Május elseje munka munkaszünet
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Kevesen tudják, miért is ezt a dátumot választották ki a munka ünnepének.

1886. május 1-jén a chicagói munkás szakszervezetek sztrájkot szerveztek a nyolcórás munkaidő bevezetéséért. 1889. július 14-én Párizsban megalakult a II. Internacionálé, ahol úgy határoztak, hogy a három évvel korábbi chicagói tüntetés kezdetének negyedik évfordulóján, 1890. május 1-jén a szakszervezetek és egyéb munkásszerveződések együtt vonuljanak fel országszerte a nyolcórás munkaidő bevezetéséért. A tüntetések az Egyesült Államokban olyan jól sikerültek, hogy 1891-ben május elsejét hivatalosan is a "munkásosztály nemzetközi összefogásának harcos ünnepévé" nyilvánították.

AFP
AFP

Csillagot kapott John Cusackhttp://www.life.hu/legykepben/napfotoja/20120425-csillagot-kapott-john-cusack.htmlBikaviadal Spanyolországbanhttp://www.life.hu/legykepben/napfotoja/20120424-bikaviadal-spanyolorszagban.htmlAngelina Ecuadorban járthttp://www.life.hu/legykepben/napfotoja/20120423-angelina-jolie-ecuadorban-jart.htmlPamela a jó ügyérthttp://www.life.hu/legykepben/napfotoja/20120420-pamela-anderson-a-jo-ugyert.htmlHetvenöt éves a világsztárhttp://www.life.hu/legykepben/napfotoja/20120420-hetvenot-eves-a-vilagsztar-jack-nicholson.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.