Koltai Róbertet is lecsukhatják többmilliárdos adócsalás miatt?

2010.12.10. 11:34

P. Koltai Gábort, a híres színész fiát adócsalással vádolják: közös cégük 2,3 milliárd forintnyi fiktív számlát gyártott, hogy igazolni tudja a filmkészítésre kapott állami támogatásokat.

A Bors információi szerint P. Koltai Gábornak több cége is van, és némelyikben édesanyja, Pogány Judit és és édesapja is tulajdonos volt. A Filmsziget Művészeti Kft - az cég, amely most a fiktív számlák miatt adócsalási ügybe keveredett - egyedüli tulajdonosa Koltai Róbert, ügyvezető igazgatója pedig a fia.

Forrás: [origo] Fotó: Szabó Pál


Magasházy Katalin jogász a Borsnak nyilatkozva azt mondta, egy ilyen bűncselekményért 2-8 börtönt is kaphatnak az elkövetők.: "Érdemi kérdésekben a tulajdonos hivatott dönteni, de a napi teendőket az ügyvezető végzi. önállóan jár el, van lehetősége önálló döntéseket hozni. Így csak a nyomozás derítheti ki, megállíptható-e a tulajdonos felelőssége a cég ügyeiben. Előfordulhat, hogy a tulajdonos nem is tud az ügyvezető döntésiről." Jelenleg 5 embert gyanúsítanak az ügyben.


A bíróság elrendelte P. Koltai Gábor filmproducer előzetes letartóztatását, akit csalással, adócsalással és magánokirat-hamisítással gyanúsítanak - tudtuk meg a Borsból. A producer nevéhez fűződnek többek között a Magic Boys, a Megy a gőzös, a Világszám és a Tüskevár című filmek. A Magyar Mozgókép Közalapítvány is többször támogatta produkcióit. "Tavaly 46 millió 200 ezer forint normatív, 22 millió forint visszatérítendő és 22 millió koprodukciós támogatást kapott P. Koltai Gábor. A Megy a gőzös című filmért 50 millió forint normatív és 30 millió forint egyéb támogatást kapott" - mondta a Borsnak Oláh Kata, az MMKA szóvivője.


A pénzügyőrök összesen négy, háromdimenziós animációs film számláit vizsgálják. A gyanú szerint P. Koltai Gábor fiktív számlákkal igazolta az állami támogatás elköltését.

Koltai Róbertet és feleségét a tragédia úgy tűnik, ismét közelebb hozta egymáshoz. "Koltaiék teljesen kiborultak az ügy miatt. Az az érdekes, hogy fiúk letartóztatásának hírére teljesen összezárt a család" - mondta a pár egyik ismerőse. Mint ismeretes, Koltai évekkel ezelőtt megcsalta feleségét, melynek kitudódása igen nagy botrányt okozott a házaspár körül.

Barátkozz a Life.hu-val az iWiWen és a Facebookon is!Angelina ismét gyermeket akar?http://www.life.hu/legykepben/napifriss/20101209-angelina-ismet-gyermeket-akar.html Lady Gaga a legprovokatívabb énekesnő!http://www.life.hu/legykepben/napifriss/20101209-lady-gaga-tarolt.html Visszatér a Barátok közt szépsége!http://www.life.hu/legykepben/napifriss/20101209-visszater-a-baratok-kozt-szepsege.html
perKoltai RóbertPogány Judit