Eurovíziós Dalfesztivál - Kialakult a magyar döntő mezőnye

Csiszár Jenő Király Linda Eurovíziós Dalfesztivál zsűri A Dal M1 Wolf Kati Király Viktor
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Kialakult az Eurovíziós Dalfesztivál magyar indulóját kiválasztó finálé mezőnye: a szombati második elődöntőből a zsűri Gyurcsík Tibort, Veres Mónikát és a Király testvéreket, a nézők szavazatai a Fábián Juli és a Zoohackert juttatták tovább.

Az első helyen a Gyurcsík Tibor által előadott Back In Place című dal (szerzők: Szabó Zé és Johnny K. Palmer) végzett, mögötte a Veres Mónikától hallott This Love (Molnár Imre, Chris Landon, Taryn Murphy), valamint a Király testvérek, Linda, Ben és Viktor által énekelt Untried című szám (Pras Michael, Roy Hamilton és Király Linda szerzeménye) lett döntős.

Forrás: MTI
Forrás: MTI

Gyurcsík Tibor


Az m1 és a Duna World csatornán az A Dal című műsor keretében élőben közvetített második elődöntőben a tíz dal elhangzása után a nézők SMS-ben szavazhattak a negyedik továbbjutóra, aki a Fábián Juli és a Zoohacker lett a Like A Child című dallal (szerző: Palásti Kovács Zoltán és Fábián Juli). A zsűriben Rákay Philip, az m1/m2 intendánsa, Wolf Kati, az Eurovíziós Dalfesztivál tavalyi magyar indulója, Csiszár Jenő rádiós műsorvezető és Rakonczai Viktor zeneszerző kapott helyet.

Forrás: MTI
Forrás: MTI

A zsűri


A jövő szombati nyolcas döntőbe már korábban bejutott a Compact Disco a Sound of Our Heart című dallal, Heincz Gábor "Biga" a Learning To Let Góval, Molnár Ferenc Caramel a Visionnel, illetve a tévénézők voksaival Tóth Gabi a Nem kell végszó című számmal. A február 11-i fináléban fog eldőlni, melyik szám képviseli Magyarországot az Eurovíziós Dalfesztiválon Bakuban május 22. és 26. között.

Forrás: MTI
Forrás: MTI

Tóth Gabi, Molnár Ferenc Caramel, a Compact Disco együttes tagjai
és Heincz Gábor "Biga"


Idén 43 ország vesz részt az Európai Műsorszolgáltatók Szövetsége által szervezett versenyen. A dalfesztivált ezúttal azért rendezik Bakuban, mert tavaly Düsseldorfban egy azeri duó, Ell és Niki nyert a Running Scared című dalával. Az már eldőlt, hogy a Magyarországot képviselő dal a május 22-i első elődöntőben fog elhangzani. Az idei versenyen olyan dalok indulhatnak, amelyeket 2011. szeptember 1. előtt nem publikáltak, és koncerten sem hangzottak el. Nem szerepelhet a versenyben feldolgozás, és a dalok legfeljebb három perc hosszúak lehetnek.

Az Eurovíziós Dalfesztivált először 1956-ban rendezték meg, a legjobb magyar helyezést Bayer Friderika érte el, aki Jeney Szilveszter szerzeményével, a Kinek mondjam el vétkeimet? című dallal 1994-ben negyedik lett Dublinban. A korábbi győztesek közül sokan világsztárokká váltak, köztük a svéd sikercsapat, az ABBA, a brit Cliff Richard, Olivia Newton-John vagy a Shadows együttes, az izraeli Ofra Haza és az egykor svájci színekben induló, kanadai Céline Dion.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.