Országos Vízügyi Főigazgatóság Duna BKK áradás rekord Magyarország vízszintemelkedés Csehország Bakondi György vasút fennakadás Németország kitelepítés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A Katasztrófavédelem szerint rekordvíz várható idén a Dunán. Tarlós István főpolgármester hétfő reggel másodfokú árvízvédelmi készültséget rendelt el Budapesten. A Margitszigetet ideiglenes védművel veszik körbe. Kedd este nyolc órától az alsó rakpartok teljes hosszában megállási tilalom lép életbe. Közben Európában is a víz az úr - tudósít az MTI.

Az elmúlt ötven évben nem volt olyan magas vízszint a Dunán, mint amilyenre a következő napokban várható árvízhelyzetben számítani kell - mondta Giró-Szász András kormányszóvivő hétfői sajtótájékoztatóján. Hozzátette: a védekezéshez szükséges összeg rendelkezésre áll, bármilyen probléma megoldását lehetővé teszi a költségvetés.

Forrás: MTI/Varga György
Forrás: MTI/Varga György

Győr-Moson-Sopron megye

Két megyében, Győr-Moson-Sopron és Komárom-Esztergom megyében van rendkívüli árvízvédelmi készültség - jelentette be Pintér Sándor belügyminiszter. A budapesti városnéző sétahajó kivételével hétfőtől bizonytalan ideig nem közlekednek a fővárosból induló, illetve oda érkező személyszállító kiránduló vízi járművek a Duna magas vízállása miatt.

Forrás: MTI/Kollányi Péter
Forrás: MTI/Kollányi Péter

Budapest

A Római-parton az [origo] tudósítója szerint már pakolnak a büfések, valaki a garázsába viszi a holmijait, valaki pedig a közelbe a barátja teraszára. A Margitszigetet pedig ideiglenes védművel veszik körbe. A közelgő árhullám miatt értékeik időbeni kimentésére hívta fel a Duna mellett lakók figyelmét hétfőn Dunakeszi polgármestere is.

Fennakadásokat okoz a Duna áradása az osztrák vasúton is. A folyó ugyanis vasútvonalakat mosott el, alagutakat árasztott el - közölte a Mávinform. A Budapest-Insbuck-Zürich útvonalon járó Wiener Walzer nemzetközi vonat nem jár, a Németországba közlekedő vonatok 100-120 perc késéssel, kerülő úton át haladnak osztrák és német területen. Arra kérik az utasokat, hogy aki teheti, halassza el ausztriai, illetve németországi és svájci utazását.

Forrás: MTI/AP/Patrick Seeger
Forrás: MTI/AP/Patrick Seeger

Németország

Több ezer embernek kellett elhagynia az otthonát Csehországban hétfőre virradó éjszaka az áradások miatt. Országszerte mintegy ötven helyen harmadfokú, tehát a legmagasabb árvízkészültség van érvényben.

Tovább emelkedett a folyók vízszintje hétfő reggelre Németország déli és délkeleti részén, számos településen katasztrófariadót rendeltek el, a védekezésben a Bundeswehr, a német hadsereg alakulatai is részt vesznek.

Utakat zártak le az árvíz miatthttp://www.life.hu/legykepben/20130402-az-arvizes-belvizhelyzet-miatt-21-utat-kellett-lezarni-az-orszagban.htmlVíz alá kerülhetnek az alsó rakpartokhttp://www.life.hu/legykepben/20130531-a-sok-eso-miatt-emelkedik-a-vizszint-a-duna-magyarorszagi.htmlFelhőszakadás, jégeső - Vasárnap jön az újabb viharhttp://www.life.hu/legykepben/20130519-felhoszakadas-jegeso-vasarnap-jon-az-ujabb-vihar.htmlPusztított a tegnapi vihar, jön a folytatáshttp://www.life.hu/legykepben/20130503-kidolt-fakhoz-es-epuletkarokhoz-riasztottak-a-tuzoltokat-a-tegnapi-vihar.htmlEzt üzente a hatalmas vihar március 15-énhttp://www.life.hu/tested-lelked/ezoteria/20130322-ezoteria-es-csillagjegy-2013-marcius-15en-es-2006-augustus-20an.html


Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.