Árvíz - nem áll meg a metró a Batthyány téren

Duna védekezés tetőzés árhullám Bakondi György árvíz Orbán Viktor kitelepítés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Mivel a valaha volt legnagyobb árhullámmal kell szembenézni a Dunán, a legrosszabbra is fel kell készülni - mondta Orbán Viktor. Most csaknem 760 kilométeren van készültség és három település megközelíthetetlen. A 2-es metró szombat reggeltől nem áll meg a Batthyány téren. Közben véradásra hívják a budapestieket.

"Bekövetkezett az, amit szerettünk volna elkerülni, de sajnos nem sikerült: a határszakaszon már a valaha mért legnagyobb vízállás feletti vízszintet mértek a folyón, amely még árad" - így kezdte péntek reggeli sajtótájékoztatóját Orbán Viktor. Arra utalt, hogy Nagybajcsnál megdöntötte az eddigi rekordot a Duna vízszintje - írja az MTI.

Fotó: Hámori Zsófia/Life.hu
Fotó: Hámori Zsófia/Life.hu

Budapest, Margit híd

A legrosszabbra is fel kell készülni - jelentette ki a kormányfő, aki ezért minden korábbinál nagyobb összefogást és együttműködést kért mindenkitől. Közölte azt is, hogy a legnagyobb erőkkel most Győrújfalu térségében kell dolgozni, a községnél ugyanis megcsúszott a rézsű, de sikerült visszaépíteni a gátat. Győr-Moson-Sopronban nyolc településen folynak munkálatok, és eddig 25 embert telepítettek ki a megyében. A szomszédos Komárom-Esztergomban - ahonnan 38 embert telepítettek ki - két elzárt település van, Dömös és Pilismarót, és felkészültek arra is, ha esetleg el kell szállítani a betegeket a komáromi kórházból. Pest megyében egy község megközelíthetetlen, Kisoroszi, és 21 településen zajlik a védekezés, amely Budapesten is rendben halad.

Beszámolt egyúttal arról, hogy első fokú árvízi védekezés 305, másodfokú 199, harmadfokú 63 kilométeren zajlik, rendkívüli helyzet pedig 191 kilométeren van. Orbán Viktor szólt arról is: elrendelte, hogy a védekezési feladatok irányítását a vezényelt katasztrófavédelmi tisztek vegyék át a veszélyeztetett településeken. Jó hír, hogy eddig nem történt személyi sérülés, a munkálatok fegyelmezetten zajlanak, és sem Ausztriában, sem Németországban nem esik az eső, csapadék a hétvégéig sem várható, így az árhullám levonulását újabb eső nem befolyásolja.

Bakondi György katasztrófavédelmi főigazgató pedig felhívta a figyelmet arra, hogy Nagybajcsnál a Duna szintje meghaladta az eddigi legnagyobb vízmagasságot, és még nem tetőzik a folyó. A fővárosban hétfő reggel 885 centiméteren (plusz-mínusz 20 cm) tetőzhet a folyó. A korábbi 860 centiméteres rekordot 2006-ban mérték.

Közben az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ) ezúton kéri a fővárosi és az árvíz által nem érintett területeken élő 18-60 éves egészséges lakosságot, hogy az árvíz lezaljásának ideje alatt, a szervezett véradásokon még nagyobb létszámban vegyenek részt.

Az árvízi védekezés miatt a 2-es metró a szombat reggeli üzemkezdettől nem áll meg a Batthyány téren, a szerelvények áthaladnak az állomáson. A szentendrei (5-ös) HÉV-ek péntek déltől csak a Margit híd budai hídfőjéig közlekednek, a Batthyány téri végállomásra a Szentlélek térről induló pótlóbuszokkal lehet eljutni. A Budapesti Közlekedési Központ tájékoztatása szerint szombattól összevont metró- és HÉV-pótlóbuszt indítanak Széll Kálmán tér - Batthyány tér - Margit híd, budai hídfő - Szépvölgyi út - Tímár utca - Szentlélek tér útvonalon. A pótlóbusz jelzése M2-H5 lesz.

Árvíz - kedden tetőzik a Dunahttp://www.life.hu/legykepben/20130606-korabban-vartnal-magasabban-tetozhet-a-duna-budapestnel-hetfon-napkozben.htmlMenekítik az árvíz elől Csala Zsuzsáthttp://www.life.hu/legykepben/20130604-csala-zsuzsa-az-arviz-altal-fenyegetett-teruleten-a-romai.htmlÁrvíz - bárkit behívhatnak segítenihttp://www.life.hu/legykepben/20130604-arvizvedelmi-munkara-barkit-berendelhetnek-aki-aktiv-koru-es-egeszseges-egy.htmlÁrvíz: kiürítik a Római-parti lakóövezetethttp://www.life.hu/legykepben/20130604-arviz-budapesten-kiuritik-a-romaiparti-lakoovezetet-csehorszag-ezreket-kellett.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.