a nap cikke házasság párkapcsolat férfi szerelem
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Hosszú hetek óta Hujber Ferencék különös válásától hangos a sajtó. A színész és felesége, Cynthia az első perctől kezdve nyitott házasságban élnek, és úgy tűnik, hogy több év után is működőképes a kapcsolatuk. Vajon milyen esetben van kudarcra ítélve a nyitott házasság, vagy vannak olyan helyzetek, amikor épp az menti meg a kapcsolatot, ha nem ragaszkodunk a monogámiához? A Life.hu ennek járt utána.

Nem létezik örök hűség?

Kultúránkban mind a mai napig a monogám házasság számít a párkapcsolati sztenderdnek, aminek társadalmi és vallási okai vannak. Ez a kapcsolati forma azonban egyre ingatagabbnak tűnik, elég csak az egyre csökkenő házasságkötéseket, az egyre riasztóbb válási statisztikákat és az egyre többféle alternatív kapcsolati formát nézni. Hogy létezik-e örök hűség és elvárható-e ez az embertől, arról hosszasan lehetne vitatkozni, de szerencsére nem kell: az alternatív kapcsolati formák ugyanis megadják a választás szabadságát, és a gazdag kapcsolati palettáról mindenki kiválaszthatja az együttlétnek azt a formáját, amiben a legjobban tud működni. Az egyik lehetőség a nyitott kapcsolat, amiben megállapodhat egy pár rögtön a kapcsolat elején, gyakoribb azonban, hogy több évnyi vagy évtizednyi együttlét után merül fel ez az igény. Utóbbi esetben rendszerint az áll a háttérben, hogy eltűnt a tűz a kapcsolatból, elhidegültek egymástól, szakítani azonban nem akarnak, mert egyéb téren jól működik a kapcsolatuk és számos olyan dolog köti össze őket, amit fontosabbnak éreznek a szexnél.

Forrás: Thinkstock
Forrás: Thinkstock

Nehéz döntés

Bármikor merül is fel egy kapcsolatban, hogy a felek nem ragaszkodnak a szexuális kizárólagossághoz, fontos, hogy ezt döntést közösen hozzák meg és mindenki maximálisan elfogadja, itt ugyanis hosszú távon nem működnek a kompromisszumos megoldások. Gyakori, hogy a nyitott kapcsolat csak az egyik fél számára fontos, a másik pedig beleegyezik, mert félti a kapcsolatot és nem szeretné elveszíteni a párját. Ilyenkor rendszerint csak az egyik fél él a szexuális szabadság adta lehetőségekkel, a másik továbbra is monogám marad, ez az aszimmetrikus kapcsolat azonban előbb-utóbb feszültséget szül, ami akár szakításhoz is vezethet. Még közös, megalapozott döntés esetén is számos buktatót rejt ez a kapcsolati forma. Szinte törvényszerűen megjelenik időnként a féltékenység, előfordulhatnak önértékelési problémák a másik hódításait látva, de gyakori a szorongás is, hogy a partner egyik viszonya komolyra fordul. Nyitott kapcsolat esetén tehát különösen fontos a kölcsönös őszinteség és a kommunikáció, hiszen ha ezek a problémák a szőnyeg alá kerülnek, könnyen alááshatják a kapcsolatot.

Forrás: Thinkstock
Forrás: Thinkstock

Megmentheti a kapcsolatot?

Számos nehézséggel kell szembenéznie annak, aki a nyitott kapcsolat mellett dönt, vannak azonban olyan esetek, amikor akár meg is mentheti a kapcsolatot a monogámia felfüggesztése. Ha eleve két poligám ember kerül össze, és ezt felvállalják egymás előtt, kifejezetten jól működhet egy ilyen felállás, hiszen egyszerre tudják megélni a párkapcsolat nyújtotta intimitást és a szexuális szabadságot, ami egy kompromisszumok nélküli, szabad együttlétet eredményezhet. Ha később merül fel ez az igény, mert a felek felismerik az elhidegülést és a szexuális érdektelenséget, akár jót is tehet a kapcsolatnak, ha engedik egymást kalandozni. Egyrészt így elkerülhető a szakítás, másrészt nagyon értékes tapasztalat lehet, ha hosszú idő után ismét hódítani kezdenek és megélik azt, hogy vonzó nők/férfiak, akik felkeltik az ellenkező neműek érdeklődését. Egy ilyen tapasztalat rengeteg önbizalmat ad, és akár a kissé megfáradt kapcsolatba is friss energiát vihet.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.