szórakozás tragédia pánik
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Szombat éjjel 3 fiatal lány vesztette életét Budapesten a West Balkán nevű szórakozóhelyen. A rendőrség információi szerint feltehetőleg agyontaposták őket a tömegben. Szemtanúk beszámolói szerint óriási volt a zsúfoltság a rendezvényen.

A szórakozóhelyen szombat éjjel 23 óra körül történt a tragédia. Eddig tisztázatlan körülmények között a diszkóból kiáramló tömegben pánikhangulat alakult ki, és ennek során három fiatal lány életét vesztette.

A rendőrség honlapján hajnalban közzétett közlemény szerint az összegyűjtött adatok alapján kizárható az a sajtóértesülés, hogy a tragédiát késelés okozta. A Budapesti Rendőr-főkapitányság vizsgálja a szervezők felelősségét, valamint igazságügyi orvosszakértő bevonásával a halálesetek okát. A helyszínen hajnalban tartott sajtótájékoztatón a rendőrség szóvivője, Horváth Katalin Fanni kijelentette: vizsgálja a rendőrség, hogy a helyiségben többen tartózkodtak-e, mint amennyi a befogadóképessége, illetve azt is, hogy a megfelelő menekülési útvonalak biztosítottak voltak-e. Egyben cáfolta, hogy tömegverekedés tört volna ki.

Honnan tudhatod, hogy biztonságos buliba mész?









Beléptetés a tragédia éjszakáján - Nézd meg a videót!

http://www.youtube.com/v/kFErwXJabPw?fs=1&hl=hu_HU


Az egyik internetes bejegyzés szerint az egész téren állt a szórakozóhelyre bejutni kívánók sora; amikor a ruhatár is megtelt, mindenki elindult lefelé a lépcsőn, szemben a beáramló tömeggel. Egy másik blogoló azt írta, az indította el a tömeget, hogy valakit megkéseltek.

Videóriport a helyszínről - Nézd meg a videót!

http://www.youtube.com/v/WWm3SduSwyQ?fs=1&hl=hu_HU


"A már amúgy is iszonyatosan nyomorgó tömeget lelökték a lépcsőkön. Mint a dominó, úgy dőltünk le. Ember ember hátán, alattam öten feküdtek. Azt hittem, hogy meghalok." - olvasható a bejegyzésben.

A helyszínen szombaton éjjel az origo videóstábja is több szemtanúval beszélt, akik látták a hatalmas tömeget.

Mindenki mindenhonnan nyomott! - Nézd meg a videót!

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=FtxdNiODvcPTbVzZ



Még több helyszíni beszámolót itt olvashatsz!

A Nyugati pályaudvar várótermében több száz fiatal várakozott, akik egy szál pólóban menekültek ki a diszkóból, és többük elmondása szerint azért nem tudtak hazamenni, mert irataik és lakáskulcsaik kabátjukban és táskájukban a szórakozóhelyen maradtak, amelyeket csak a bűnügyi szemle után kaphattak meg.


Megemlékezés a lányokról - kommentár nélkül

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=g7uZWjxpcS3oInNL


Miért alakulhat ki pánik?

A pánik kialakulásának egyik lényeges előfeltétele, hogy az adott veszélyhelyzetből legyen reális lehetőség a menekülésre
- derül ki a pszichológiai szakirodalomból. Veszélyhelyzetben veszélyhelyzetből minden ember menekülni akar. A "hasznossági sorrend" érvényesül, amelynek lényege, hogy az ember mindent elkövet, hogy biztonságosan megmeneküljön. A menekülési sorrend kialakítása óriási feszültségkeltő tényező, hiszen természetes emberi reakció a veszélyhelyzetből való menekülés vágya. Azzal, hogy a "gyengébbeket" valaki maga elé engedi extrém mértékben növeli a kockázatot. Tömeghelyzetben vagy hirtelen támadt vihar okozta veszélyhelyzetben az emberek nincsenek tekintettel egymásra. Képesek egymást fellökni, eltaposni (lásd augusztus 20-i tűzijáték közbeni, vihar okozta riadalom).

A pánikról és a túlélési esélyeidről még többet olvashatsz itt!

Forrás: MTI
Pedagógiai és pszichológiai ismeretek
rendészeti vezetőknek, 2009.




Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.