Himalája-expedíció hegymászó holttest helikopter Kiss Péter Erőss Zsolt Kancsendzönga kopjafa
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Kedden megpróbálták megkeresni Erőss Zsolt és Kiss Péter holttestét, de az iszonyatos szél miatt csak 7700 méterig jutott a helikopter. Közben szerda este a Magyar Hegymászó Oktatók Egyesülete gyertyagyújtással emlékezik meg két hegymászónkra, Budapesten.

A Republica nepáli újság szerint kudarcba fulladt az Erőss Zsolt, Kiss Péter és három másik odaveszett hegymászó holttestének felkutatására indított helikopteres mentőakció - írja a Blikk. A zord idő miatt a helikopter a 7700 méter magasan lévő négyes tábort sem tudta elérni.

Forrás: Facebook/Erőss Zsolt, MTI/Kallos Bea
Forrás: Facebook/Erőss Zsolt, MTI/Kallos Bea

Erőss Zsolt és Kiss Péter

"Iszonyatos szél fújt, ráadásul a négyes tábor fölött már meredek sziklák húzódnak a csúcsig. A holttesteket lehetetlenség helikopterrel lehozni" - mondta a pilóta. Hozzátette: "Nincs más megoldás, a kormánynak helyi serpákat kell felküldenie a hegyre. Ha nem így lesz, a hegymászók örökre fennmaradnak a Kancsedzöngán."

Közben a minap tizenhárom erdélyi városban emlékeztek meg a két magyar hegymászóról, csak Gyergyószentmiklóson négyszázan voltak - tudósít az origo. Ahogy a Life.hu is megírta, Erőss Zsolt emlékére a Bükkben, Kiss Péternek pedig a Kékestetőn állítanak kopjafát.

Szerda este pedig a Magyar Hegymászó Oktatók Egyesülete gyújt gyertyát a Szemlőhegyi hegymászó emlékhelyen. Az eseményről itt lehet részletesen tájékozódni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.