film pedofil filmművészet program mozifilm
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A Michael című osztrák film annak ellenére az év egyik legkeményebb mozija, hogy nem láthatunk benne se vérengzést, se nyíltszíni erőszakot, de még drámai nagyjeleneteket sem. Kritika.


Forrás: Vertigo Média
Forrás: Vertigo Média

Tudj meg minden érdekességet már a hírfolyamodból! Csatlakozz hozzánk iWiWen és Facebookon!


Natascha Kampusch

Forrás: Vertigo Média
Forrás: Vertigo Média

Iszonyúan nehéz dolga lehetett a film írójának és rendezőjének, Markus Schleinzernek, hiszen az elképzelhetetlent kellett elképzelnie: mi zajlik egy pedofil elméjében és lelkében - és mi történik egy pedofil és a fogva tartott áldozata között a kényszerű egymástól függés hosszú hónapjaiban. Szerencsére Schleinzer nem próbál meg sem pszichológiai kórképet felállítani, sem a borzalmakban vájkálni, sem hatásvadász botrányfilmet készíteni.

Tipp! Ördög Nóra mindent megmutatott! Kattints a galériáért!



A filmje csak be- és felmutat: egy Michael keresztnevű embert, aki ijesztő módon hétköznapinak tűnik egyetlen rettenetes dologtól, egyetlen agyban valahogy átállítódott kapcsolótól eltekintve, és akinek a tettei még ijesztőbb módon gyakorlatilag bármikor megismétlődhetnek - ahogyan a film egyik hideglelős jelenetében ezt láthatjuk is, amikor csak egy hajszál választ el egy újabb kisfiút attól, hogy a férfi áldozata legyen.

Forrás: Vertigo Média
Forrás: Vertigo Média



A Michael című film egy látszólag csendes, szinte eseménytelen, keveset megmutató alkotás. A film csak kis fogódzót kínál a nézőnek, ezért aki válaszokra vágyik a miértek és hogyanok tekintetében, az ne ezt a filmet válassza. De aki értékelni tudja a részletekben megbújó drámát, a csendes pillanatok feszültségét, az apróságokban megmutatkozó lelki fordulatokat, és kíváncsi egy szörnyű bűnt elkövető, szerencsétlenül esendő ember életére, az súlyos élménnyel gazdagodhat.

Tippünk: Nézd meg a film előzetesét!



Kiknek ajánljuk?

- akiket érdekel a szörnyeteg mögötti ember
- akik vevőek arra, ha a dráma nem kitör egy filmben, hanem a részletekben bújik meg
- akik kíváncsiak arra, hogyan dolgoz fel egy osztrák film egy osztrák társadalmi traumát

Kiknek nem ajánljuk?

- kisgyerekes szülőknek
- akik inkább nem akarnak szembesülni az efféle borzalmak részleteivel
- akik nem szeretik a lassú tempójú, szűkszavúan fogalmazó filmeket

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.