Tűlevelű férfilélek: Kerüld el a karácsonyi szakítást!

karácsony gond probléma párkapcsolat válás karácsonyi készülődés szerelem karácsonyi bevásárlás szakítás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Naponta kapsz össze a pároddal? Fogalmad sincs, miért, de a csillagszóró helyett a dühtől szikrázik a levegő? Nos, ha így érzel, jó, ha tudod, nem vagy egyedül. Ha hiszed, ha nem, a karácsony bizony próbára tudja tenni a párkapcsolatokat és az érzelmeket. A Life.hu-n tavaly karácsonykor ez volt a kedvenc cikketek.

Egy statisztikai felmérés szerint januárban megnő a beadott válókeresetek száma, és ennek okát a szakemberek az ünnepek során felhalmozódott és megfelelően fel nem dolgozott feszültségekben látják. A háttérben ugyanis az esetleg addig rejtetten működő párkapcsolati problémák rendkívül szélsőséges módon éleződhetnek ki a karácsonyi lótás-futás és ezernyi plusz feladat következményeként.

A karácsony környéki feszültségek okait öt nagy csoportba sorolhatjuk:

1. A pénzben mért ünnep
Sokan hiszik azt, hogy a karácsonyt pénzben mérik, és ha nincs lehetőség drága, akár a lehetőségeket is meghaladó ajándékok beszerzésére, akkor az ünnep nem is ünnep igazán. Feszültség akkor keletkezik a párok között, amikor világossá válik, hogy ezen a területen nagyon más értékek mentén gondolkodnak a felek. Amikor az egyik simán beérné egy olcsóbb ajándékkal, míg a másik gazdag ajándékokkal tudja csak elképzelni az ünnepet.

Forrás: Thinkstock

Ha korábbi karácsonyok során már sikerült beletaposni a másik lelkébe ezzel, akkor érdemes most megelőző intézkedéseket foganatosítani: például jelöljetek ki egy értékhatárt, amelyet nem léptek át. Az is segít, ha rangsoroltok (nem a szeretet erősségének jegyében), hanem hogy kinek mire van szüksége a családban, és ez döntheti el, hogy drágább vagy olcsóbb ajándékkal lepitek meg a családtagot.

2. Kinek a családja fontosabb?
Nem biztos, hogy minden családban felmerül a kérdés, hogy kinek az anyukájánál legyen az ünnepi nagybelépő. Sokan egyszerűen alárendelik magukat a másik elvárásának, vagy egyszerűen elfogadják a másik dominanciáját ezen a területen is. Akkor van baj, ha a pár tagjai közül valaki váratlanul fellázad, mert valamiért fontossá válik számára, hogy először az ő szüleinél jöjjön össze a család. Ennek hátterében lehet akár az is, hogy valamelyik szülő egyedül maradt. Ha a pár másik fele ezt empátiával tudja kezelni, megelőzhető a konfliktus, ellenben ha ragaszkodik az évek során kialakult hagyományos ünnepi menetrendhez, hatalmas vihar keletkezhet. Érdemes ezt a kérdést jóval karácsony előtt tisztázni, illetve ha nincs egyezség, hívjátok meg magatokhoz az egész rokonságot - az ünnepi batyus finomságokkal együtt.

3. Nagy karácsonyi hajrá
Te is mindig úgy érzed, hogy az ünnep megteremtésének minden terhe a te válladat nyomja? És nemcsak a bevásárlás, hanem egy sor egyéb feladat is rád vár. Az egyenlőtlen munkamegosztás sorozatos konfliktusok forrása lehet. Ám még több összetűzésre kerülhet sor, ha a párunkat éppen karácsony előtt vagy alatt szeretnénk megváltoztatni. Ugyan miért gondolják olyan sokan, hogy a pasi, akinek addig a legkiugróbb teljesítménye az volt, hogy leült a terített asztal mellé, az majd egy csapásra porszívót ragad vagy húst paníroz lelkesen? Nem baj, ha szeretnénk igazságosabb teherviselést kieszközölni a párkapcsolatban, csakhogy annak nem karácsonykor van itt az ideje. Ha közös és derűs ünnepre törekszünk, és nem tisztáztuk hónapokkal az ünnep előtt a feladatok leosztását, akkor ezt az évet zárjuk le így, főleg, ha jövőre is jelenlegi párunkkal szeretnénk ünnepelni.

