Nelson Mandela apartheid emlékmű
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Különleges emlékművet avattak Nelson Mandelának Dél-Afrikában azon a helyen, ahol az egykori polgárjogi harcost, későbbi elnököt ötven évvel ezelőtt letartóztatták. Az ünnepségen részt vett Jacob Zuma, a Dél-afrikai Köztársaság jelenlegi elnöke.

Az alkotást Zuma leplezte le szombaton Howickban, nem messze Durbantől. A monumentális mű ötven fémrúdból formázza meg Nelson Mandela világszerte jól ismert arcát. Jacob Zuma kijelentette, arra bátorítják a jövő generációit, hogy látogassanak el erre a helyre, hogy inspirációt merítsenek.

Forrás: AFP
Forrás: AFP

A 94 éves Mandelát annak idején 1962. augusztus 5-én tartóztatták le, s 27 évet töltött az apartheid rendszer börtöneiben. Ez idő alatt a világ tán legismertebb politikai foglya lett, 1990-es szabadulása, majd az apartheid összeomlása után ő lett 1994-ben a Dél-afrikai Köztársaság első fekete bőrű elnöke. 1999-ig volt hivatalban.

Forrás: MTI

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.