Tóth Gabi Egészség Hídja mellrák Kozma Orsi ciszta Ábel Anita sztárok rákszűrés Ungár Anikó rákgyógyítás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Tóth Gabi és Ungár Anikó is csatlakoztak az Egészség Hídja programhoz, mivel a mellrák elleni küzdelem két új arca a két talán legveszélyeztetettebb korosztályt képviseli.

Ötven év felett már megsokszorozódik a kockázat, éppen ezért volna szükség a rendszeres rákszűrésre. A tizen-, huszonévesek körében pedig pont a betegségtudat hiánya okozhatja a bajt. Tóth Gabi szerint az ő korosztálya legtöbbször csak legyint, hogy velem biztosan nem történhet meg...pedig de.

Fotó: Mudra László [origo]
Fotó: Mudra László [origo]

"Én tudom, hogy milyen amikor azon izgulsz két hétig, hogy vajon jóindulatú-e az a csomó, amit a melledben találtak. Szörnyű, idegörlő, és csak arra tudsz gondolni, hogy miért én? De nem is akarok már erre emlékezni! Otthon is el lehet végezni ezt a vizsgálatot. Ez azért fontos különösen, mert az én korosztályom úgy van ezzel, hogy sokan cikinek tartják, ha egy vadidegen ér a mellükhöz. De a betegség nem válogat. Vegyük egy kicsit komolyabban!" - mesélt szörnyű élményeiről a life.hu-nak a tehetséges énekesnő.

Gabi ma már tudatosan figyel magára, és rendszeresen jár szűrővizsgálatra, hiszen tudja, hogy bármilyen betegséggel szemben a legnagyobb fegyver az idő.

Fotó: Mudra László [origo]
Fotó: Mudra László [origo]


Így van ezzel Kozma Orsi is, aki még soha nem beszélt arról a napról, amikor a szokásos vizsgálat során csomót találtak a mellében.

"Szerintem ez egy intim dolog, sokáig úgy voltam vele, hogy nem tartozik senkire. De látva az Egészség Hídja kitartását azt hiszem, kötelességünk kiállni mellette. Félelmetes, amikor azt hallja az ember, hogy nemcsak mellrák szűrésre nem mennek a nők, hanem nagy százalékuk 30 éves kora után megy először nőgyógyászhoz. Pedig ha időben fedezik fel, akkor a mellrák is gyógyítható. Tavaly történt az, hogy a nőgyógyászom gyanús jeleket talált és mammográfiára küldött. Nagyon megijedtem, kétségbeestem, és akkor esett le, hogy én ezt igazából elhanyagoltam, sokkal gyakrabban kell vizsgálni magunkat. Szerencsére kiderült, hogy csak cisztáról van szó, de ez felnyitotta a szemem, hogy minden apró jelre figyelni kell.

Fotó: Mudra László [origo]
Fotó: Mudra László [origo]

Nem volt ilyen szerencsés Ábel Anita nagynénje. A színésznő januárban veszítette el őt.

"Nála öt évvel ezelőtt diagnosztizáltál a mellrákot, túl volt egy sikeres kemoterápián, már azt hittük minden rendben, de aztán előröl kezdődött az egész. Ő Kárpátalján élt, ahol az egészségügyi ellátás sokkal rosszabb, mint nálunk, persze utólag könnyű okosnak lenni, de talán, ha még komolyabban veszi, ha időben kiderül, hogy mekkora a baj, most is velünk lehetne. Az ő története az, ahogy láttam, hogy leépül, 38 kilósra fogy egy életerős nő örökre bennem marad..."

Az Egészség Hídja Összefogás az Egészségért a Mellrák Ellen Egyesület idén ünnepli a 10. évfordulóját, így az biztos, hogy még többet hallunk majd róluk az októberi lánchídi sétáig, ahol Galambos Erzsi és Dobó Kata helyett mostantól Ungár Anikót és Tóth Gabit láthatjuk majd, Sebestyén Márta és Detre Diána mellett.


Sütő Hajnalka


/1103/Ung_r201132511397




Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.