hőségriadó Országos Meteorológiai Szolgálat ÁNTSZ extrém hosszabbítás UV-sugárzás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Meghosszabbítják a hőségriasztást az ország egyes részein. Szombaton az extrém szintet is meghaladó UV-B sugárzás várható. Péntekre virradóra is megdőlt a melegrekord. Közben a száraz idő miatt tűzgyújtási tilalmat vezettek be két megyében - tudósít az MTI.


Forrás: MTI/Kovács Tamás
Forrás: MTI/Kovács Tamás

Egy nő a kutyusát fürdeti Budapesten

Pénteken 33 és 37, szombaton 31 és 36 fok között alakul a maximumhőmérséklet. Vasárnap viszont nyugat felől hűvösebb levegő érkezik a Kárpát-medencébe, hétfőtől már 30 fok alatti csúcshőmérséklet várható - írja az ÁNTSZ.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság és az Országos Tisztifőorvosi Hivatal azt kéri mindenkitől, hogy a nagy melegben fogyasszunk több folyadékot, 11 és 15 óra között semmiképpen ne legyünk a tűző napon, valamint védjük bőrünket a leégés ellen.

Közben az UV-B sugárzás is nagyon erős lesz. Szombaton a sugárzás maximuma a 8,1-es értéket is elérheti. Ez már a legmagasabb szintű, extrém kategóriát jelenti. Aki csak teheti, a strandokra menekül ezekben a napokban. A Life.hu összegyűjtötte, hol tudsz megmártózni.

Péntekre virradóra is megdőlt a legmagasabb napi minimum-hőmérsékleti rekord - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat, amely szerint "ismét a trópusi éghajlatra jellemző meleg éjszakánk volt". Most a 2012-ben Budapesten, Lágymányoson regisztrált országos minimumrekord dőlt meg több mint egy fokkal. Pénteken reggel ugyanis Tatán 24,6 Celsius-fok volt a legalacsonyabb hőmérséklet. Emellett az országban többfelé alakult 20 fok felett a legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet.

Közben a forró, száraz idő miatt nagy a tűzveszély, ezért két térségben tűzgyújtási tilalom van. A Győr-Moson-Sopron Megyei kormányhivatal erdészeti igazgatósága általános tűzgyújtási tilalmat rendelt el a megye területén fekvő erdőkre és fásításokra, valamint az azok határától számított 200 méteren belüli területre péntektől. Bács-Kiskun megyében ugyancsak péntektől van érvényben tűzgyújtási tilalom.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.