Kisoroszi Duna védekezés tetőzés Budapest Csehország árvíz Esztergom Németország kitelepítés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A korábban vártnál is magasabban tetőzhet a Duna Budapestnél kedden. Emiatt fél méterrel magasabbra építik a budapesti gátakat. Kisoroszit hamarosan körbeveszi a Duna, így a község egy hétig lehet elzárva. Közben önkénteseket várnak a margitszigeti uszodához.

A Duna várhatóan kedden tetőzik Budapesten - jelentette be Pesti Imre, a fővárosi védelmi bizottság elnöke. A minden korábbinál magasabb várható vízszint miatt fél méterrel magasabbra építik a gátak tetejét a fővárosban, amelyek így 9,5 méteresek lesznek. A Nemzeti Sportközpontok továbbra is számít az önkéntesek segítségére a Margitszigeten, ahol a Hajós-Széchy Sportuszodát veszélyezteti a rekordárvíz - írja az MTI.

Forrás: AFP
Forrás: AFP

Homokzsákpakolás a Margitszigeten

Kilenc, a dunai árvíz miatt leginkább veszélyeztetett területet sorolt fel Orbán Viktor miniszterelnök csütörtök reggel a Belügyminisztériumban tartott sajtótájékoztatóján: ezek között van Mecsér és környéke, Komárom és térsége, az egyik vörösiszap-tározója miatt Almásfüzitő, a táti térség, Esztergom, Szentendre, Kisoroszi, valamint Budapest és Dunaújváros térsége. Pest megyében eddig 241 embert kellett kitelepíteni az árvíz miatt, és húsz településen van védekezés. Budakalászon 100, Dunabogdányban 2, Szentendrén 1, Sződligeten 115, Szobon 15, Halásztelken 8 embert kellett kitelepíteni. Dunakeszin 75 ember vesz részt a védekezésben, a vízügyi szakemberek irányításával folyamatosan építenek ki a 2-es út Dunakeszitől délre eső szakaszán egy több mint 600 méter hosszú nyúlgátat. Várhatóan csütörtök délelőtt lezárják a Tahitótfaluból Kisorosziba vezető utat a Duna áradása miatt, így a Szentendrei-sziget csücskében fekvő település szárazföldön megközelíthetetlenné válik - közölte a község polgármestere.

Esztergomban, a Prímás-szigeten megszüntették az áram- és a vízszolgáltatást az árvíz miatt. Megkezdik a sziget átvizsgálását, hogy senki ne maradjon a területen.

A dunai árvízi védekezés miatt otthonukat elhagyni kényszerülő betegeket és ápolásra szorulókat kórházak fogadják be - tájékoztatta a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet az MTI-t. A győri Petz Aladár Oktató Kórház csaknem száz beteg elhelyezésére készült fel. A váci Jávorszky Ödön Kórház Sződligetről a Viktor Speciális Otthonból 20, a Kék Duna Idősek Otthonából pedig öt gondozottat fogadott szerdán. A dunaújvárosi Szent Pantaleon Kórház-Rendelőintézet szintén helyet biztosít az otthonukat elhagyni kényszerülő krónikus betegeknek, valamint azoknak a művesekezelésre szorulóknak, akiket nem lehet hazavinni.
Az esztergomi Vaszary Kolos Kórház 80 ágyon tud fogadni dialízisre szoruló vagy mozgásukban korlátozott betegeket és kismamákat. A visegrádi Szent Kozma és Damján Kórház a 11-es út elárasztása miatt megnyitotta saját belső, védett útjait, így biztosítva a stratégiai fontosságú útvonalat.A komáromi Selye János Kórház felkészült a kórház esetleges vagy részleges kiürítésére is.

Fotó: Hámori Zsófia/Life.hu
Fotó: Hámori Zsófia/Life.hu


Európa más országai is küzdenek a vízzel. Továbbra is katasztrófával fenyeget az árvíz Németországban az Elba és mellékfolyói mentén, a helyzet nem javult csütörtök reggelre. Csekély mértékben a várt szint alatt - mintegy 10,7 méteren - tetőzött csütörtökön kora reggel az Elba az észak-csehországi Ústí nad Labemben és Decínben. A hidrometeorológiai előrejelzések több mint 11 méteres vízzel számoltak.


Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.