Édes csábítás francia módra - Macaron Nap Budapesten

macaron nyalánkság sütemény Macaron Nap
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Téged is le lehet venni a lábadról a guszta nyalánkságokkal? Ha a válaszod igen, akkor ne hagyd ki 2013. március 20-án a budapesti Macaron Napot, ahol közel 20 magyar cukrászda mutatja be több ízben és színben készült macaronjait, és ahol vásárolhatsz is a finomságokból.

Mi a macaron?

A macaron Franciaországban népszerű, különleges desszert, általában 3 cm átmérőjű színes korong. Darált mandulából, cukorból és (cukorsziruppal felvert) tojásfehérjéből készül a két kis, általában 3 cm átmérőjű korong, amelyet csokoládé- vagy más ízesítésű krémmel tapasztanak össze.

Forrás: OKEGO
Forrás: OKEGO

A jó macaron könnyű, légies, a külső kérge finoman roppan, de éppen csak annyira, hogy rövid hatásszünet után az ember azonnal a tömör közepénél találja magát. Ezután jön a szerelem. A különleges ízek harmóniája, a macaron egyedi állaga és nem utolsósorban változatos színvilága, ami igazán rabul ejti ennek a nyalánkságnak a rajongóit. Aki kóstolt már valódi, szakszerűen elkészített változatot (elsőre leginkább Párizsban, ahol óriási kultusznak örvend), megérti, hogy miért a nagy nemzetközi őrület. A legjobb cukrászatok naponta több ezret adnak el belőlük. A macaron eredetileg olasz származású, a források egy része szerint Velence környékén kezdték el készíteni a 14-15. században. Akkor maccarone néven még nem ezt a desszertet értették, hanem bármilyen apró édességet, ami tojásfehérjéből és darált mandulából, vagy más olajos magból készült. Később kikerült Olaszországból (elsősorban az olasz zsidókon, ill. a karmelita nővéreken keresztül), és nemzetközi karriert futott be. Ma az egyik legjellegzetesebb francia cukrásztermék.

Mi a Macaron Nap?

New Yorkban és Párizsban már sokadik éve rendezik meg a Macaron Napot, mindig március 20-án. Ezen a napon bemutatkoznak a macaront árusító üzletek és számos rendezvényen népszerűsítik ezt a különleges, színes édességet.

Mi lesz Budapesten?

Több nagy presztízsű cukrászda, például a La Praline, a Centrál Kávéház, a Four Seasons Gresham, a Gerbaud és az á table egészen biztosan ott lesz a kiállítók között. Az elismert macaronkészítő Korponai Péter a Desszert Neked keretein belül érkezik. Kiállít a Villa Bagatelle, a Sarki Fűszeres, a Gundel Cukrászda, a Sugar! és még sokan mások. A macaron témához kapcsolódó konyhai eszközökkel, ékszerekkel és kis macaron-szappanokkal érkező kiállítókkal is színesítjük a palettát. Büszkeségünk, hogy Zólyomi Zsolt, Magyarország egyetlen parfümőre csodálatos macaron-illatokkal és meglepetés-termékekkel érkezik. A Zazzi cukrászda és a Marumoto teaház ínyenc macaronokat küld a helyszínre. Velünk lesz Raj Ráchel, aki nemcsak a flódni, hanem a tortadizájn megszállottja, és lesznek olyanok, akik először "kóstolják meg" a
Macaron Napot: Rúzsa Magdi, Zséda, Gianni, Oláh Gergő, Geszti Péter, Domokos Fanni és még sokan mások.

Forrás: OKEGO
Forrás: OKEGO

Mikor?
2013. március 20.
Hol?
Budapest, Erzsébet tér, Akvárium Klub
Mennyiért?
A jegyek elővételben 1500 Ft-ba, a helyszínen 2000 Ft-ba kerülnek, amelyért az idejében érkezők a készlet erejéig ajándék macaront is kapnak belépéskor.

Swing, flamenco, metrótúra - Tippek márciusrahttp://www.life.hu/szorakozz/programok/20130301-szinhaz-kiallitas-zene-gasztronomia-tavaszvaro-programok-marciusra.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.