Országos Vízügyi Főigazgatóság helyreállítás Duna Országos Műszaki Irányító Törzs Margitsziget árhullám árvíz
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Szakaszosan újra járható lesz a pesti alsó rakpart. Valószínűleg szerdán megnyitják a Margitsziget egy részét is. Közben jó hír, hogy a műszaki irányító törzs szerint nem várható újabb árhullám a Dunán.

Szakaszosan megnyitják a pesti alsó rakpartot. A Lánchíd - Közraktár utca közötti és a Dráva utca - Jászai Mari tér közötti szakaszon hétfő este 10 órától lehet közlekedni. Ezzel párhuzamosan megszűnik a Hegyalja úton kialakított ideiglenes buszsáv és a Frankel Leó utcai lezárás is - tudósít az MTI. A Parlament mélygarázsának szivattyúzási munkái miatt továbbra is zárva marad a rakpart Jászai Mari tér és Lánchíd közötti szakasza.

Forrás: Ballai Vince - Origo
Forrás: Ballai Vince - Origo

Margitsziget - itt még víz alatt

A Budafoki úton a kedden kezdődő közműépítés miatt a Karinthy Frigyes út - Bertalan Lajos utca közötti szakaszra a célfogalmat leszámítva csak a tömegközlekedési járművek hajthatnak be, a Budafoki út egyéb szakaszain viszont a korlátozások megszűnnek.

A Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság közleménye szerint a Margitszigeten még folynak a helyreállítási munkálatok. Vélhetően szerdán az ideiglenes védmű utolsó homokzsákjait is elszállítják. A szakemberek azonban felhívták a figyelmet arra, hogy a Margitsziget ezután sem lesz biztonságos, mert a fellazult talaj miatt a fák még mindig kidőlhetnek, ezért szerdán is még csak részlegesen nyitják meg a szigetet.

A III. kerületben a Római-parton hétfő reggelre távolították el a vizet azokról a telkekről és házakból, amelyeket elöntött a Duna. Emellett a Királyok útján is megkezdődött az ideiglenes védmű elbontása. A bontás és a takarítás után ismét használni lehet ezt a közlekedési útvonalat. A fővárosi Népszigeten is folyik a helyreállítás, tizenkét helyszínen távolítják el a lappangó vizeket a katasztrófavédelem dolgozói.

Jó hír, hogy nem fenyeget újabb árhullám a Dunán. Az elmúlt napokban a folyó vízjárását befolyásoló, nagy területre kiterjedő, jelentős csapadék nem volt és a jövő hét közepéig nem is várható, így a szakemberek nem számítanak újabb árhullámra - derül ki az Országos Műszaki Irányító Törzs legújabb közleményéből.
A szakemberek a gátak állapotát folyamatosan ellenőrzik, a kritikus helyeken meghozták a megfelelő intézkedéseket. Bajánál a víz szintje vasárnap estére a III. készültségi szint (900cm) alá süllyedt, ezzel a folyó hazai szakaszain már sehol sincs II. fok feletti készültség.

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság legfrissebb adatai szerint hétfőn délelőtt Nagybajcsnál 466 centiméteres volt a Duna vízállása, ami csaknem 4 és fél méterrel marad el a csaknem 10 nappal ezelőtti rekordtól. Komáromban és Esztergomban is 4,5 méter környékére apadt a vízszint, szemben a 8 méter feletti rekordokkal.
Budapesten legutóbb 559 centimétert mértek, ami csaknem 3 és fél méterrel alacsonyabb, mint az egy héttel ezelőtti tetőzéskor mért 891 centiméter.

Árvíz - Kisoroszi még el van zárvahttp://www.life.hu/legykepben/20130614-tobb-fovarosi-utat-is-megnyitottak-a-duna-apadasa-miatt.htmlÁrvíz - jövő héten megnyitják a rakpartokathttp://www.life.hu/legykepben/20130613-a-dunai-arhullam-hetvegen-hagyja-el-hazankat-kozben-sok-telepulesen.htmlÁrvíz - Megmenekült a Margitszigethttp://www.life.hu/legykepben/20130612-gyozelemre-allunk-az-arvizzel-szemben-orban-viktor-szerint-aki-gyorujfaluban.htmlÁrvíz - borul a közlekedés a fővárosbanhttp://www.life.hu/legykepben/20130611-meg-masfelket-nehez-nap-all-elottunk-az-arvizi-vedekezes-soran.htmlÁrvíz - délen dagad a Dunahttp://www.life.hu/legykepben/20130610-budapesten-vasarnap-este-tetozott-a-duna-azota-folyamatos-apad-a.html


Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.