matyó hímzés A Nagy Duett ruha Csézy énekesnő matyó örökség
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Különös, családi kötődése van Csézynek a matyó mintákhoz, így az énekesnő szinte a világörökség részének érezheti magát.

Kövesd a Life.hu-t a Facebookon is!




Forrás: SuperTV2
Forrás: SuperTV2

"A matyó népművészet az UNESCO világörökség listájára került, és ezt családi sikernek könyvelhetem el. Ez a különlegesen szép minta az anyai dédnagymamám, Kisjankó Bori keze alatt született, akinek a Népművészet Mestereként Mezőkövesden már korábban emléket állítottak, ez az 1974-től működő Kisjankó Bori Emlékház. Szerintem ezek után nem kell megmagyaráznom, hogy miért szeretnék a lehető legtöbbször matyómintás ruhában szerepelni" - árulta el az énekesnő, aki Gesztesi Károllyal alkot duót a SuperTV2 vasárnapi showműsorában.

2012. december 5-én Párizsban az UNESCO Szellemi Kulturális Örökség Kormányközi Bizottságának 7. ülésén felvették a matyó népművészet - egy hagyományos közösség hímzéskultúrája és a Solymászat mint élő emberi örökség című örökség-elemeket az emberiség szellemi kulturális örökségének reprezentatív listájára.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.