Farkas Bertalan Sziget 2013 hős űrhajós kiképző központ
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Farkas Bertalan, az első magyar űrhajós ismét azzal foglalkozhat, amihez a legjobban ért. Szakértelmére számítanak a Sziget Fesztiválköztársaság keretein belül működő rendkívüli űrkiképző bázison - tudta meg a Life.hu.

A mai napig hősként tekintünk az első magyar űrhajósra, Farkas Bertalanra, aki sikeres vadászpilótaként nem akart mindenáron az űrbe jutni, csak élt a rendkívüli lehetőséggel. A Sziget fesztiválon az Axe Apollo Space Academy (AASA) program keretében megvalósuló űrhajós kiképzőtáborba jelentkező fiatalok szeme előtt a hőssé válás lehetősége is lebeg az áhított űrutazás mellett. Berci szerint az űrrepülés nem erről szól, ráadásul itthon, Magyarországon nem is úgy tekintenek rá, mint egy nemzeti hősre. Ezt a titulust inkább külföldön érzi.

Fotó: Hámori Zsófia/Life.hu
Fotó: Hámori Zsófia/Life.hu

"Nem azért mennek űrhajósnak a pilóták, hogy imádják őket a lányok. Nálam az volt a fantasztikus, hogy egyáltalán akadt egy ilyen lehetőség. Az űrrepülés a szalmának a csúcsa, vadászpilóták, akikkel találkoztam a világon, mindannyian a világűrbe szerettek volna kerülni. De nem a lányok miatt. Ki ne szeretne a csúcsra kerülni? Nem azért jelentkeztem, mert hős akartam lenni. A feleségem akkor azt mondta, hogy neki kell egy férj, egy családapa, aki a korábban született kislányunkat, majd további gyermekeinket felneveli, nem pedig hős. Az élet így hozta, a világűrbe utazás megjelent, mint egy lehetőség, és én éltem vele. Na de ki az, aki nem akarná önmagát megmérettetni? Bármikor visszamennék!" - osztotta meg velünk a 63 éves űrhajós.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.