Bejött a papírforma: Natalie Portman és Colin Firth is Oscar-díjat kapott

Anne Hathaway Colin Firth Tom Hanks filmakadémia Natalie Portman Nicole Kidman James Franco sztárok Justin Timberlake Hollywood Oscar-díjkiosztó vörös szőnyeg szobor
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A hetek óta tartó előkészületek után végre kiosztották a filmszakma legjobbjainak járó Oscar-díjakat Hollywoodban.

Az idén a régi nagy nevettetők és a korosodó színészek háttérbe szorultak, hiszen két fiatal vette birtokba a Kodak Színház pódiumát: Anne Hathaway és James Franco. Ők ketten voltak a házigazdái a 83. Oscar-díj-kiosztónak Los Angelesben. Elegáns ruhakölteményekben és milliós ékszerekben az idén sem volt hiány, és az est rendezői gondosan ügyeltek még arra is, hogy minden egyes felkonferálásba becsempésszenek egy kis humort is.

Forrás: AFP
Forrás: AFP

Anne Hathaway és James Franco

A legjobb látványterv kategóriában mindössze három film versenyzett, de végül az Aliz csodaországban kapta meg az idei év első Oscar-díját Tom Hankstől, aki a legjobb fényképezés kategóriában is átadhatott egy elismerést, az Eredet című filmért.

A 95 éves Kirk Douglast állva tapsolta a közönség, amikor a színpadra érkezése után azonnal udvarolni kezdett az est női házigazdájának, Anne Hathaway-nek.

A legjobb női mellékszereplőnek járó Oscart Melissa Leo kapta, aki kereste a szavakat, és arra kérte Kirköt, hogy csípjen bele, mert nem hiszi el, hogy ő nyert.

A legjobb rövid animációs film 2011-ben a The Lost Thing című alkotás lett. A normál animációs film kategóriában pedig a Toy Story 3. része vihette el az Oscart, amelyet Mila Kunis és Justin Timberlake adott át a nyerteseknek.

A legjobb adaptált forgatókönyv kategóriában Aaron Sorkin és a Közösségi háló nyert. A legjobb eredeti forgatókönyvért pedig David Seider és A király beszéde című film zsebelhette be első Oscarját. Az idegen nyelvű filmek kategóriájában az Egy jobb világ című alkotás vehette át a díjat, amelyet már Golden Globe-díjjal is jutalmaztak néhány héttel ezelőtt.

Forrás: AFP
Forrás: AFP

Christian Bale

A legjobb férfi mellékszereplőnek járó Oscart Reese Witherspoon adta át Christian Bale-nek, a The fighter (A harcos) című filmben nyújtott remek alakításáért.

A legjobb zene kategóriában is a Közösségi háló nyerte el az aranyszobrocskát, a hangkeverés kategória díjazottja pedig az Eredet című film lett, amely a legjobb hangvágásnak járó Oscar-díjat is bezsebelhette. A legjobb sminkeseknek járó elismerést a Farkasember nyerte. A díjat Dave Elsey és Nick Baker vehették át. Az Alíz csodaországban pedig a legjobb kosztümökért járó elismerést tudhatja magáénak, amelyet Collen Atwood vihetett haza.

A legjobb dokumentum-rövidfilm kategóriában nyert a Strangers No More, de a God Of Love és az Inside Jobot is jutalmazta az akadémia egy Oscarral, a legjobb dokumentumfilmnek járó kategóriában.

Billy Crystalnak is adtak pár percet az est rendezői, hiszen a parodista már nyolcszor vezette az Oscart, így most is szerzett néhány kellemes percet egyedi humorával több millió ember számára. Újabb díjjal jutalmazták az Eredetet, mégpedig a legjobb vizuális effekteknek járó Oscart kapta a remek alkotás. A legjobb vágásért járó elismerést pedig a Közösségi háló zsebelhette be, ami a harmadik Oscarja volt a filmnek eddig az este folyamán.

A legjobb betétdalt Randy Newman és a We Belong Together című alkotás nyerte. Kathrine Bigelow, a tavalyi év Oscar-díjas rendezőnője pedig örömmel adta át az idén a csillogó szobrocskát Tom Hoopernek, aki a 2011-es év legjobb rendezője A király beszéde című filmjéért.

Jeff Bridges a legjobb női főszereplőnek járó Oscart a mindenki által befutónak tartott Black Swan (Fekete hattyú) főszereplőjének, az első gyermekével várandós Natalie Portmannek adhatta át. A bájos színésznő kézen fogva lépett a színpadra szerelmével, és meghatódva mondott köszönetet a film alkotóinak és kedvesének.

Az előző évben díjazott Sandra Bullock konferálta fel a legjobb férfi főszereplők jelöltjeit. Az Oscart pedig nem más, mint Colin Firth kapta, aki könnyeivel küszködve mondott köszönetet mindenkinek, aki támogatta, majd távozott a színfalak mögé.

Végezetül a 83. Oscar-díjkiosztó gálának a legutolsó díját Steven Spielberg adhatta át: 2011 legjobb filmje A király beszéde lett, amely a 12 jelöléséből mindössze négyet váltott be.

Forrás: AFP
Forrás: AFP

Christian Bale, Natalie Portman, Melissa Leo, Colin Firth



Érdekességek, kulisszatitkok a vörös szőnyegről

Justin Timberlake nem szerelmével, Jessica Biel színésznővel érkezett a díjátadóra, hanem az édesanyjával. Steven Spielberg pedig nagylányával vonult végig a Kodak Színház bejárata előtt napok óta szépen egyengetett vörös szőnyegen. Hugh Jackman A király beszédét tippelte meg a legjobb film nyertesének, ami be is jött neki. Donald Trumpnak pedig fogalma sem volt arról, hogy milyen márkájú öltönyt visel a díjkiosztón, amikor megkérdezte tőle egy riporter.

Forrás: AFP
Forrás: AFP

Justin Timberlake és anyukája

Barátkozz a Life.hu-val az iWiWen és a Facebookon is!



Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.