Döbbenetes mutatvány: az űrből ugrott le egy férfi a Földre - túlélte

sztratoszféra Bázisugrás sportoló extrém sport ejtőernyőzés Felix Baumgartner
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az egyik legnagyobb videomegosztó portálon élőben követhettük, ahogy Felix Baumgartner bázisugró 39 kilométeres magasságból leugrik a Földre. Az ugrás összesen mintegy tíz percig tartott, ebből 4 perc 19 másodperc volt a szabadesés, utána a férfi ejtőernyővel ereszkedett tovább.

A "Rettenthetetlen Felix" becenevű extrémsportoló a hét elején próbálkozott volna azzal, hogy 36 kilométeres magasságból ugrik le az űrből. Ezzel ő lett volna a világon az első ember, aki szuperszonikus sebességgel zuhan szabadesésben, és ezzel megdönt három másik világrekordot is. Akkor a kísérlet elmaradt.

Forrás: Youtube
Forrás: Youtube

A 43 éves egykori katonai ejtőernyős úgy döntött, október 14-én, vasárnap újra megkísérli a nagy ugrást, amelynek tudományos jelentősége is van, hiszen új űrhajósöltözékek és űrbéli mentési technikák kifejlesztéséhez járulhat hozzá. A férfi ultravékony héliumballon alatt függő kapszulában emelkedett 39 kilométer magasba. Az utazás felfelé 2 és fél órán át tartott, lefelé csak tíz percig - akkor viszont 1100 kilométer/órával zuhant. A túlélést segítette különleges nyomás- és hőálló űrhajósruhája. ,

Rettenthetetlen Félix valószínűleg több világrekordot is megdöntött a kísérlettel: ha a mérési adatok igazolják, ő lesz az első, aki szabadesésben átlépi a hangsebességet, ez lesz a leghosszabb szabadesés és a legmagasabb emberes ballonos repülés is. A jelenlegi csúcstartó amerikai Joseph Kittinger 1960-ban 31 ezer 333 méter magasból ugrott ki egy hőlégballonból.

Forrás: MTI/Life.hu

Legyél csinos izzadtan is! - Trendi és praktikus sportruhák őszrehttp://www.life.hu/legytrendi/oszibutik/20121002-legyel-csinos-izzadtan-is-trendi-es-praktikus-sportruhak-oszre.html"A fiúkból nem szeretnénk versenysportolókat nevelni" - Jaksity Kata őszintén vallott a gyermeknevelésrőlhttp://www.life.hu/anyaskodj/20120925-igy-nevelik-a-gyereket-a-sztaranyukak-jaksity-kata.htmlBelehalt az utolsó ugrásba egy sportoló - 4 hónapos terhes volthttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20120917-belehalt-az-utolso-ugrasba-egy-sportolo-4-honapos-terhes.htmlŐk a legszebb magyar sportolók - Ráadásul együtt járnak!http://www.life.hu/szeress/20120913-vass-dora-ritmikus-sportgimnasztikazo-es-toth-david-kajakos-a-legszebb.htmlElárulta, hogy mire költi olimpiai jutalmát a sportolóhttp://www.life.hu/legykepben/20120909-cseh-laci-elarulta-hogy-napelemekre-es-felkeszulesere-kolti-20-millio.htmlA sportolónő, akiből tökéletes férfi letthttp://www.life.hu/szepulj/20120905-takacs-nora-yvonne-buschbaum-sportolono-ferfiva-operaltatta-magat-ma-o.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.