hőségriadó folyadékpótlás fokozott védelem időjárás meteorológiai szolgálat
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A következő napokban erősödő kánikula miatt csütörtöktől hétfő éjfélig harmadfokú hőségriadót rendelt el az országos tiszti főorvos. Az önkormányzatok és a közszolgáltatók több intézkedést vezettek be a hőség elviselésének megkönnyítésére, a kórházakban szellőztetéssel, árnyékolással védekeznek a nagy meleg ellen.

Az országos tiszti főorvos felhívta az egészségügyi szolgáltatók, a közüzemi szolgáltatók, a vállalkozások, az önkormányzatok figyelmét arra, hogy tegyék meg a hőség esetén szükséges intézkedéseket. Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) kommunikációs igazgatója arra hívta fel a figyelmet, hogy fontos a megfelelő folyadékpótlás ásványvízzel vagy teával, a cukros üdítőital nem javallott. A hőség idején könnyű, szellős ruházat ajánlott, de az is fontos, hogy a szabadban tartózkodók fejét ne érje tartós, közvetlen napsütés az erős UV-sugárzás és a napszúrás veszélye miatt. Ájulásos rosszullét esetén hűvös, árnyékos helyen le kell fektetni a segítségre szorulót, így az átmeneti vérkeringési zavar hamar rendeződhet.

Forrás: MTI/Kovács Tamás
Forrás: MTI/Kovács Tamás


A strandolóknak az OMSZ azt javasolja, fokozottan ügyeljenek arra, hogy a bányatavak, a természetes vizek a kiszámíthatatlan vízmélység, az esetleges örvények miatt veszélyt jelenthetnek. Győrfi Pál felhívta a figyelmet arra is, hogy felhevült testtel senki ne ugorjon vízbe, továbbá arra, hogy a hőség az alkohol hatását felerősíti, így fürdőzés közben fulladásveszélyt okozhat.

Az Országos Meteorológiai Szolgálatnak az MTI-hez eljuttatott országos középtávú előrejelzése szerint pénteken sok napsütés várható, az Alpokalja és az északkeleti országrész fölé viszont besodródhat egy-egy zápor vagy zivatar. A többnyire mérsékelt északi, északnyugati szél időnként megélénkülhet. A legalacsonyabb hőmérséklet többnyire 13 és 20 Celsius-fok között alakul, de északkeleten ennél néhány fokkal hűvösebb is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet pénteken 30 és 35 fok között valószínű. Péntekre a várható heves zivatar, valamint felhőszakadás miatt Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Vas és Zala megyére adtak ki citromsárga, vagyis elsőfokú figyelmeztetést. Emellett Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Somogy, Tolna, Vas, Veszprém, Zala és Pest megyére, valamint a fővárosra a narancssárga, vagyis másodfokú figyelmeztetést adtak ki a várható hőség miatt.
Szombaton túlnyomóan napos, száraz idő várható, a szél is mérsékelt marad. A minimum-hőmérséklet 15 és 20 fok között valószínű, a nappali maximumok várhatóan 31 és 36 fok között alakulnak.
Vasárnap is derült, száraz idő várható. A Dunántúlon helyenként megélénkülhet a déli szél. A legalacsonyabb hőmérséklet 16 és 22 fok között alakul, napközben 33-38 fokig emelkedhet a hőmérséklet.

Forrás: MTI


Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.