Forrás: Thinkstock

4. A tűlevelű férfilélek
A legtöbb férfi nehezen kommunikálja felénk, ha úgy érzi, kudarcot vallott valamilyen területen. És sokan érzik úgy, túl nagy nyomás nehezedik rájuk, és nem tudják teljesíteni a vállalt feladataikat, esetleg kevesebbet tettek le az asztalra, mint szerettek volna. Ugyanakkor nagy valószínűséggel ezt a világért sem vallanák be, ahogy azt se, hogy ezért rosszul érzik magukat a bőrükben. Lelkileg megviseli a férfit az, ha nem tud eleget tenni a karácsonyi elvárásoknak, a nagy és gazdag ajándékok iránti igények kielégítésének. Ha nem figyelsz erre és túl sok mindent vársz el a másiktól, miközben folyamatosan arról faggatod, hogy mitől olyan morcos, a szakításig hajszolhatod őt. Hagyd, hogy a maga ritmusában dolgozza fel a kudarcait (ha akad olyan), miközben a magatartásoddal, sok simogatással és női leleménnyel biztosítod őt a szeretetedről.

5. A karácsony ketrece
Azok számára, akik a hétköznapokon csak napi néhány órát töltenek együtt, igazi rémálommá válhat a karácsony. Mert ott nagy valószínűséggel együtt kell lenni a családdal. Sok férfi egyszerűen nem tud mit kezdeni a rászakadt üres órákkal, amelyet a család és a párja szeretettel és tartalommal szeretne megtölteni. És tőle is ugyanezt várja. De hogy álljon ehhez a feladathoz az, aki hónapszámra csak a vacsorák vendégszereplőjeként vesz részt a család életében? Gyakran éppen ez az időszak döbbenti rá a feleket, hogy rég más irányba tartanak, és már nem jelentik egymás számára ugyanazt, mint régen. A legjobb, ha felismerik ezt, ugyanis innentől kezdve van min dolgozni a következő karácsonyig.

Eljegyzési gyűrű a fa alatt: Gáz vagy romantikus?http://www.life.hu/szeress/20131219-eljegyzes-lanykeres-karacsonykor-ciki-vagy-sem.htmlA szex egy érzelemmentes, erotikafüggetlen mérőeszközhttp://www.life.hu/szeress/20131218-deaki-timea-parterapeuta-elmondja-szinglikent-vagy-parban-szexelunk-e-tobbet.htmlEzért mondjuk az ellenkezőjét annak, amit gondolunkhttp://www.life.hu/szeress/20131217-gyori-szilvia-a-life-hu-szakertoje-elmondja-miert-mondjak-a-nok-az-ellenkezojet-annak-amit.htmlFérfivélemény: "Nem igaz, hogy a pasi többet szexel!"http://www.life.hu/szeress/20131216-egy-no-akkor-szexel-tobbet-ha-parkapcsolatban-el-egy-pasi-viszont-akkor-amikor-szingli.htmlSzex helyett beszélgetnének a férfiakhttp://www.life.hu/szeress/20131125-szex-helyett-az-erzelmeikrol-beszelnenek-a-ferfiak-gyori-szilvia-segit-a-jelenseg-megerteseben.htmlSzingliként, vagy párban szexelünk többet?http://www.life.hu/szeress/20131212-katz-david-a-life-hu-riportere-a-josephine-film-kapcsan-kerdezte-szily-norat-es-erdelyi-monikat.htmlMi a célja a csóknak? Íme 3 jó ok a cuppantásra http://www.life.hu/szeress/20131204-ez-all-a-csokolozas-mogott-ime-harom-teoria-a-csok-okarol.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.