Katharine Hepburn Mel Gibson Jack Nicholson Leonardo DiCaprio Heath Ledger Kim Basinger Helen Hunt Meryl Streep Oscar 2011
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Már csak órák kérdése, hogy végre megtudjuk, A közösségi háló vagy A király beszéde tarol 2011-ben, netán meglepetések várnak ránk az idei díjkiosztón? A nyertesek nyilvánosságra hozatala előtt tekintsük át az Oscar "legjeit": bukások és győzelmek a díjátadókon.

A legtöbbször díjazott alkotások

Eddig mindössze három alkalommal fordult elő, hogy 11 Oscarral jutalmazott egy filmet az Akadémia, ezek pedig a Ben Hur (1959), a Titanic (1997) és a Gyűrűk ura: A király visszatér (2003) voltak. Ez utóbbi volt az egyetlen mozi, mely minden jelölését díjra váltotta.


Az öt fő kategória - legjobb film, legjobb rendező, legjobb eredeti/adaptált forgatókönyv, legjobb férfi és női főszereplő - mindegyikét mindössze három film tudta csak elnyerni: Ez történt egy éjszaka (1934), Száll a kakukk fészkére (1975) és A bárányok hallgatnak (1991).

A legjobb idegen nyelvű film díjára a legtöbb alkalommal Franciaország alkotásait jelölték - 36 alkalommal, a legtöbb díjat - 10-et - pedig Olaszország nyerte filmjeivel.

Persze nem minden film váltja be a hozzá fűzött reményeket. Tavaly például az Avatart - a hatalmas közönségsiker ellenére - alig jutalmazták: kilenc jelöléséből mindössze három technikai díjat kapott James Cameron filmje.

Oscarok történelmében női rendező tavaly kapott először díjat: 2010-ben Kathryn Bigelow A bombák földjén című művével került a kitüntetett rendezők közé.


Színészek, akiknek bejött az Oscar

A legtöbb díjat elnyert színész Katharine Hepburn volt - ő négy alkalommal kapta meg az Oscart, ráadásul mindegyiket főszereplőként (Morning Glory - 1933, Találd ki, ki jön vacsorára - 1967, Az oroszlán télen - 1968, Az aranytó - 1981).

A férfiak között Jack Nicholson a legsikeresebb: neki három Oscar-díja is van. (Száll a kakukk fészkére - 1976, Becéző szavak - 1984, Lesz ez még így se - 1998). A legtöbb jelöléssel Meryl Streep büszkélkedhet: őt 15 alkalommal jelölte az Akadémia, melyből kettőt díjra is váltott (Kramer kontra Kramer - 1980, Sophie választása - 1982).


A legidősebb díjazott az Oscar-díj történelmében Jessica Tandy volt: a szobrocskát 82 éves korában vehette át a Miss Daisy sofőrje (1989) főszerepéért. Tatum O'Neal pedig mindössze 10 éves volt, amikor elnyerte a díjat a Paper Moon (1973) című filmben nyújtott alakításáért, mint a legjobb női mellékszereplő.

2009-ben a fiatalon meghalt ausztrál Heath Ledgert posztumusz Oscar-díjjal tüntették ki A sötét lovag című Batman-filmben nyújtott zseniális alakításáért. Peter Finch pedig 1976-ban kapott posztumusz díjat a Hálózat főszerepéért.


Akiket mellőzött a Filmakadémia

Mel Gibson remek rendező - A rettenthetetlen című filmjéért 1995-ben elnyerte a legjobb film és a legjobb rendezés díját, de mint színészt még sosem díjazták. Persze számtalan művészt mellőztek eddig is a prominens listáról, de mi lassan díjat adnánk Leonardo DiCapriónak, akit imádtunk már a Gilbert Grape-ben, majd később a Kapj el, ha tudsz és az Eredet című filmekben.


Akiknek nem hozott szerencsét Oscar

Azt hihetnénk, hogy az Oscar-díjas színészekért kapkodnak a rendezők. Sally Field csak évekkel a második díja után kapott néhány jelentősebb szerepet, de az utóbbi években nem is hallani róla. Kevin Costner a Farkasokkal táncoló 1990-es sikere után szinte egyáltalán nem talált hozzá illő filmet, csak B-kategóriás mozik főszerepeit kapta meg. Roberto Benigni 1999-ben nyerte el a díjat az Élet szép című film főszerepéért, de az utóbbi években teljesen eltűnt a palettáról. Helen Hunt és Kim Basinger sem jeleskednek mostanában - a színésznők az Oscar kézhezvétele óta kevés értékelhető filmben játszottak.

Kiknek szurkolnak a magyar sztárok az Oscar-gálán?http://www.life.hu/legykepben/napifriss/20110224-magyar-sztarok-velemenye-oscar-2011.htmlKészülődés az Oscar-gálárahttp://www.life.hu/legykepben/napfotoja/20110224-oscargala-2011.htmlOscar és ami mögötte vanhttp://www.life.hu/legykepben/napifriss/20110221-az-oscardij-tortenete-keszitese-magyar-oscardijasok.htmlAz Oscar-díjátadó hatalmas botrányaihttp://www.life.hu/legykepben/napifriss/20110222-botranyok-az-oscardij-atadasakor.htmlMegdöbbentő: Fiatal sztárok vezetik az Oscar-gálát!http://www.life.hu/legykepben/napifriss/20101130-megdobbento-fiatal-sztarok-vezetik-az-oscargalat.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.