A beteges féltékenység is a múlttal megmagyarázható?

a nap cikke Deáki Tímea szerelem gyermekkor párterapeuta Othello szindróma szakértő féltékenység kapcsolat
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Megvan a világ legféltékenyebb nője című cikkünkben bemutattuk Debbi és Steve Wood kapcsolatát, ahol a férfi poligráfra kötve él, de boldogan áll ki a lelki társa mellett. Megdöbbentő viselkedésükről Deáki Tímea párterapeutát kérdeztük. 

A 30 éves Steve és a 42 éves Debbi kapcsolata két éve tart. A legelső randit és az első csókot egy sietős összeköltözés követte, a nő ugyanis azonnal szerelmes lett a férfiba. Debbi már akkor is nehezen tudta kontrollálni a féltékenységét, ezért pornószűrőt telepített párja számítógépére és megtiltotta, hogy tévét nézzen. Következő lépésként egy poligráfot vett. Amint hazaér, rácsatlakoztatja barátját a hazugságvizsgálóra, függetlenül attól, hogy Steve egész nap otthon gubbasztott, dolgozott, vagy éppen csak a közértbe ugrott le. Szakértőnket, Deáki Tímeát kérdeztük, hogyan működhet egy párkapcsolat a féltékenységnek ezen a szintjén.

Debbi Wood és Steve Wood Forrás: Northfoto

"Úgy vélem, hogy Debbi és Steve tulajdonképpen tökéletesen kiegészítik egymást. Ugyan egyikük gyermekkoráról sem tudunk semmit, de valószínű, hogy mindkettejüknél voltak gondok otthon. Debbi talán nem egy következetes elveket valló családban nőtt fel, vagyis nem lehetett biztos abban, mikor, mi történik. Lehet, hogy a szülei és a barátai nem vették komolyan az érzéseit, sőt, az is elképzelhető, hogy többször magára hagyták. Részben szó szerint, részben pedig a benne lévő érzésekkel kapcsolatban. Az egyedülléttől és a kiszámíthatatlanságtól való félelem eredményezheti azt, hogy mindent, ami már az övé, bármi áron meg akar tartani"

Tímea szerint Steve gyerekkora sem lehetett felhőtlen. Ő minden bizonnyal elnyomott szerepben nőtt fel, és nem valószínű, hogy valaha is kikérték volna bármiben is a véleményét. Sodródó típus, akinek fontos a biztonság, a szeretet és a kötődés.

"Azt kell mondanom, hogy igen szerencsések, ugyanis mindkettő mélyről hozott sérelme kell ahhoz, hogy a másik motivált legyen a kapcsolatban, hogy a látszólagos nehézségek ellenére is eredményesen működjenek.

Forrás: Thinkstock

Persze nem állíthatjuk, hogy ez örökre így is marad. Ahogy ugyanis valamelyikük eléri azt a szintet, amikor már nem kell a másik „támogatása", és ráébred arra, hogy ezen függőségek nélkül is teljes ember, akkor bizony lehet, hogy szakítás lesz a vége. Ezt mindketten nehezen viselnék, de Steve-nek kellene akkor majd diplomatikusabb úton kezelnie a szakítást. Ugyanis az Othello-szindrómás, betegesen féltékeny emberek a tettlegességtől sem riadnak vissza.

Szívszorító dolgot tett halála előtt Paul Walkerhttp://www.life.hu/szeress/20131207-paul-walker-halala-elotti-szivszorito-tette-egy-idegen-parert.htmlÍme 2013 legmeglepőbb magyar szakításaihttp://www.life.hu/szeress/20131207-detar-rekasi-pikali-liptai-csobot-hujber-rippel-frei-is-elvalt-2013-ban.htmlEzek voltak 2013 legdurvább szakításaihttp://www.life.hu/szeress/20131205-2013-ban-michael-douglas-catherine-zeta-jones-monica-bellucci-es-vincent-cassel-is-elvaltak.htmlMi a célja a csóknak? Íme 3 jó ok a cuppantásra http://www.life.hu/szeress/20131204-ez-all-a-csokolozas-mogott-ime-harom-teoria-a-csok-okarol.htmlSzabadulj meg az ártó extől!http://www.life.hu/szeress/20131125-gyori-szilvia-a-life-hu-szexualpszichologusa-segit-olvasonknak-hogy-lepjen-ki-az-exe-fogsagabol.htmlŐk az elmúlt 15 év legszexisebb pasijaihttp://www.life.hu/szeress/20131129-2013-ban-adam-levine-lett-a-vilag-legszexibb-pasija-a-people-szerint-jogosan.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.