John Lennon Beatles világsztár lövés Yoko Ono évforduló énekes
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Három évtizeddel azután, hogy New Yorkban meggyilkolták John Lennont, legendája elevenebb, mint valaha.

John Lennont 1980. december 8-án négy, hátulról leadott lövéssel leterítették lakhelye, a Central Parkra néző elegáns Dakota ház kapuja előtt. A Beatles egykori tagja ekkor már tizenkét éve második felesége, a japán Yoko Ono avantgárd művésznő oldalán élt, és együtt nevelték közös fiukat, az akkor ötéves Seant.

Forrás: AFP
Forrás: AFP


John Lennon, aki közismert volt pacifista meggyőződéséről, halála előtt nem sokkal korábban ünnepelte negyvenedik születésnapját: idén október 9-én töltötte volna be hetvenedik életévét. Mark David Chapman, a zavaros személyiségű gyilkos, aki akkor 25 éves volt, elismerte bűnösségét és azzal magyarázta tettét, hogy fel akarta hívni magára a figyelmet. Életfogytiglani elzárásra ítélték, és ma is a New York északi részén található Attica börtön foglya. Eddig hat alkalommal utasították vissza feltételes szabadlábra helyezési kérelmét, utoljára idén szeptemberben. Yoko Ono ellenzi, hogy kiengedjék férje gyilkosát, mert úgy érzi, veszélyeztetné a maga és a ma 35 éves Sean személyes biztonságát.

John Lennon rajongói október 8-án és 9-én évről évre összegyűlnek a Central Park egyik szegletében, amelyet a Beatles Strawberry Fields Forever című dalának emlékére Eperföldnek neveznek. Egy mozaikon az Imagine felirat látható, ez volt az ex-Beatle talán leghíresebb dala azt követően, hogy "a négy liverpooli fiú" együttese felbomlott. A mai napig filmek készülnek, életrajzok jelennek meg Lennonról, és nem csupán zenei örökségét ismerik el, hanem egy egész korszak jelképeként is méltatják.

Barátkozz a Life.hu-val az iWiWen és a Facebookon is!



Christina Aguilera meghízott, és rosszul néz ki!http://www.life.hu/legykepben/napfotoja/20101207-christina-aguilera-meghizott-es-rosszul-nel-ki.htmlMagyarországra jön a Roxette!http://www.life.hu/legykepben/napfotoja/20101206-magyarorszagra-jon-a-roxette.htmlCsillagot kapott Dr. Szöszihttp://www.life.hu/legykepben/napfotoja/20101202-csillagot-kapott-dr-szoszi.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.