. (Elég 10 percet áztatnod a lábad benne.) Ha ez nem használ, akkor szerezz be gombaölő készítményt a gyógyszertárban, vagy fordulj bőrgyógyászhoz, a lábgomba ugyanis nem életveszélyes, de igen makacs probléma, amit nem könnyű eltüntetni.


Törődj a cipőddel is!

Télen különösen fontos, hogy ne viseld ugyanazt a cipőt két egymást követő napon. A lábbelinek akkor is kell legalább egy nap, hogy kiszellőzzön és kiszáradjon, ha egyébként nagyon nem szokott beleizzadni a lábad. Hetente egyszer érdemes szódabikarbónából egy kevés vízzel masszát készítened, és ezzel átdörzsölnöd a cipőd belsejét: ne aggódj akkor sem, ha vászon borítja belül, a massza hamar megszárad, ezután a maradék szódabikarbónát egyszerűen kirázhatod belőle.

3 örök probléma csizmavásárláskorhttp://www.life.hu/legytrendi/20121115-csizma-vastag-vadli-szeles-labfej-alacsony-termet.htmlEltüntették a világhírű modell lábáthttp://www.life.hu/szepulj/20121219-photoshop-hiba-a-longchamp-kampanyban-coco-rocha-modell.htmlAlul semmi! Szőrrel a lábai között pucérkodik Rihannahttp://www.life.hu/legykepben/20121209-rihanna-barbadosi-enekesno-szorosen-pucerkodik-majdnem-meztelen-a-hires-eloado.htmlVíz- és sárálló lábbelik őszrehttp://www.life.hu/legytrendi/20121025-vizallo-sarallo-labbelik-cipok-oszre.htmlNarancsbőr és vádligörcs: Mit árul el a lábad az egészségedről?http://www.life.hu/tested-lelked/onismeret/20110202-viszer-narancsbor-vadligorcs-labad-megmutatja-milyen-az-egeszseged.html


Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.